Погода

Продовження, початок у минулому номері від 30 червня 2022 року

21 листопада 2019 року відбулася ХІ звітно-виборна конференція районної організації ветеранів України. Районна рада організації ветеранів, в особі її голови Андрія Рудюка, звітувала за чотирирічний термін роботи. У доповіді та виступах на конференції відзначалося, що ветеранські формування проводять відповідну роботу по зміцненню організованості та підвищення бойовитості первинних осередків у розв‘язанні актуальних соціальних, правових проблем ветеранів. Ця робота здійснюється при підтримці органів влади, місцевого самоврядування.

Зокрема, на конференції вказувалося, що в районі станом на 10 вересня поточного року функціонує 29 первинних ветеранських осередків, в яких нараховується майже 5,5 тисячі ветеранів та пенсіонерів. Це – потужна громадська сила. Чимала кількість людей поважного віку обрані депутатами сільських та селищних рад.

Основним проблемним питанням залишається стан медичного обслуговування ветеранів, виділення їм ліків по пільгових цінах, а деяких взагалі безкоштовно. Жебрацькі пенсії, які отримує переважна більшість людей, зростання цін на продовольчі та промислові товари, неправомірне завищення тарифів на енергоносії, побутовий газ, комунальні послуги. Це далеко неповний перелік питань, які несуть суспільству невдалі реформи, що здійснюються в країні. Ніхто не бачить перспектив і немає впевненості у їх вирішенні.

Держава не дбає про безкоштовний ремонт житла ветеранів, будівництво нових будинків для учасників бойових дій, особливо з числа тих, хто відстоював мир на Сході України. Взагалі соціальний і правовий захист людей поважного віку і молодих атовців бажає корінного поліпшення, зокрема повернення забраних пільг та невиконання окремих питань, а саме виділення для них земельних сільськогосподасрького призначення.

До цього часу в районі немає краєзнавчого музею, недобудованим залишається і районний будинок культури, який міг би бути осередком активного дозвілля та відпочинку ветеранів та пенсіонерів, членів їх сімей.

Андрій Рудюк передав кермо керівництва Теофіпольською районною ветеранською організацією Володимиру Кобері – людині добре знаній в нашому краї, а сам Андрій Степанович став в нього першим заступником. І при цьому очільникові діяльність ветеранської не занепадає.

Саме для активної діяльності районної ветеранської організації були створені комітети із членами комітетів, комісій та центрів: комітет ветеранів праці і дітей війни, комітет ветеранів військової служби, комісія по роботі з молоддю, ко­мі­сія медико-соціальна, комісія організаційно-методичної роботи, центр волонтерського руху, центр захисту прав історії Великої Вітчизняної війни, прес-центр.

Після конференції, об’єд­навшись в одне ціле напередодні відзначення 600-річчя першої писемної згадки про Теофіполь (оргкомітет громадських організацій Теофіполь-600) керівники ветеранських організацій почали шукати нові форми роботи. Аби внести креатив в діяльність відокремленого підрозділу організації ветеранів України Теофіпольської територіальної громади, інших ветеранських організацій, зокрема, «Єдиний щит», для того, щоб ветерани та пенсіонери в обличчях своїх дітей, онуків та правнуків могли відчути піклування про них громадських організацій та громади в соціальному аспекті. Аби окрім скиглення про те, що те не так, і це не так, що немає надійного соціального захист, кульгає медичне обслуговування, малі пенсії, кошмарні ціни на ліки, пандемія, в житті були хоч би якісь щасливі, позитивні миттєвості, гордість за те, що ми – українці.

Так, 9 серпня 2020 року, за ініціативи Володимира Кобераради та голови громадської організації «Теофіпольська районна спілка ветеранів та пенсіонерів органів внутрішніх справ «Єдиний щит» Анатолія Стучинського пройшов велопробіг, присвячений 600-річчю з першої писемної згадки про селище Теофіполь по маршруту Теофіполь – Караїна– Карабіївка – Котюрженці – Михнівка – Теофіполь протяжністю 25 кілометрів.

