Погода

Захисник України Василь Семенюк із села Лисогірка Теофіпольської громади загинув 13 лютого 2024 року біля села Шандриголове Краматорського району Донецької області, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України.

Інтерв’ю у Василя про його захоплення було взяте ще 31 жовтня 2021р. В ньому він нам розповів про свою птицю, породи та догляд за ними.

— Чому вирішили розводити саме такі види птиці?

— Навіть не знаю, мені це подобається ще з дитинства. Спочатку тримав тільки прості голуби, потім купив поштові, статні, американські дутиші. Взагалі, коли я жив з батьками, то не мав можливості тримати їх велику кількість. Коли почав заробляти власні кошти, одружився та переїхав від батьків, приділив цьому захопленню більше уваги. Зараз захотів розводити павичів. Думаю тримати для себе, а пізніше, можливо, продавати. Адже це не поганий підзаробіток, їхня ціна стартує від тисячі до десяти тисяч гривень залежно від породи.

— Які породи птиць у вас є?

— Є приблизно 20 пар голубів, а саме бойний голуб іранець, краснодар, кучерявий голуб, павлін, німецький монах та сизий. Ще є пара індійських павичів.

— Яка порода голубів ваша найулюбленіша?

— Бойний голуб іранець. Він дуже стійкий до вітру і може довго перебувати в польоті. Має досить спокійний характер та не є вибагливим в догляді.

— Де ви їх купуєте?

— Усі голуби та павичі я купую на ринку в Тернополі та Хмельницькому.

— Чи потребують вони спеціального догляду?

— Ні, годую звичайним зерном. Один день даю кукурудзу, наступного пшеницю або ячмінь, деколи даю насіння соняшника. Вони його дуже люблять. Хімії не даю, бо це дорого і не завжди якісно.

— Чи завжди голуби повертаються додому?

— Майже завжди повертаються. Вони далеко не літають. Бували випадки коли не поверталися, але це рідкість.

— Чи відвідуєте ви конкурси та виставки?

— Виставки я відвідую, їжджу просто для власного розвитку, щоб дізнаватися більше корисної інформації про птицю, знайомитися та спілкуватися з цікавими людьми із спільними інтересами. Свою птицю я ще не показував. Але маю велике бажання. Планую наступного року із своїми голубами взяти участь в конкурсі.

На Героя чекала дружина Альона, син Іллюша та батьки. Війна забрала у них люблячого чоловіка, дбайливого батька та чуйного сина. Висловлюємо співчуття рідним та близьким.

Мар’яна Колеснік