Погода

Хай святиться ім’я твоє


З ініціативи та Божого благословення благочинного Теофіпольського району Української Православної Церкви Київського Патріархату митрофорного протоієрея отця Василя Крисака минулої неділі з нагоди Дня матері у Теофіполі відбулися урочисті заходи. Голова ГО «Теофіпольська районна організація учасників АТО» Василь Яцух запросив взяти участь в них матерів загиблих бійців-учасників АТО. Спочатку, з десятої години ранку, у храмі Покрови Пресвятої Богородиці отець Василь відслужив божественну літургію.

І тут живуть люди


Маленьке село третя Мар’янівка, та мальовниче, лежить серед зелених полів, неподалік два ліски. Тиша, спокій, пташки співають. Доїхати сюди можна зі святецької траси по польовій дорозі, звісно, лише за погоди, або ж через першу Мар’янівку. До неї біля трьох кілометрів, третина дороги висипана, решта ж - грунтова дорога. Весною та восени, а літом у дощ болота вистачає. У 14 хатах живуть у селі 36 людей, є і пустки.
- Те, що нема у нас магазину, - розказували жительки села Марія Сивак та Катерина Завадська, - і що дорога не висипана, ясно, що недобре, але з цим ще можна жити. Ходимо по хліб та продукти у Мар’янівку, хто має машину, може поїхати у Святець чи в Теофіполь. Та найбільша наша проблема – це вода.

А все ж таки повернувся


Андрій Гладищук працює дільничним інспектором поліції на території Теофіпольської селищної ради. Оскільки за кількістю населення дільниця найбільша, отримує багато дзвінків, принаймні, при нашій розмові у відділенні поліції його

телефон не змовкав. А, може, люди звертаються до свого дільничного, а не на 102, тому що довіряють йому?
- Сам я з Теофіполя, - розказав про свій шлях у поліції, - закінчив школу-гімназію, але одразу вирішив не вступати до вищого навчального закладу. Рік попрацював у меблевому магазині мого брата Володимира. Подорослішав, визначив для себе, що освіту треба здобути, щоб вона була універсальною. То ж вступив до Львівського Державного Університету Внутрішніх Справ. Чотири роки там провчився, мені там дуже подобалося, крім здобуття теоретичних знань, займався гирьовим спортом, став фізично досконалим. Навіть пропонували мені залишитися там на офіцерській посаді. Та повернувся додому, хотів бути коло своїх батьків, родини. Став працювати у Теофіпольському райвідділі міліції старшим оперуповноваженим кримінальної міліції у справах неповнолітніх, далі старшим оперуповноваженим БНОН.

Медицина і мораль


Ми не втратили віру у Бога, ми перенесли її
на людей медичної професії


Про медицину і сучасну медичну реформу говорять всі – від медиків до пересічних людей – скільки людей, стільки і різних думок... Але в більшості, ці думки негативні. Так, по даним ВООЗ, Україна знаходиться на 135 місці із 148 країн по якості надання медичних послуг.
49 ст. Конституції України про безкоштовну медицину вже давно не діє, медицина стала платною вже давно. Ось слова в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун на каналі 112 про платну медицину в Україні: «Це велика проблема в Україні, тому що ми брешем. Ми говоримо, що медицина безкоштовна, а вона не така. Ми всі платимо за все – спочатку ми повинні знайти свого лікаря і платити, щоб нас взяли, потім ми платимо за всі ліки, за використання матеріалів... А коли ми говоримо правду, виникає питання - «Як це може бути?»...
А бути в медицині може все. То ж у цій статті пишу про сучасну медицину на первинному рівні.
В кожному районі люди на медичне обслуговування закріплені за певними амбулаторіями, або ЦПМСД, куди вони і повинні звертатися. Ось уявіть собі такий «шлях» хворого: 1) Звертається він до лікаря амбулаторії; 2) його направляють на обстеження в ЦРЛ; 3) з результатами обстеження він знову повертається назад в амбулаторію, а йому «Ой, це не те, треба обстежитися на це і проконсультуватись там-то». Поїхав він знову і приїжджає вже з новими результатами обстеження і заключеннями, а йому знову - «То поїдьте і купіть ще ці ліки, бо в нас їх немає»... Це так на сьогодні повинен обслуговуватись пацієнт сімейними лікарями амбулаторії, до якої він прикріплений? І ніхто із керівництва не пояснив людям, чим туди доїхати, де обстежуватися і чого туди їхати, якщо вони не хочуть лікуватись у цього лікаря. А головне – хто їм повинен надавати медичну допомогу в центрі? І таких людей тисячі, які звертаються на первинний рівень в ЦРЛ. Це нагадує мені радянські колгоспи, коли треба було брати відкріплення на виїзд у голови колгоспу, щоб виїхати.

А ви вже обрали свого лікаря?


З 2 квітня в Україні стартувала кампанія з вибору сімейного лікаря, терапевта та педіатра. Українці обирають лікаря, підписують з ним декларацію на обслуговування. Лікар надає медичну допомогу, а заклад, де він працює, отримує фінансування в розрахунку на кожного пацієнта. Декларація є підставою для перерахування медичному закладу коштів з державного бюджету. Вже з 1 липня медичні заклади почнуть фінансуватися за цим принципом. Про хід кампанії у Теофіпольському районі, про те, як проходить автономізація Теофіпольського Центру первинної медико-санітарної допомоги розмовляємо з його головним лікарем Оленою Кравчук.