Погода

Днями в Агенції місцевого розвитку в партнерстві з Гончаренко центром відбулися «літературні посиденьки» з Валентиною Філінюк (літературний псевдонім Ганка Сонячна), поетесою, доцентом кафедри української мови та літератури Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

До цієї зустрічі я нічого не знала про цю людину, але цікавість та любов до слова спонукали мене відвідати «посиденьки». На зустріч прибули старшокласники нашої громади та молоді поети, твори яких увійшли до збірки «Ми – діти незламної країни», виданої за ініціативи та фінансової підтримки Дарини Кравчук.

Атмосфера заходу була дружелюбною та творчою. Ганка Сонячна весело, з гумором розповіла коротко про себе, про свої перші творчі спроби, про подальший творчий шлях. Вона запрошувала молодих авторів читати свої твори, а всіх присутніх, віднаходити у цих творах щось цікаве, гарне і незвичне. Включилися всі. Вони аналізували твори і знаходили цікаві образи, зернятка молодих талантів у віршах, їх яскраві епітети, порівняння. А головне, що у всіх творах не було просто підбору рими, а відчувалися справжні переживання авторів. Кожен мав змогу прочитати свій твір і почути доброзичливий аналіз, поділитися враженням від почутого. Гостя читала свої вірші, відповідала на запитання учнів. Також провела кілька конкурсів, призами були листівка з віршами та книга її віршів. За словами автора: «Кожен вірш – то окрема життєва історія. У більшості поезій є свій герой, той невидимий учасник діалогу, з ким я вела бесіду в такий спосіб...». Вона спонукала молодь творити, не зупинятися, незважаючи ні на які перепони, адже кожен наступний твір стає трішки кращим від попереднього. У процесі творення рекомендувала не порівнювти себе з класиками, з відомими авторами, а порівнювати себе з собою ж, але раніше, тоді, коли вірші ще не зовсім були вдалими, щоб бачити, що з кожним новим твором виходить цікавіший, вдаліший вірш чи проза. Адже здобувається досвід і рісте вміння висловити свою думку.

Ганка Сонячна вмілий педагог, адже не один рік навчає студентів. Вона авторка численних методичних розробок з української мови, член журі багатьох літературних і мовознавчих конкурсів. Її з цікавістю слухали і дорослі і молодь. А ще вона поділилася з нами своїми першими спробами в написанні прози. Розповіла що в інстаграмі часто проводяться різноманітні конкурси, літературні квести, запропонувала молоді не боятися брати участь у таких конкурсах, адже це може дати можливість видати свої твори у різноманітних альманахах та збірках.

Мені сподобалася зустріч. Я обов’язково спробую знайти і почитати більше творів цього автора. Ганка Сонячна – справді сонячна, світла людина. Їй пасує цей псевдонім.

Світлана Кислюк