Погода

Таке випало на нашу ветеранську долю: трудитися, віддаватися роботі, завжди бути активними, а тут ще й ця страхітлива війна. Та залишаємося в строю, робимо все, що в наших силах, аби підтримати Збройні Сили України, аби наблизити перемогу. Для цього співпрацюємо з патріотичними громадськими організаціями з Тернопільщини.

 І ось нещодавно, 2 березня, у Теофіполі,  у ТОВ «Подільське» меморандум про співпрацю підписали громадські організації: «Відокремлений підрозділ організації ветеранів України Теофіпольської територіальної громади» (голова президії Володимир Кобера), «Теофіпольська районна спілка ветеранів та пенсіонерів органів внутрішніх справ «Єдиний щит» (голова ради Анатолій Стучинський), Тернопільська спілка «Десантно-козацький рій» (заступник голови правління Василь Филима),  Благодійна організація «Благодійний фонд «Подільсько-Волинська Січ» (директор Володимир Мосейко), Благодійний фонд «Добра Надії Любові» (президент Андрій Петринюк). Благочинний Теофіпольського округу Православної Церкви України митрофорний протоієрей отець Василь Крисак  вручив поважним гостям з Тернопільщини церковну картину, а гості привезли з  собою медичні препарати для людей поважного віку.

 Першими конкретними кроками задуманих заходів став збір  продуктів харчування для бійців Збройних Сил України з подальшим відправленням вантажів у двох напрямках на фронт Володимиром Мосейком та Андрієм Петринюком. Продукти на пункт збору в ТОВ «Подільське» вже  доставили: голова первинного ветеранського осередку села Волиця Кратасюк спільно із своїм заступником Володимиром Поліщуком, голова Вороновецького стростинського округу Леонід Воляник разом  з Віктором Солоненком та Володимиром Семенюком від жителів сіл Воронівці, Немиринці, Ільківці. Голова ветеранського осередку  Гаврилівського старостинського округу Віктор Семенюк привіз продовольчі дарунки воїнам від жителів села Підліски. Приватний підприємець Олександр Загоруйко з Теофіполя надав вантажний бус, щоб забрати продукти від жителів сіл Святець та Лисогірка. Збір продуктів організували виконуючий обов`язки голови первинної ветеранської організації  Святецького старостинського округу Іван Сут та заступник директора з виховної роботи Святецького ліцею Надія Сут.

Щира подяка усім жителям Святця, Лисогірки  за таку неймовірну активність  і небайдужість. Особлива подяка директору СТОВ «Святець» Василю Мастію за вагому підтримку в організації збору продуктів, усім бригадирам, робочим, які збирали продукти по селу та розвантажували. До цієї благодійної акції долучилися і хлопці 10 та 11 класів Святецького ліцею, адже  вправно  допомогли завантажити кількатонного  грузовика. Окремо треба відзначити  прихожан і  півчих церкви Різдва Пресвятої Богородиці  Валентину  Муляр, Любов Волинець, Віру Туз, матушку Світлану і отця Георгія, які  приготували 8 відер голубців, заморозили їх та передали волонтерам. І, як завжди, не стояв осторонь усіх добрих справ  Святецький ліцей. Дякуємо директору Наталії Мастій, завідуючій дошкільним закладом Тетяні Кухар, усім педпрацівникам  і особливо технічному персоналу та працівникам харчоблоку. Адже напекли пиріжки та домашні коржики,  наготували багато відер  налисників з  сиром та м‘ясом. Два рази до Святця приїздили волонтери від Володимира Мосейка, готові страви одразу направили нашим бійцям під Бахмут.

А 4 березня  представники громадських організацій району та актив Гаврилівської громади, спільно з працівниками культури та освіти  Ольгою Шевчук, Сніжаною Казюк, Олександром Шевчуком, Оленою Пилипчук, жителями села Караїна на чолі з головою первинного ветеранського осередку Віктором Семенюком вшанували пам'ять 92-х мирних жителів цього села. 79 років тому, 4 березня 1944 року,  фашисти в своїй передсмертній агонії вбили і спалили їх. У своїх виступах староста Гаврилівського старостинського округу Людмила  Бишук, очільник ветеранів Теофіпольської громади Володимир Кобера  нагадали про чорний для жителів Караїни день. Коли вже було чути канонаду артилерії визволителів, фашисти розстріляли 92-х мирних жителів, із 86 хат було спалено 80. За всіх закатованих та спалених у власних домівках миротворний ієрей отець Іоанн провів молебінь. Здавалось,  все скінчилось, давно минуло, але, на жаль, Україна знову у вогні та у війні. Місцеві культармійці наголосили: пам'ятайте про тих, що безвісти пропали, пам'ятайте про тих, що не встали, як впали, що згоріли, як зорі - такі чисті і чесні, як повітря прозорі, увійшли у безсмертя. Пам'ятайте про тих, що стрибали під танки, є в місцях невідомих невідомі останки. Є в лісах, є у горах, і є під горою... Менше в світі могил,ніж безсмертних героїв. Перемогли фашистів, переб'ємо рашистів!!!

Того ж дня активісти ветеранських організацій Валентина Романович, Лідія Гуменюк, Галина Мартинюк, Ніна Магдійчук, Любов Шумович, Ольга Бровіна, Олена Левицька, Борис Пислар, на чолі Володимиром Коберою, виконуючим обов`язки голови первинної ветеранської організації сіл Лідихівка, Заруддя Володимиром Яцюком хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували пам`ять загиблих за визволення Теофіпольщини від фашистів у роки Другої світової війни. Адже саме 4 березня далекого 1944 року Теофіпольщина остаточно була визволена від німецько-фашистських загарбників. ПЕРЕМОГЛИ ФАШИЗМ, ПЕРЕМОЖЕМО Й РАШИЗМ. СЛАВА УКРАЇНІ ТА ЇЇ ВОЇНАМ ІЗ СТАЛІ!

Анатолій Стучинський, голова ГО «Єдиний щит»