А 16 серпня 2020 року, як і планувалось, на базі тодішнього районного будинку культури та ДЮСШ відділу освіти Теофіпольської райдержадміністрації, пройшов відкритий турнір з шашок та шахів, також присвячений 600-річчю першої писемної згадки про селище Теофіполь. Відбувся він за ініціативи організаційного комітету громадських організацій «Теофіполь –600» при активній підтримці голови районної ради Андрія Петринюка, селищного голови Валентини Губіної при матеріальній допомозі депутата обласної ради  Віктора Лебединського, депутатів Тео­фіпольської селищної ради Сергія Гончара, Олександра Яремчука. Перше місце з шахів здобув ветеран, майор міліції у відставці, колишній працівник оперативних служб, уродженець Теофіполя , 76-річний Микола Гонюк, до речі – кандидат у майстри спорту з шахів. Друге місце виборов Іван Федоришин, третє – Віктор Давидюк. Перше місце з шашок виборов Іван Федоришин, друге – Борис Пислар, третє – Анатолій Андрійчук. Учасники турніру по закінченню були нагороджені медалями та подяками. Найповажнішому учаснику Миколі Гонюку та наймолодшому Івану Кузьмуку помічник депутата обласної ради Віктора Лебединського Наталія Давидюк вручила цінні подарунки. Подяками за участь у турнірі були також відзначені Герой України Василь Петринюк, Василь Ковбель, Віра Пухніченко, її внук Василь Пухніченко.

23 серпня 2020 року, напередодні Дня державного прапора, Дня Незалежності України, знову з ініціативи організаційного комітету громадських організацій «Теофіполь 600» за підтримки голови районної ради Андрія Петринюка у рамках міжрегіонального фестивалю військово-патріотичний та козацької пісні «Молотківський лелека» у с.Молотків Ланівецького району Тернопільської області відбувся велопробіг по маршруту Теофіполь-Святець-Лисогірка-Осники-Молотків-наметовий табір «Подільсько-Волинська Січ-2020» (Лисогірський лісовий масив).

У 2021 році велопробіг у вже Теофіпольській територіальній громаді стає традицією. А далі автори книги цитують рядки з газети «Життя Теофіпольщини» : « … і відбувається це завдяки активній громадській позиції наших ветеранів – голови ради відокремленого підрозділу ветеранів України Теофіпольської територіальної громади Володимира Кобери, голови організації ветеранів та пенсіонерів органів внут­рішніх справ, голови ради ГО «Єдиний щит» Анатолія Стучинського, голови громадської організації Товариства Червоного Хреста Валентини Романович – господині клубу людей поважного віку «Скарбниця» та безперечно при суттєвій підтримці голови Теофіпольської селищної ради Михайла Тененева».

14 жовтня 2021 року, у День захисника України, день Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва, День створення Української Повстанської Армії вже за ініціативи Теофіпольської селищної ради відбувся автопробіг «Герої не вмирають». Його учасники на чолі з Теофіпольським селищним головою Михайлом Тененевим відвідали місця поховання наших земляків, Героїв Антитерористичної Операції та Операції Об’єднаних Сил.

Учасники автопробігу подолали відстань у 140 кілометрів по маршруту: Теофіполь – Рідка – Поляхова – Волиця – Волиця-Польова– Колки – Василівка – Борщівка – Базалія – Новоіванівка – Шибена – Воронівці – Немиринці – Лисогірка – Святець – Човгузів – Теофіполь. У селах Рідка, Поляхова, Новоіванівка, Лисогірка, Святець, Човгузів були вклонилися могилам воїнів, які виконували свій військовий обов’язок або померли з тих чи інших причин на Сході України.

Рада відокремленого підрозділу організації ветеранів України Теофіпольськох територіальної громади

Продовження –
в наступному номері газети