Погода

          Авторитаризм (повна влада) – режим правління за якою всю чи більшу частину влади зосереджено в руках однієї особи чи групи осіб. Роль представницьких органів влади зведено нанівець або занижено. Характерною рисою є зведення нанівець місцевого самоврядування.

        Місцеве самоврядування – право та змога територіальних громад як безпосередньо, так і через представницькі органи місцевого самоврядування, в межах Закону, здійснювати регулювання й управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевого населення.

        Ви знаєте, дуже б хотілося бачити в людях лише хороше, але, чи то зір підводить, чи то люди… Я ж розумію що і люди бувають різні – одні підставлять плече, інші – ногу. Буває що ви не можете достукатися до людини. То й не стукайте. Може в неї не всі вдома. Але коли не знаєте як поступити – поступайте по людськи. Чи задавались ви, шановні жителі громади, питанням: «Куди веде нашу громаду наш Мойсей?». Чи не здається вам, що потрібно вже засвітити «лампочку» здорового глузду. Я завжди в усьому хочу бачити зміст та логіку речей. А розмінювати себе на «ха-ха», посмішку з якимось «високим» керівником – мені це не цікаво і не потрібно. Хоча я розумію, що коли говорять гроші – то правда мовчить.

        У нашій громаді керівників виконавчих органів ради (в тому числі і старост) підбирали по принципу відданості голові, а не за професійними якостями на конкурсній основі, а тому ці органи мають низьку результативність і, звичайно ж, це прояв авторитаризму. Ще в свій час Піфагор зазначив: «Життя подібне театру і в ньому часто зовсім нерозумні люди займають найкращі місця». Пам’ятаєте як колись говорили: «Будеш багато знати - скоро постарієш». Так от дивлюсь я на керівництво наших виконавчих органів і думаю: «Ці будуть жити вічно.»

        Але ж не потрібно забувати, що жодна влада в громаді, яка намагалася встановити авторитаризм – не вигравала. А на даний час ми бачимо прояви того, що я б назвав авторитарним популізмом. Такі інструменти впливу громади на діяльність ради та селищного голови як громадські слухання, місцеві ініціативи, збори громадян – не спрацьовують. Керівництво громади не хоче зрозуміти, що коли в них є лише одна точка зору їхня та неправильна – це шлях у прірву. Не потрібно шукати винуватих там, де необхідно визнати свої помилки. Я вже не говорю про те, що краща характеристика людини – це зрівняння між тим, що вона обіцяла, і тим, що вона в результаті зробила.

        Здавалося би, що епопея з закриттям шкіл та клубів вже в минулому, але (за словами керівників громади) навесні це «дійство» буде продовжене. Тобто, нас з вами, знову «танцюють» втемну.

        Я ж нічого не говорю щодо легітимності голови. Ми його вибрали. Я ж не говорю, що вони прийшли самі і захопили владу. Ні – це ми віддали їм ці голоси, кидали бюлетені (дехто, на даний час, жаліє і говорить, що потрібно було би бити по цих руках). Але яка різниця, зробив – значить зробив. Це як одружився чи вийшла заміж. Не потрібно терпіти, але потрібно розуміти що помилка твоя, але ж терпіти не потрібно. Не потрібно забувати, що ні один голова ради, ні одна рада сама нічого не виготовляє. Коли говорять що вони щось там виділять, я сказав… Ви не я – ви наші (громади) гроші (причому часто без нашого на те відому) використовуєте на свій розсуд. Право управляти громадою надано не голові громади, а населенню громади. І саме жителі громади делегували право управляти громадою – його голові. Але коли голова громади не справляється з цим, ми повинні за це з нього спитати. Дуже прикро, що Закон про відповідальність за виконання передвиборних обіцянок (який подано до Верховної Ради України опозицією) так і не винесений в зал на розгляд Верховної Ради.

        Із вище викладеного стає зрозумілим, що зосередження влади в одних руках формує умови для тотальної корупції. Як наслідок, громада починає втрачати власні ресурси (землю, комунальну нерухомість, бюджетні кошти).

        А тому, шановні керівники громади, я вважаю, що вам потрібно взяти себе в руки. І зрозуміти, що ви давно вже не десятикласники, які замість уроку фізики «смалите» цигарку десь за рогом школи. Ви – керівники великої громади, яка очікує від вас більшого. Саме від вас, ваших рішень, в значній мірі, залежить добробут жителів громади.

 

        Володимир Курбацький, смт. Теофіполь