Погода

Щорічно у травні українці відзначають яскраве та самобутнє свято – День вишиванки, присвячене нашому національному одягу. Українська вишиванка з’явилася багато століть тому, а кількість різних візерунків та технік шиття порахувати неможливо. Це свято люблять і діти, і дорослі, із задоволенням вбираючись у яскраві сорочки. День вишиванки – це особливий день, коли ми святкуємо нашу національну культуру, традиції та єднання.

Це чудова нагода одягнути свою улюблену вишиванку, показати свою гордість за свою країну та приєднатися до української спільноти по всьому світу. Нехай День вишиванки нагадує нам про наші коріння та принесе радість українському народу щороку.

Це був неймовірний день.16 травня, у День вишиванки, здобувачі освіти Новоставецького ліцею приєдналися до цього прекрасного, чудового свята української культури та традицій. Ліцей замайорів від розмаїття вишиванок різних кольорів, візерунків, форматів. Із гарним, бадьорим настроєм ми розпочали день руханкою UNICEF _ UA «Спорт заради розвитку».

В ліцей завітала директор КУ «Агенція місцевого розвитку» Лілія Архипович та познайомила із історією вишиванки на теренах Хмельниччини. Привезла із собою весільні рушники та сорочку, яким уже більше ста років. Наголосила, що у вишивці сакральне значення має все – від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків та кольорів.

Вчитель історії Юлія Довгошия із молодшими здобувачами освіти вчилися розміщувати візерунки на сорочці, використовуючи рослинні, геометричні мотиви української вишивки. Одинадцятикласники підготували відео із висловами відомих українців, таких як, Василь Стус, Василь Вірастюк та інших про вишиванку та записали інтерв’ю із педагогами та дітьми «Що для мене вишиванка».

А ще у нас пройшов челендж « Я – українець, я – українка». День був цікавий та насичений. Вишиванка– це національна пам’ять її потрібно берегти та передавати із покоління в покоління. Вона зігріває українців по всьому світі та зігріває душі теплом. Вона поєднує українців, прославляє нашу культуру, виховує любов до національних символів.

Тетяна Новосад, педагог-організатор Новоставецького ліцею