Погода

Це про благодійний ярмарок, який організували волонтери з Новоставець Наталія Гонюк та Олена Глов’юк зі своєю дружною командою минулої неділі у Теофіполі біля «Сьомого континенту». Вторгували 35 тисяч гривень. Хочуть купити два дрони «Бомбер» по 25 тисяч гривень для свого земляка Андрія Сиверського, який захищає рідну країну на гарячому Донецькому напрямку.

– Ми так радіємо, – каже Наталія Гонюк, – що все в нас розкупили, і страви, які ми приготували вдома, і козацький обід – куліш та рибну юшку, які ми зварили вже тут на похідній кухні. Дякуємо людям, які до нас прийшли, підтримали. Дякуємо добрим людям, які надали допомогу в організації ярмарку, ніхто один з цим би не справився.

Отож, хто долучився та підтримав цю чудову ініціативу новоставецьких невтомних дівчат. Організатор Гуманітарного штабу Теофіпольщини, голова правління ГО «Благодійний фонд Добра, Надії та Любові» Андрій Петринюк надав муку, вирішив питання місця проведення ярмарку у селищній раді. Працівник 8 відділу Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, колишній Новоставецький сільський голова Анатолій Вальчук надав похідну кухню. Приватний підприємець з Теофіполя Олександр Яремчук сам привіз столи та лотки. Ольга Марценюк-Фесун з Теофіполя надала шкарпетки та рушнички. Вагому частку в організацію ярмарку внесли волонтери Анатолій Стучинський та Василь Гандовський.

Хто допоміг продуктами та коштами: Віталій Квасюк надав картоплю та 600 гривень; Тетяна Сиверська (мама Андрія), Світлана Сиверська задонатили на ярмарок по тисячі гривень; Оксана Герешко надала сало для кулішу; фермер з Кривовільки Юлій Вальчук надав муку та гречку; Марина Грисюк приготувала, начинила домашні ковбаси; Оксана Сиверська надала продукти для котлет та пальчиків.

Вдома в Олени Глов’юк, в її просторій кухні, разом з Ніною Баб’юк та Людмилою Маринюк ті ковбаси попекли, а також приготували голубці, млинці з м’ясом, картоплю з м’ясом тушковану, млинці з капустою, котлети та пальчики, желе в лотках «пташине молоко». Допомагала Леся Мельничук, чистила цибулю, моркву, картоплю, от начистила два відра цибулі. Наталія Гонюк вдома приготувала налисники з сиром, наварила багато адигейського сиру. Людмила Нікітюк напекла струдлі з трьома видами начинки, Людмила Кравчук насмажила пиріжки з сосисками, Тетяна Вальчук приготувала печінкові торти, Тетяна Горобець – смажені пиріжки з горохом та часником. Тетяна Баліцька приготувала торти. Готувала вдома і Ірина Лядецька, зробила дуже гарне та смачне желе.

Звісно, всі приготовані страви треба було привезти в Теофіполь, а також доправити похідну кухню. Гідно з цим справилися Микола Глов’юк та Василь Окаєвич.

А вже на ярмарку Олена Глов’юк наварила козацький куліш та рибну юшку з червоної риби, а два товстолоби надав рибалка Василь Квасюк. Палив піч Леонід Король.

Смакував козацький ку­ліш найменший учасник яр­марку – Давидко Монастирський, онучок Анатолія Вальчука. Хлоп’ятку рік та сім місяців, а вже видно, що таки виросте з нього козак!

Ще на ярмарку продавали килимки, які сплели майстрині з Теофіполя Олена Левицька, Варвара Миронова, Ольга Русакова, Світлана Середюк та Наталія Григорчук. Можна ними застелити стілець, покласти під ноги. Дуже пригодяться вони і нашим мужнім бійцям-захисникам. Тож 9 великих, квадратних, Наталія Гонюк вже відправила «новою поштою» Ігорю Стрільчуку з Михнівки та його побратимам, а ще 4 маскувальні сітки та смаколики. Ще три килимки, а також шампуні, сухі борщі відправила на Сумщину, в підрозділ до дівчат-парамедиків, яким вже не раз посилала посилки з готовими стравами.

Відрадно, що ярмарок відвідали матері бійців, як от Світлана Хом’юк зі Строків, Світлана Кислюк та Тетяна Сиверська (мама Андрія, якому збирали на дрони) з Новоставець. Бо ніхто більше за матір не знає, як то переживати за свою дитину, яка на передовій, день і ніч чекати дзвінка чи есемески. Завжди ці матері беруть участь в благодійних заходах, донатять на ЗСУ. Прийшла і дружина загиблого Героя Олександра Сороки з Коров’єго Віта, підтримала збір.

– До цього ярмарку, – каже Наталія, – ми оголосили збір коштів на смаколики на Великдень, зібрали 20 тисяч. Тож вирішили, що з цієї суми візьмемо 14 тисяч, додамо до тих 35 тисяч, що ми вторгували на ярмарку. Ми вже тих два дрони замовили Володимиру Мосейку, до кінця тижня він нам їх привезе, а ми їх далі передамо Андрію Сиверському та його хлопцям.

Отак разом, спільними зусиллями небайдужих людей творяться добрі справи, вноситься маленька частка у нашу велику перемогу, яка неодмінно настане.

А. Джус