Погода

Укрпошта в селі змінює формат роботи:


як тепер отримувати пенсію, посилки та періодичні видання?

Нещодавно Укрпошта оголосила про запуск пересувних відділень. Ми звернулися до начальника Теофіпольського відділення поштового зв’язку № 2 Альони Середи за роз’ясненнями, як і де вони працюватимуть, і які нові послуги отримають жителі Теофіпольської громади.


Це нововведення покращить надання Укрпоштою послуг населенню нашого краю?
- Вважаю, що саме так, адже пошта як працювала, так і буде працювати, і всі отримають пенсії, газети і посилки вчасно. Єдине, що зміниться, - це формат роботи відділень. Якщо раніше листоноша або сиділа у відділенні Укрпошти, або приїжджала на велосипеді розвезти пенсію і газети, то тепер пошту буде доставляти спеціальний автомобіль. «Пошта на колесах» буде працювати у селах, де населення менше 1,2 тис осіб. У Хмельницькій області це 450 сіл. Їх будуть обслуговувати 45 пересувних відділень поштового зв’язку з 1 грудня 2021 року.

13 таких пересувних відділень будуть обслуговувати територію Білогірської, Ямпільської та Теофіпольської територіальних громад. У нашій громаді у старому форматі залишаються працювати Теофіпольське № 1 та № 2, Базалійське, Новоставецьке та Святецьке відділення поштового зв’язку. У другу хвилю реформування потрапляють Михиринецьке, Гальчинецьке та Шибенське відділення, тобто у старому форматі працюватимуть до 1 лютого 2022 року.
Як працюватиме «пошта на колесах»?
Пересувне відділення працюватиме за графіком 2-3 рази на тиждень. Дізнатися графік можна буде в сільського старости або безпосередньо у листоноші. Як показує практика, перші кілька тижнів роботи пересувного відділення графік тестується і коригується залежно від того, скільки часу потрібно на обслуговування кожного села.
Отож, в зазначений в графіку день до кожного села приїжджатиме пересувне відділення, в якому, крім водія, будуть листоноша і начальник. Начальник ВПЗ буде приймати клієнтів в точці обслуговування (в приміщенні Укрпошти або у приміщенні, яке надасть селищна рада). Начальник прийматиме комунальні платежі, допомагатиме з передплатою, видаватиме грошові перекази та соціальні виплати, поповнюватиме мобільний рахунок тощо. В той же час водій-супроводжувач та листоноша у авто пересувного відділення доставлятимуть пенсії, періодику, посилки, продаватимуть товари, прийматимуть платежі біля домівок користувачів. Наразі вирішується питання, хто з теперішніх працівників відділень буде працювати листоношами. Поки що можу повідомити, що залишаються працювати листоноші у Поляховій і Олі-йниках-Колках.
Якими послугами можна буде скористатися в пересувному відділенні?
В пересувному відділенні можна буде скористатися усіма звичними послугами, які раніше надавалися у стаціонарному відділенні: сплатити «комуналку», оформити передплату на газети та журнали, придбати періодику і товари першої необхідності, отримати чи оформити відправлення. Можна буде також скористатися і розширеними можливостями пошти нового формату – замовити малогабаритну побутову техніку та ліки. Також всі машини будуть обладнані терміналом, що дозволить Укрпошті надавати фінансові послуги навіть мешканцям найвіддаленіших сіл, а саме: зняти готівку чи поповнити картку.
Триває передплатна кампанія, що з цього приводу ви скажете жителям громади та працівникам поштових відділень?
- Передплачуйте газети та журнали, кожному передплатнику Укрпошта буде їх доставляти вчасно. Тож хвилюватися не варто, Укрпошта як працювала, так і працюватиме. Тільки тепер листоноші матимуть більш комфортні умови роботи, а жителі громади, жителі кожного села, навіть найменшого, зможуть отримати ширший перелік послуг.
Дякую, Альоно Юріївно, за розмову. Сподіваємося, що так і буде, що буде краще.
Галина Тебенько