Погода

Звісно, що хороші, якісні дороги є однією з умов безпеки та комфортного проживання людей скрізь, в тому числі і в нашій громаді. Хочеться, щоб вибоїни та калюжі на наших дорогах назавжди залишилися в минулому. Бо ж хочемо жити, як в Європі. Зазначу, що в громаді є дороги трьох категорій – державні, місцеві (між населеними пунктами та через села) та комунальні (вулиці у селищах та селах). Утримання комунальних доріг належить до компетенції Теофіпольської селищної ради, місцеві та державні дороги (Теофіполь-Ланівці та Теофіполь- межа Білогірщини)обслуговує, тобто, проводить ремонтні та інші роботи, Філія «Теофіпольський райавтодор» ДП «Хмельницький облавтодор (відповідно до укладених договорів з Службою автомобільних доріг в Хмельницькій області та Службою місцевих доріг в Хмельницькій області).

Але з початком війни, з введенням воєнного стану, коли більша частина державного бюджету стала спрямовуватися на потреби Збройних Сил України, фінансування цих державних підприємств скоротилося в кілька разів. Капітальний ремонт роботи доріг проводити заборонено, в офіційних документах не вживаються словосполучення «капітальний та поточний ремонт», натомість вживається «експлуатаційне утримання автомобільних доріг», а перелік доріг громад, які потребують ремонту, погоджується у військових адміністраціях.

До редакції газети звернулися жителі села Лисогірка. Від містка через річечку Жердь і далі через село дорога знаходиться в дуже поганому стані – ями, калюжі. Поминути їх легковому автомобілю вкрай складно, чи праворуч, чи ліворуч, все рівно опинишся в ямі. Кажуть люди, що восени 2021 та 2022 року дорогу від містка стали поправляти, засипати ті ями, але до центру села і далі так і не дійшли. Всі розуміють, що йде війна, всі бажають перемоги. Але стан цієї дороги погіршується, адже нею постійно проїжджають перевантажені фури, це пожвавлена траса, яка з'єднує Хмельницьку та Тернопільську області. Звісно, тепер ніхто не контролює їх вагу, тож дорога і далі буде руйнуватися. Зрозуміло, що й не тільки  тут.

Що вдалося з'ясувати: про цю проблему знають у Службі автомобільних доріг в Хмельницькій області, в Лисогірку виїжджало кілька комісій. Нібито ось вже щось має зрушитися в цьому році, планують цієї весни вивезти сюди щебінь, а далі, як розпочнеться будівельний сезон, виконати ці роботи.

Люди розуміють, що навряд чи тут збудують нову асфальтну дорогу, але ж не може вона залишатися в такому стані та погіршуватися далі. Тож дуже сподіваються, що хоч трохи, але повинно стати краще.

Галина Тебенько