Погода

 

Слава Героям


України!

14 жовтня українці святкували чотири свята. Перше - Свято Покрови Божої Матері, друге - День українського козацтва, третє свято - день створення Української Повстанської Армії, четверте, дуже молоде - День захисника та захисниці України. Неспроста, зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І, до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими діями.


Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок, фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, хто несе почесну варту на захисті народу України.
Напередодні цих свят в нашій бібліотеці пройшла зустріч молоді саме із таким молодим козаком нашого сьогодення - Олександром Фурсою. Нещодавно Сашко повернувся додому із Сходу, з ООС. Прослужив у Збройних Силах України він майже чотири роки (3 роки та 8 місяців). На зустріч до бібліотеки прийшли учні 10-11 класів Базалійської ЗОШ І-ІІІ ступенів. На початку бібліотекар запропонувала молодим користувачам пройти тест-вікторину «Майбутній захисник». Молодь давала відповіді на запитання, а наш гість, воїн Операції Об’єднаних Сил, допомагав їм та пояснював відповіді на тести. А далі Сашко розповів про свій тернистий шлях від шкільної парти до окопу на Сході України та позивного Аполлон. Цікаво, пізнавально, по-дружньому пройшла бесіда школярем із молодим захисником Вітчизни. І це не дивно, адже Олександра знає все селище, він має дуже багато друзів, знайомих по всій Україні, бо це надзвичайно комунікабельна людина, ввічлива, ерудована, товариська, він наш найулюбленіший користувач та гордість своєї мами - Людмили Петрівни Фурси, педагога-організатора нашої школи.
Таких синів, як Сашко, справжніх захисників є чимало у нашому селищі, у селах нашої Теофіпольської громади та по всій Україні. Дякувати Богу та матерям, що їх виростили! Бажаємо вам, захисники України, здоров’я міцного, залишайтесь завжди під Покровом Божої Матері! Всім загиблим за Україну – Вічна Слава!
Наталія Халюта, бібліотекар, смт.Базалія