Погода

Школа – це цілий світ зі своїми законами і традиціями, святами і буднями, це особлива і неповторна атмосфера. Для багатьох із нас школа – це рідний дім, а шкільні роки – час, який хочеться запам’ятати назавжди. Тут ми спілкуємося з друзями, радимося, дорослішаємо. Для багатьох з нас школа більше, ніж місце, де ми отримуємо освіту. Недарма ж кажуть, що найкращі роки – це шкільні роки.

Ось таким другою домівкою став Шибенський ліцей для учнів Шибенського старостату. Це місце, куди приходиш з різним настроєм, але завжди повертаєшся додому щасливим та радісним. Тут працює педагогічний колектив однодумців, творчих, талановитих людей, справжніх професіоналів. Кожний педагог – неординарна особистість. Усіх об’єднує найголовніше – любов до дітей.

Шибенський ліцей – це одна щаслива та міцна родина, де тісно співпрацюють між собою вчителі, батьки та учні. Докладаються всі зусилля, щоб діти не тільки здобували знання, а й змістовно і цікаво проводили час.Понад усе діти люблять ігри! Це захопливо, цікаво, а може бути і пізнавально! До того ж, для молодших школярів гра – спосіб пізнання навколишнього світу. Існує така думка, що той, хто в дитинстві багато та захоплено грався, подорослішавши, зможе так само багато та захоплено працювати. До того ж у грі відбувається згуртування учнів класу. Саме тому учні 10 класу допомогли вчителям зробити подвір’я ліцею цікавим та красивим.

На особливому рівні у нашому ліцеї учнівське самоврядування. В жовтні стартувала передвиборча кампанія призедента ліцею. Виборці були ознайомлені з програмою кандидатів у депутати Яни Мовчан, Анни Ткачук та Вікторії Малихіної, прослухали виступ кожного, переглянули агітацію. Кожен з виборців серйозно віднісся до вибору, адже це відповідальний момент у житті ліцею. За результатами голосування президентом ліцею стала Яна Мовчан.

Ще одна цікава традиція нашого ліцею – це день учнівського самоврядування. Цього року кожен учень 10 класу мав можливість спробувати себе в ролі педагога, відчути, як це – бути вчителем. По завершенню Дня самоврядування відбулася підсумкова нарада вчителів та учнів-дублерів, під час якої кожен охочий міг поділитися своїми враженнями щодо заходу. У цей день уроки сподобались усім, адже все було цікавим та захоплюючим.

Заходи, які сприймаються учнями «на ура» – це екскурсії. З одного боку, вони дуже корисні, з іншого – це можливість отримати нові враження.

Так в рамках проведення «Тижня знань безпеки дорожнього руху» учні 9 і 10 класів завітали до 36 Державної пожежно– рятувальної частини 4 ДПРЗ. Де начальник караулу Вадим Шевчук провів цікаву та пізнавальну екскурсію. Рятувальники продемонстрували спеціальні засоби та амуніцію, які допомагають їм у службі. Розповіли, як працюють пожежно-рятувальні автомобілі, показали як вони оснащені. Учні також завітали до сектору поліцейської діяльності №1 відділу поліції №2 Хмельницького РУП ГУНП. Одна справа – чути про роботу поліцейських від дорослих та бачити це по телевізору, зовсім інша – зсередини побачити роботу служби, куди ми дзвонимо в найскладніших ситуаціях. Школярів радо зустріли на подвір’ї відділення поліції. Поліцейський офіцер громади капітан поліції Сергій Черепюк розпочав спілкування з невеличкої екскурсії, ознайомив з роботою та обов’язками поліцейських. Продовжилася розмова на задньому дворі поліцейського відділку, де був продемонстрований автомобіль.

Ще одна екскурсія відбулася у Всеукраїнський день добрих справ “Щедрий вівторок”, день, коли люди роздають подарунки, допомагають тому, хто потребує допомоги, кожен із задоволенням робить маленьку чи велику добру справу та ділиться нею з оточуючими. Саме з такою метою учні 5-8 кл. відвідали Гончаренко центр. Учні не вперше відвідують цей заклад та кожен раз повертаються з піднесеним настоєм, позитивними емоціями та відчуттям значимості.

Наступна екскурсія – це подорож до притулку тварин. Звісно, учні їхали не без гостинців. Їжа для братів наших менших – це найкраще, що ми могли привезти. А натомість отримали задоволення від контакту з тваринками.

Добро робити дуже легко! І, звісно, робити його потрібно не чекаючи призначеного дня, а завжди! І воно обов’язково повернеться!

На особливому рівні у нашому ліцеї і патріотичне виховання. У навчальному закладі панує національний дух, усі урочисті заходи проводяться з використанням національної і державної символіки, українського традиційного одягу. Класні керівники на виховних годинах відкривають перед учнями яскраві сторінки історії української держави, національно-визвольних змагань. Розвитку інтересу до військової професії та служби в Збройних Силах України сприяють заходи до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дня захисника та захисниці України, Дня українського козацтва. Щороку вчителями фізичної культури проводяться козацькі розваги, спортивно-патріотичні змагання з нагоди державних свят.

Живим прикладом мужності і героїзму є захисники України, що боронили країну в минулому і зараз обороняють нашу державу від російської агресії.

У вересні у ліцеї відбувся урок Мужності, на якому відбулася зустріч з воїном Збройних Сил України, захисником України, односельцем, нашим випускником Олегом Джемерисом. Говорили про життя й смерть, страх, мужність, відповідальність, героїзм. Після зустрічі всі бажаючі мали змогу поміряти бронежилет, а також побачити уламок, який залишила у тілі Олега ворожа зброя. Ще одна зворушлива зустріч відбулася в листопаді з воїном Олександром Ковбасюком. З цікавістю та допитливістю слухали учні розповіді захисника про бойові дії, учасником яких випало йому бути. Школярі вручили йому власноруч виготовлені сувеніри та малюнки.

Також у стінах рідного ліцею відбувся благодійний ярмарок на підтримку Збройних Сил України. Торти, пляцки, тістечка, печиво, вафлі, пиріжки з м’ясом, сік, компот– чого тільки не було на столах! Домашню випічку охоче розкуповували не тільки діти, а й дорослі. Зібрані кошти було передано на потреби ЗСУ.

Робимо все, що можемо разом для нашої перемоги. Україна – сильна та непереможна країна. Ми віримо в стійкість та відважність наших захисників та в перемогу над ворогом. Російські загарбники будуть знищені, а на нашій землі запанує мир!

Мар’яна Остап’юк, заступник директора Шибенського ліцею з навчально-виховної роботи