Погода

Тест на


людяність

Минулого тижня, а саме 17 лютого, в Європі відзначали День кота. Це робиться ще з 1992 року. Звичайно ж, це не офіційне чи державне свято, а скоріше народне. Ініціаторкою свята стала італійська журналістка Клаудія Ангелетті.
Лютий обрали не випадково, адже цей період перебуває під знаком Водолія, який в італійській культурі є символом вільних і незалежних духів.
Впевнена, що у нас знайдеться чимало скептиків щодо такого свята, бо ж, на жаль, є серед нас немало таких, які ставляться до котів та собак, інших братів наших менших не з особливою любов’ю, а інколи і з жорстокістю.
Сьогодні у соцмережах є немало повідомлень про випадки знущання над собаками, кішками. За фактами жорстокого поводження з тваринами поліцейські відкривають кримінальне провадження. Це все – реалії нашого життя.

Герої не вмирають!


20 лютогоУкраїна відзначила День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Людей, які своїм життям заплатили за нашу незалежність і свободу, за європейське майбутнє України. Напередодні у Теофіполі скорботні урочистості відбулися у храмі Покрови Пресвятої Богородиці Православної Церкви України. Участь у них взяли Теофіпольський селищний голова Михайло Тененев та працівники апарату Теофіпольської селищної ради В пам’ять про 107 невинно убієнних на Майдані у храмі запалили 107 свічок. Благочинний Теофіпольського округу Православної Церкви України, митрофорний протоієрей отець Василь Крисак відслужив панахиду, проказав проповідь.

Хіба ж так можна дурити людей?

Те, що орендарі за будь-яку ціну не хочуть випустити з рук земельні паї, добре відомо. Бо ж земля – золоте дно, пай до паю, і добре виходить, є прибуток. То ж вдаються до усяких хитрощів, бо ж власники земельних паїв часто договори не читають, більше того, ставлять свої підписи на пустих сторінках. Можна сказати, що це – нерідке явище. Так і сталося у Волиця-Польовій, де працює відділок ТОВ «Україна-2001». Ось що розповіла нам жителька цього села Галина Кадай:
- У 2017 році померла моя мама Людмила Степанівна Суханюк, її договір з ТОВ «Україна-2001» мав закінчитися у 2022 році. Звісно, я у приватного нотаріуса переоформила на себе і земельний, і майновий паї.

Знову про коронавірус

Пандемія COVID-19 продовжує свій наступ, особливо на заході країни. Яка ж ситуація на території Теофіпольської об’єднаної територіальної громади? Про це нам розказує т.в.о. директора КНП «Теофіпольська багатопрофільна лікарня» Роман Яцух:
- Станом на 24 лютого в нашій лікарні перебуває 26 хворих, з них – 19 ковідних, 6 з яких кисневозалежні. Відповідно на даний час спостерігається економія кисню. В закладі є 20 літрів 70% спирту для виготовлення антисептиків, 100 літрів хлорованого вапна, 60 літрів дезінфікуючих розчинів, 200 респіраторів, 3 000 медичних масок, 500 пар рукавичок, 600 пар бахіл, 130 комбінезонів, 600 одноразових халатів, 500 шапочок. Тобто, всі медичні працівники ковідного госпіталю та решти відділень забезпечені засобами індивідуального захисту та дезінфікуючими засобами.

Поляхівській православній

 

парафії  100 років

Церква у селі Поляхова має тривалу історію, хоча й досить сильно призабуту не лише теперішнім поколінням. Покоління сучасників тих далеких подій та їх дітей важко пригадують події, пов’язані з духовним життям села, не тому, що вони відбувалися давно, а переважно через політику більшовицького режиму, який відгонив людей від релігії.
В часи Речі Посполитої село перебувало в юрисдикції уніатських єпископів. Проте, після поділів Польщі та указу Катерини ІІ від 6 вересня 1796 року про ліквідацію уніатських єпархій, село перейшло у відання російської православної церкви. Про будь-які тогочасні культові споруди на території села у нас відомостей немає. Очевидно, жителі села відвідували служби та були приписані до Дмитрієвської церкви в сусідньому селі Кузьминцях, яку збудували 1793 року.
Тривалий час поляхівчани не мали свого храму. Перший невеликий дерев’яний храм було збудовано в ХIХ ст. на кладовищі.