Погода

Верховна Рада України ухвалила в цілому новий законопроєкт про мобілізацію. 16 квітня, його підписав Президент Володимир Зеленський. Через місяць, а саме 18 травня, він набуде чинності. Про основні зміни у законі розмовляємо з начальником 8 відділу Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, підполковником ЗСУ Василем Кубіним.

– Найперше, що дає новий закон для покращення мобілізаційних заходів ТЦК?

– Переконаний, що цей закон суттєво покращить роботу підрозділів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які конкретно займаються мобілізацією. Тому що він надає нам більші повноваження, його треба було прийняти ще з початку війни. Адже, на жаль, ситуація з мобілізацією на третій рік війни є дуже напруженою. Частина військовозобов’язаних вважає, що це не їхня війна, хоч жити в окупації вони не хочуть, але чекають, щоб хтось здобув їм перемогу. Тому ми будемо працювати відповідно до положень цього закону, виконувати своє головне завдання – постачати на території відповідності людські ресурси.

– Народні депутати відхилили із-законопроєкту положення про демобілізацію. Що на це скажете?

– На це є об’єктивні причини, адже наші бойові підрозділи знекровлені, неудокомплектовані. Вони гостро потребують поповнення, їм потрібна заміна. Але що буде, коли досвідчені, загартовані, мотивовані воїни демобілізуються, а прийдуть щойно мобілізовані, без бойового досвіду? Ворог лютує, чинить шалений тиск. Чи будуть втримані наші позиції? Треба заміну підготувати, навчити, на це треба кілька місяців, півроку, а тоді поступово проводити демобілізацію.

– Новий закон про мобілізацію передбачає зниження призовного віку з 27 до 25 років. Чи є у нашій громаді ресурс таких військовозобов’язаних?

– Так, закон знижує призовний вік військовозобов’язаних з 27 до 25 років. У нашій громаді є такий ресурс, ці молоді чоловіки повинні з’явитися до нашого відділу для уточнення даних та отримати військово-облікові документи нового зразка і завжди носити їх з собою. Вони за умови проходження військово-лікарської комісії та відсутності підстав для відстрочки будуть мобілізовані. Пройдуть гідний вишкіл, лише тоді поповнять бойові підрозділи.

– Новий закон передбачає, що всі військовозобов’язані повинні протягом 60 днів з дня набуття його чинності звернутися до ТЦК та СП, ЦНАПу або електронного кабінету для уточнення облікових даних, не чекаючи вручення повістки. Як це має працювати?

– Дійсно, таку норму передбачає закон. Наші працівники будуть продовжувати працювати, вручати повістки в паперовому вигляді, після чого людина має з’явитися до відділу ТЦК у визначений документом термін. Вручити повістку має право і будь-яка уповноважена особа. Але краще до нас прийти самому.

– Яке покарання передбачене ухилянтам, які для уточнення облікових даних не прийдуть особисто протягом 60 днів чи в термін, зазначений у повістці?

– Ухилянтів зможуть обмежувати в праві користування власним транспортним засобом. Також автівку матимуть право вилучити на користь ЗСУ, якщо людина у власності має кілька транспортних засобів. Мобілізаційний закон запроваджує новий документ, який можуть отримувати громадяни від ТЦК. Вимога ТЦК — це фактично попередження перед зверненням до суду щодо обмеження особи в праві керування транспортним засобом. Для її вручення може бути кілька підстав: неявка за повісткою; непроходження людиною медогляду; неуточнення громадянином своїх військово-облікових даних протягом 60 днів.

Спочатку керівник відділу ТЦК в таких випадках має звернутися до поліції. Отримавши відповідь, що правоохоронці не змогли відшукати ухилянта й доставити до відділу, начальник протягом 5 днів надсилає поштою вимогу. Днем її вручення вважається: день, коли людина отримала документ поштою під розписку; день, коли на пошті проставили відмітку про відмову в отриманні або про неможливість вручення вимоги (за адресою, відомою ТЦК); день, коли пошта отримала відмову або відмітила неможливість вручення за адресою, зареєстрованою за законом (якщо ТЦК не відома інша). Якщо протягом 10 днів із дня вручення вимоги громадянин не виконує добровільно свій обов’язок, ТЦК звертається до суду. Там уже можуть ухвалити рішення обмежити особу в керуванні авто.

– Важливою нормою оновленого закону є зобов’язання всім «обмежено придатним» протягом 9 місяців необхідно повторно пройти ВЛК. Як це прокоментуєте?

– Впевнений, що після повторного проходження ВЛК, кількість обмежено придатних значно зменшиться, що ці військовозобо’язані пройдуть навчання та поповнять ряди підрозділів ЗСУ, там є потреба у різних посадах.

– Також в оновленому законі замість строкової служби запроваджується базова військова служба, яку мають пройти громадяни віком 18-25 років. А чоловіки віком до 60 років, які не пройшли базову військову підготовку або службу — не зможуть вступити на держслужбу. Що на це скажете?

– Це добре, у нас повинен бути готовий резерв, але, вважаю, що термін проходження цієї служби повинен бути не три місяці, а півроку. Тобто, всі військовозобов’язані 18-25 років, які не мають права на відстрочку, повинні пройти цю службу та бути готовими стати в лави Збройних Сил України. І щодо обмежень до вступу на держслужбу – це дуже правильно.

– Ще про таке: Верховна Рада зобов’язала Кабінет Міністрів ухвалити постанову про надання щомісячної винагороди військовослужбовцям у розмірі 70 тисяч гривень.

– Це вірне рішення, наші захисники повинні отримувати гідну заробітну плату, щоб забезпечити своїм сім’ям певний достаток, як це є в цивілізованих країнах. Це буде добра мотивація для служби в ЗСУ, бо бійці мають бути мотивовані, це одна з перших умов.

– І останнє: кому завдячуєте за підтримку та допомогу при виконанні бойових завдань, покладених на ваш відділ?

– Дійсно, ряд керівників у нашій громаді надають нам волонтерську допомогу, і це дуже важливо для нас. Тому висловлюю щиру подяку президенту групи компаній ТОВ «Україна-2001» Вадиму Лейві, директору Західного Хабу ПрАТ «Зернопродукт МХП» Віктору Корягіну, директору Філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП» Юрію Федорчаку, голові ФГ «Огайо-2» Андрію Петринюку, директору СТОВ «Волиця» Василю Кравчуку, директору ТОВ «Святець» Василю Мастію, генеральному директору ПП «Добрий хліб» Віктору Лебединському, Теофіпольському селищному голові Михайлу Тененеву, голові ФГ «Кунчанський» Володимиру Пицюку, генеральному директору ТОВ «Зімертал» Сергію Семченку, благочинному Теофіпольського округу Православної Церкви України отцю Василю Крисаку, завідуючому Теофіпольською дільничною лікарнею ветеринарної медицини Павлу Шевчуку, приватному підприємцю Володимиру Бомащуку. директору СГВК «Олійники» Василю Демчуку, голові ФГ «Карабіївське» Миколі Іванюку, голові ФГ «Тріумф» Сергію Рудківському, голові ФГ «Адам» Артуру Бойку.

Розмовляла Галина Тебенько