Погода

Ветеранству


Теофіпольщини – 35 років

Саме стільки часу пройшло від дати проведення установчої конференції ветеранів Теофіпольського району, яка відбулася 4 березня 1987 року. Тоді в районі налічувалося 9880 ветеранів війни та праці, які були об’єднані у 23 первинні ветеранські організації.
Першим головою ради було обрано Григорія Гончарука. З квітня 1990 року по жовтень 2015 року районну організацію ветеранів очолював Віктор Лебединський.
У жовтні 2015 року головою ради організації ветеранів України було обрано Андрія Рудюка, який пропрацював на цій посаді до листопада 2019 року.
Президія, рада ветеранської організації, керівники комісій, первинних осередків систематично приділяли увагу всебічному захисту законних прав, соціальних,економічних інтересів ветеранів війни, праці, дітей війни, усіх громадян похилого віку.


Більш детально про роботу ветеранської організації Теофіпольщини висвітлено у книзі «20 років Теофіполь-ській ветеранській організації», яка вийшла у світ під редакцією Віктора Лебединського та Івана Стасюка.
Підтримуючи славні ветеранські традиції, президія, районна рада, ветеранський актив продовжувало роботу по запровадженню нових форм роботи серед людей поважного віку, залучаючи їх до активного довголіття.
Стало доброю традицією в нас проводити відзначення Дня визволення району від німецько-фашистських загарбників, Дня Перемоги, Дня незалежності України та багатьох інших державних та народних свят з проведенням урочистих зборів, мітингів, покладанням квітів та вінків до пам’ятників.
В цих заходах, які проводяться як в центрі, так і на місцях, активну участь беруть ветеранські активісти.
Народний аматорський хор ветеранів «Відлуння», керівник Петро Головацький, проводить велику роботу по патріотичному вихованню населення краю. Колектив хору неодноразово побував в обласному госпіталі ветеранів, виступав з концертами у населених пунктах громади та за її межами, щорічно представляв Теофіпольщину на обласних конкурсах, приурочених до Дня Незалежності України.
З плином часу рада організації ветеранів України, її структурні підрозділи перебудовують свою роботу відповідно до вимог сьогодення.
Ми намагаємося брати активну участь в заходах, які проводять органи місцевої влади й інші громадські організації, господарські структури.
Наші активісти беруть участь в прибиранні кладовищ, пам’ятників, могил, інших територій. Так, в листопаді 2020 року ветерани Теофіполя разом з працівниками підприємств «Подільське» прибрали територію райлікарні. З ініціативи голови первинної ветеранської організації с. Кунча Олександра Стучинського було організовано прибирання меморіалу «Поле безіменних героїв».
Команда ветеранів взяла участь в екофестивалі, який був організований МХП «Рідний край», виборола перше місце та передала сертифікат на суму 2 тис. грн. на благоустрій селища.
Осінню 2020 року та весною 2021 на території громади, разом з працівниками «Теофіпольлісвод», ветеранами висаджено біля 5 тисяч дерев.
З нашої ініціативи започатковано проведення велопробігів з нагоди державних та історичних дат.
У серпні 2020 року було організовано та проведено такий захід, приурочений до 600-ліття першої писемної згадки про селище Теофіполь. В серпні минулого року велопробіг проведений до 30-річчя Незалежності України.
У минулому році ветеранські активісти взяли участь в автопробігу з нагоди пам’яті загиблих земляків на Сході нашої країни, з відвідуванням їх могил.
Рада ветеранської організації налагодила тісну співпрацю з керівництвом Подільсько-Волинської Січі. Коли в минулому році на базі січі с. Лисогірка набиралися козацького гарту діти із Лисичанська, Кривого Рогу, Івано-Франківська, Тернопільської, Хмельницької областей, ми брали найактивнішу участь в організації харчування для них.
Долучалися також до збору та відправки продуктів для учасників бойових дій на Сході країни, як в минулому році, так і в вже в цьому. Допомагали у зборі продуктів і для нашої районної лікарні.
Завдяки тісній співпраці з органами місцевої влади у нас набирає розмаху почин вшанування літніх людей, яким виповнилося 90,95 і 100 років. За останній період такої почесті заслужили біля 10 довгожителів.
Президія ради разом з ветеранським активом запроваджує нові форми організації культурно-масових заходів, дозвілля людей поважного віку. Разом з членами клубу «Скарбниця» в минулому році було організовано та проведено ряд заходів в парку відпочинку.


