Погода

Майбутнє – за інтенсивними технологіями

Нещодавно у СТОВ «Волиця» відбувся обласний День поля з вирощування кукурудзи та соняшника.
- Відрадно, - важе директор господарства Василь Кравчук, - що такий семінар проводиться на базі «Волиці» вже сьомий раз. Адже в структурі посівних площ нашого господарства провідне місце, а саме 40%, належить цим культурам. Тож ми зацікавлені у забезпеченні стабільного виробництва кукурудзи та соняшнику, підвищенні їх врожайності , адже за помірністю витрат вони приваблюють себе високим попитом на внутрішньому та зовнішньому ринках. Тому ми успішно співпрацюємо з українсько-американськими агрохімічними компаніями «Кортева», «Піонер», «Бреванд», «Монсанто», «Массідс». Адже засоби захисту та насіння, які вони пропонують, відповідають сучасним вимогам інтенсивних технологій.


Тож цього дня для учасників обласного Дня поля були представлені лінійки посіву кукурудзи та соняшнику, продемонстровані досліди з густотою (від 50 тисяч до 100 тисяч насінин кукурудзи на 1 гектар, від 45 тисяч до 85 тисяч насіннин соняшнику на 1 гектар), строками висіву (з 1 квітня по 18 травня), шириною міжрядь (45-70 см). Була представлена дія препаратів компанії «Кортева» - гербіцидного, фунгіцидного та інсектицидного захисту. Також були представлені зразки дії мікродобрив: по кукурудзі – внесення цинку та фосфору, по соняшнику – бору. Адже СТОВ «Волиця» по компанії «Кортева» - єдиний демонстраційний майданчик у Хмельницькій області. До речі, на демонстраційних лінійках соняшнику врожайність склала від 3 до 4,6 тонн з гектара.
Представники компаній «Кортева» та «Піонер», виробничники з Білогірського, Славутського, Волочиського, Ізяславського, Дунаєвецького, Ярмолинецького районів (колишніх) схвально відгукнулися про побачене, висловили задоволення дослідницькою роботою господарства. Адже і великі агропідприємства, і фермери повинні володіти сучасними знаннями, що дасть можливість у певній кліматичній зоні, за значних змін клімату отримувати високі врожаї кукурудзи та соняшнику.
Організовує та проводить досліди головний агроном СТОВ «Волиця» Микола Ковальчук. Хоч це дуже відповідальна, а ще дуже кропітка робота. Бо ж сорт насіння треба посіяти на кількох рядках, окремо зібрати врожай, зважити, визначити врожайність. Та, головне, робить це із-задоволенням, адже це потрібна справа, саме за інтенсивними технологіями – майбутнє.
А.Джус