Погода

Встає над світом щире сонце вранці

І землю гріє променем своїм,

А ми йдемо по світу в вишиванці.

Ми – українці! Й гордимося цим.

Вишиванка – символ приналежності до роду, оберіг кожного українця, що символізує любов, сім’ю, вірність, Батьківщину, благополуччя та процвітання. В ній закладений генетичний код української нації, який об’єднує нас з кожним роком з новою силою. Вона уособлює в собі красу і ніжність й водночас – велич і силу. День вишиванки – гарне свято єднання українського народу. Але цьогоріч воно з присмаком смутку та болю. Жахлива війна увірвалася в нашу країну, принесла горе і сльози, біль, страждання, розруху. Саме зараз, як ніколи, ми маємо згуртуватися, щоб допомагати ЗСУ наближати нашу Перемогу. З цією метою у Волице-Полівському ліцеї Теофіпольської селищної ради 18 травня 2023 року було організовано культурну програму до Дня вишиванки. В цей день до нас завітало багато гостей: Теофіпольський селищний голова Михайло Тененев із заступницею Валентиною Бабак, староста Наталія Щерінська, учні та учителі наших сусідніх закладів освіти – Волицької гімназії та Поляхівського ліцею, батьки наших діток, жителі села.

Розпочалось наше свято вишиванки піснею «Сила роду» у виконанні вчителів Оксани Тищенко та Антоніни Гнатюк, якою вони хотіли донести, що всі ми, як одне намисто, а вишита сорочка – щит нашого народу, ми великий сильний народ, адже з нами сила роду. Далі хвилиною мовчання ми вшанували тих, хто віддав своє життя за наш з вами спокій. Багато татусів наших учнів сьогодні боронять рідну землю. Як же важко дитині бути в розлуці із татом. Як важко матері підібрати слова, щоб заспокоїти свого сина чи доньку. Як нестерпно важко, будучи там, чути в телефон дитячий голос «Татусю, коли ти приїдеш додому? Як я хочу, щоб ти був зі мною». Тому наступна пісня «Тату», у виконанні дівчаток Дар’ї Черниш та Вероніки Кононюк, була присвячена саме їм. «Дитячими долонями закриєм Україну, дитячими долонями врятуєм Батьківщину» – звернулися всі діти нашого ліцею, від дорослих одинадцятикласників до малесеньких діток-дошкільнят у чудовому флешмобі. Підбадьорив своєю гуморескою Артур Члек.

А далі всіх присутніх запросили поярмаркувати яскравою інсценізацією пісні «Куди їдеш, Явтуше» вчителі Ольга Поліщук, Тетяна Супрунюк та Іван Собчук. На ярмарку були представлені роботи, виготовленні завдяки учнівському проєкту «Шкільне підприємництво «Чарівна скриня»». Це дерев’яні магніти, кухонні дощечки, лопатки, виконані петриківським розписом, обереги, браслети, ляльки-мотанки, скандинавські гноми, домовички, свічки, декоративні кошики з квітами, сегрегатори, вітальні листівки, фоторамки, органайзери, розсада чорнобривців та петунії.

Також діти приготували багато різноманітних смаколиків. В ході дня було оголошено про лотерейний розіграш. Лот-футболку, виконану петриківським розписом, підготувала талановита вчителька, а в минулому випускниця нашого ліцею Людмила Гуменюк. Протягом дня гості мали можливість взяти участь у анкетуванні, де могли висловити свою думку з приводу наших виробів, залишити відгуки, пропозиції та побажання. На території всього ліцею були оформлені гарні локації в національному стилі, де кожен мав можливість зробити фото напам’ять.

Другою частиною заходу стали козацькі забави. Адже весь світ завжди захоплювався мужністю та силою наших козаків. Діти активно брали участь у цікавих конкурсах: стрибки в мішках, «павук», гра з палицями, перетягування канату. Далі було оголошено переможця лотереї, ним стала Марія Глабай. Завершилось свято смакуванням рибної юшки та колективним виконанням пісні «Ой, у лузі червона калина». За ярмарку ми зібрали 19775, 50 грн, з них 13 000 грн було перераховано на потреби ЗСУ, а на решту будуть закуплені матеріали для виготовлення нових виробів. Ми дякуємо всім, хто долучився до нашого заходу, цей день вкотре підтвердив, що в єдності наша сила. Наближаймо разом нашу Перемогу.

Слава Україні! Героям слава!

Наталія Волченко, директор Волице-Полівського ліцею