Погода

Щорічно у другу неділю серпня в Україні відзначається День працівника ветеринарної медицини. Адже їх внесок у забезпечення ветеринарного та епізоотичного благополуччя, біобезпеки, ветеринарно-санітарної безпеки продуктів тваринництва, охорону довкілля – надзвичайно вагомий. Тож традиційно напередодні професійного свята спілкуємося з керівниками підрозділів галузі у нашій громаді.

Спочатку розмовляємо з головним спеціалістом Хмельницького районного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Віталієм Грициком, на якого згідно посадових обов’язків покладений контроль за галуззю.

Отож, розкажіть, як працюєте в умовах, коли третій рік діє воєнний стан, в якому стані перебуває галузь після реформування.

– Дійсно, так сталося, що 24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення російської федерації на територію нашої суверенної держави, а в жовтні цього ж року завершилося реформування галузі. Тож ми повністю відчули всі виклики, які виникли – скорочення штатів, недостатнє забезпечення реактивами, біопрепаратами, антигенами. Але, вважаю, що з усім цим ми гідно справилися. Оскільки пріоритетним напрямком у нас є ветеринарна медицина, тому спільно, це дуже важливо, з Теофіпольською дільничною лікарнею ветеринарної медицини, з відділом Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Теофіполі забезпечуємо епіозоотичне благополуччя на території Теофіпольської ОТГ. Проводимо лабораторно-діагностичні та лікувально-профілактичні заходи. Це весняне та осіннє діагностування, вакцинування собак, котів від сказу, вакцинування ВРХ від сказу та сибірки, птахів від хвороби Ньюкасла, дослідження на туберкульоз. Планові завдання виконуємо. Ми обслуговуємо всі агропідприємства та приватний сектор. Які на сьогодні маємо показники по кількості ВРХ: в агропідприємствах – біля 10 тисяч голів, в тому числі 3600 корів.; в приватному секторі – біля 4,5 тисяч корів. До речі, показник приватного сектору щороку зменшується. Щодо нашої роботи – вона дуже напружена, відповідальна та складна, ми цілодобово на посту. Ще ж ми контролюємо дотримання санітарних норм сільськогосподарського виробництва, йдеться про безпеку продуктів, про здоров’я. Про реформування: воно пройшло, ми маємо працювати, хоч раніше було легше та простіше. А тепер додалися нові обов’язки, відповідно стало більше звітів, більше часу потрібно витрачати на відписки. Ще ж, на жаль, фінансування бажає кращого, і заробітна плата, і матеріальне забезпечення. Але головне для нас – підтримувати наші доблесні Збройні Сили України, наближати перемогу, а з своєю роботою ми справимося.

Про роботу Теофіпольської дільничної лікарні ветеринарної медицини, структуру, актуальні питання та перспективи розвитку тваринництва у громаді розказує її начальник Павло Шевчук, досвідчений фахівець та управлінець, у ветеринарній медицині Теофіпольщини працює вже 22 роки:

– Хочу сказати таке: реформування пройшло, набув чинності закон України «Про ветеринарну медицину», адже в Україні має відбутися адаптація чинного законодавства у галузі ветеринарної медицини, біобезпеки до стандартів ЄС. Інакше не може бути. Але вже кілька років поспіль я кажу про кадрову проблему у ветеринарній медицині. Є вакансії, але знайти молодого лікаря просто неможливо. Бо навантаження дуже велике, а заробітна плата – як у некваліфікованого робітника. Тож шукають собі кращої, високооплачуваної роботи, або в агрохолдингах, або в інших бізнесових структурах, або їдуть на заробітки. От в нашій лікарні працює 16 фахівців, є 3 вакансії, але лікаря найти не можемо. Якщо так далі буде, не буде кому робити. За рахунок чого ми виконуємо планові завдання: за рахунок перепланування роботи, основні лабораторно-діагностичні та лікувально-профілактичні заходи переплановуємо на осінь-зиму, бо це величезний об’єм роботи. Ще я очолюю Білогірську дільничну лікарню ветеринарної медицини, це подвійне навантаження.

