Погода

«Берізка» чекає 

До дошкільного закладу освіти «Берізка» у Базалії ми завітали 13 серпня. Якраз цього дня, як розказала нам завідувач Софія Пачковська, 53 роки тому, у далекому 1967, дитячий садочок був відкритий. А на цій посаді Софія Павлівна працює вже 43 роки, роботі надзвичайно віддана, разом з творчо працюючим колективом однодумців по крихті збирали досвід, запроваджували нове, цікаве, створювали комфортні умови для своїх вихованців. І ця кропітка праця давала свої плоди – впродовж багатьох років «Берізка» є одним з кращих у районі дошкільним закладом.
- Просто ми дуже любимо те, чим займаємося, - каже, - бо інакше не може бути, бо ж діти відчувають, що вони для нас – найдорожче, найкраще у житті. Одне сумно, що з року в рік дітей меншає. Коли я розпочинала тут працювати, садочок відвідувало 120 хлопчиків та дівчаток, а на сьогодні ми чекаємо на 1 вересня мише 37.

Не коронавірус «з’їдає» людей,


а ненависть один до одного…

Шановна редакція газети «Життя Теофіпольщини». Сьогодні за допомогою газети хочу звернутися до своїх сусідів, а також усіх жителів Теофіпольського району.
Це звернення я пишу особисто від себе, людини, яка як захворіла на COVID-19( дякую Богу, що хворію в легкій формі).
Я впевнена, мою думку розділять усі, хто захворів на цю підступну хворобу. Перш за все хочу подякувати багатьом людям, колегам, медичним працівникам, родичам за моральну та практичну підтримку у непростому становищі для нашої сім’ї.
Але….. На цьому вся хороша сторона ситуації закінчується. Далі починається дорікання деяких з сусідів, щоб тримати худобу вдома, що контактні особи порушують режим самоізоляції… Питання до людей, які скаржаться: ви знаєте, як передається коронавірус? Ви володієте вимогами наказу МОЗ України від 28.03.2020 № 722 “Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)” з внесеними змінами наказом МОЗ України від 16.06.2020 № 1411 “Про внесення змін до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)»”? Ви ознайомлені з постановою Кабінету Міністрів України №641 від 22.07.2020р. «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»?

У День державного


прапора

Хоч в країні триває карантин, і, на жаль, протиепідемічна ситуація погіршується, а відзначати державні свята треба. Особливо, такі, як День державного прапора, День Незалежності. То ж з ініціативи організаційного комітету громадських організацій «Теофіполь-600», за під-тримки голови районної ради Андрія Петринюка 23 серпня у рамках міжрегіонального фестивалю військово-патріотичної та козацької пісні «Молотківський лелека» у селі Молотків Ланівецького району Тернопільської області відбувся велопробіг по маршруту Теофіполь – Святець – Лисогірка – Осники – Молотків – наметовий табір Подільсько-Волинської Січі (Лисогірський лісовий масив).Звісно, цьому чудовому заходу передувала велика підготовча робота, яку провели голова районної ради ветеранів України Володимир Кобера, голова ГО «Єдиний щит» Анатолій Стучинський, голова голів Хмельницької області Товариства Червоного Хреста Валентина Романович. Адже потрібно було наперед від-працювати кожну позицію цього захоплюючого проєкту, все узгодити з його організаторами з Ланівеччини.

Вже й обжинки справили

Така вже доля хлібороба, що завжди за врожай треба вболівати, бо затрати великі, а виходить , що все залежить від Бога, від погоди. То ж у СТОВ «Волиця» і не пригадують такого складного року, такої примхливої погоди. Зимою не було снігу, весна була без дощів, відповідно, посіви недоотримали вологи, а в червні випало у 2,5 рази більше норми червневих опадів. То ж дощі ще й заважали ефективно боротися з хворобами та шкідниками рослин.
- А як почалися жнива, - розказує директор господарства Василь Кравчук, - погода не дала зібрати горох, намолотили по 22 центнери, а вторік мали по 40. Слава Богу, що далі було сонячно та сухо, то ж ранні зернові ми вже зібрали. Врожайність ярого ячменю – 44 центнери з гектара, а пшениця - по 42. Валовий збір зерна становить 3950 тисяч тонн, вторік було більше – 4570. Та, сподіваємося, що цього року будуть вищими ціни. Ще ж очікуємо на гарний урожай сої, соняшника та кукурудзи.