Такі, як дискотека «Кому за 40», захід до релігійного свята «Спаса», презентація книги « Міліція Теофіпольщини» та інші.
Безумовно, на рахунку ветеранства нашої громади ще досить багато хороших, корисних справ, які не перелічити.
І роблять усе це люди, які вже знаходяться на заслуженому відпочинку, проте завжди в дорозі, в пошуку.
Декілька слів про наш актив, про наші кадри.
На сьогодні у нас нараховується 3 549 ветеранів, які об’єднані у 29 первинних ветеранських організацій. У своїй діяльності ми керуємося Законом України, іншими нормативними актами, Статутом організації ветеранів України.
У складі президії, ради організації ветеранів України, серед керівників ветеранських осередків у нас є сивочолі, досвідчені активісти з великим досвідом роботи, а також порівняно молоді сили. Як говориться сплав досвіду та молодості.
Хороші слова за плідну роботу хочеться сказати членам президії ради Анатолію Стучинському, Валентині Романович, Андрію Рудюку, Георгію Марченку.
Високої похвали заслуговують керівники первинних ветеранських організацій сіл Кунча, Новоставці, Гаврилівка, Волиця, Волиця-Польова, Воронівці, Шибена, Карабіївка, смт. Базалія, а саме Олександр Стучинський, Євгенія Кренціглова, Віктор Семенюк, Леонід Кратасюк, Ніна Козак, Галина Луцик, Володимир Бурлак, Іван Шевчук, Катерина Чичевич.
Радує нас і те, що до нашого заклику долучилися такі люди з активною громадською позицією як Віктор Кравчук з Троянівки, Володимир Яцюк із Заруддя, Світлана Кислюк із Новоставець, Борис Пислар із Теофіполя.
По новому засіяли здібності та таланти членів клубу «Скарбниця» Галини Панаріної, Ніни Магдійчук, Люби Шумович та багатьох інших. Багато наших активістів нагороджено відзнакою «Почесний ветеран України», ювілейною медаллю до 30-річчя Незалежності України, знаками обласної та селищної рад.
Ми глибоко усвідомлюємо, що наші здобутки є результатом плідної підтримки та співпраці з керівником селищної ради Михайлом Тененевим, її структурними підрозділами, старостами сіл. Відчуваємо ми і допомогу від депутата обласної ради Віктора Лебединського, депутатів Хмельницької районної ради Олександра Співака, Андрія Петринюка. Не стоять осторонь наших ветеранських проблем і колишній депутат Верховної Ради двох скликань Василь Кравчук, депутати селищної Ради Володимир Пицюк, Микола Іванюк, Володимир Бомащук, Люба Баранчук.
Відчутно впливають на нашу діяльність місцеві команди депутатів Верховної Ради України Сергія Лабазюка, Олександра Гереги.
Безперечно, заходи, які було проведено на належному організаційному рівні неможливо було б здійснити без таких патріотів краю, людей з великим серцем та щирою душею, керівників сільськогосподарських під-приємств та підприємців. Це такі, як Володимир та Сергій Прокопчуки, Віктор Корягін, Леонід Стецюк, Сергій Рудківський, Василь Мастій, Сергій Онищук, В’ячеслав Шведа, Василь Жуковський, Анатолій Літвінов, Володимир Каразей, Олег Табаркевич, Сергій Гончар, Олександр Яремчук та багато інших.
Безумовно, сьогоднішній ювілей планувався провести гідно, із залученням всіх ветеранських структур. Було намічено ряд заходів, зустрічей із запрошенням знатних теофіпольців, сусідів, даруванням книги, придбання ювілейних відзнак.
Проте російський окупант, порушуючи усі закони та норми міжнародних відносин, порушуючи мирні угоди, нехтуючи вимогами моралі та права віроломно напав на нас, нав’язавши війну. Розпочалася вітчизняна війна українського народу із загарбниками.
І як не раз бувало в часи смертельної небезпеки, ми усі об’єдналися, стали монолітною силою, яка здатна розгромити агресора. Але ми впевнені, що перемога буде за нами.
Слава Україні!
Володимир Кобера, голова ради ветеранів Теофіпольщини