Яка структура нашої Теофіпольської лікарні: є чотири дільниці – Святецька, Базалійська, Строковецька та Поляхівська. Села колишньої Теофіпольської дільниці обслуговують фахівці лікарні. Навантаження на дільницях велике, наприклад, Базалійська дільниця обслуговує 22 населених пункти. Актуальним залишається питання поширення захворювання диких та свійських тварин на сказ, адже під час дії воєнного стану не проводяться відстріли лисів, їх популяція збільшується, скрізь їх повно, люди жаліються. Тому минулої осені та цієї весни ми проводили пероральну імунізацію лисів та безпритульних собак. Та якби цьогорічної осені вже проводилися відстріли лисів, ситуація б покращилася. Щодо благодійного притулку для собак, то ми співпрацюємо, надаємо допомогу. Але безпритульних собак на території громади не зменшилося, бо ми такі люди.

Кого хочу відзначити напередодні нашого професійного свята: це провідний лікар ветеринарної медицини відділу організації протиепізоотичної роботи Володимир Новідчук, лікар ветеринарної медицини відділення лікувальної роботи домашніх тварин Андрій Федорчак, завідувач Базалійською дільницею Ігор Яцишин, завідувач Строковецькою дільницею Олег Перчук, фельдшер ветеринарної медицини Поляхівської дільниці Наталія Кондратюк, фельдшер ветеринарної медицини Святецької дільниці Людмила Яремчук.

Щодо перспектив розвитку тваринництва у громаді скажу наступне: великі агропідприємства, як от ТОВ «Україна-2001», вже побудували (Турівка, Колки) тваринницькі комплекси, будують в Колісці за європейськими стандартами. Є чіткі профілактичні схеми щодо біобезпеки, реалізації власної продукції, за ними тепер живе весь цивілізований світ. Ще хочу повторити: щодо розвитку приватного сектору, вимоги ЄС до молочної продукції неминуче вступлять в дію. І треба йти в ногу з часом, або їх виконувати, або не тримати худоби.

Про те, як працює відділ Хмельницької регіональної Державної лабораторії Держпродспоживслужби в Теофіполі, розказує її завідувач Дмитро Хацький:

– Реорганізація пройшла і в нас, змінилася назва, підпорядкування, але не змінилися завдання. Працює в нас вже 9 фахівців, рік тому було 11. Обслуговуємо територію колишніх Теофіпольського та Білогірського районів, обслуговуємо ринки. Проводимо дослідження сировини та продукції тваринного походження, кормів, грунту, води, діагностику інфекційних захворювань бактеріологічної етіології хвороб тварин, птиці, риби, бджіл, надаємо послуги, відбираємо зразки на виявлення сказу. Тобто, в такому складі щоденно виконуємо особливу, дуже відповідальну роботу. Всі наші працівники сумлінні, працюють на благо громади, з них хочу назвати провідного лікаря-бактеріолога Галину Кучерук, завідувача сектору серологічних досліджень Ольгу Шклярук, провідного лікаря сектору серологічних досліджень Наталію Плосконос, завідувача лабораторією на ринку Оксану Демчук, лаборанта сектору серологічних досліджень Ірина Мацюк.

Фото вирішили зробити у молодому саду Перемоги, який посадили весною 2022 року, як символ перемоги України у цій жахливій війні. Вже підросли яблуньки, є плоди, бо така сила землі: посадиш – виросте. Все тут доглянуте, охайне, як в справжніх господарів, хоч територія немала.

Через газету Віталій Грицик, Павло Шевчук та Дмитро Хацький вітають колег та ветеранів ветеринарної медицини з професійним святом. Зичать міцного здоров’я, родинного щастя, радості від життя. А головне – довгожданої перемоги, миру та спокою в Україні.

Галина Тебенько