Погода

Тільки у минулий четвер, 22 лютого, волонтерський десант Гуманітарного штабу Теофіпольшини повернувся із Запоріжжя, Оріхівського напрямку, одразу продовжилася підготовка до відправлення фури до Харкова. Як і планувалося. Акція по збору овочів та продуктів довготривалого зберігання відбулася у двох невеликих селах – Караїні та Підлісках. Але скільки люди віддали, не пошкодували, бо ж для бійців, для жителів Харкова, який чи не щодня піддається масованим ракетним атакам, артилерійським обстрілам. Майже КАМАЗ продуктів привезли з Гаврилівки та Медисівки.

А Варвара Миронова з Теофіполя, керівник народного аматорського вокального колективу «Чарівниця» Теофіпольського Центру культури та дозвілля, разом з активістом-волонтером ветеранської організації Борисом Писларом організували збір продуктів по вулиці Хмельницького. А ще забрали продукти в Олени Левицької, подружжя Катерини та Анатолія Панасюків, Надії Постернак, Наталії Григорчук та Світлани Середюк. Прекрасний вчинок зробив Борис Пислар – зібрав 800 кришечок від пластикових пляшок та вкинув їх у ємність, яка спеціально для цього стоїть біля Теофіпольського бібліохабу. Їх використають для виготовлення сировини, з якої будуть робити протези для наших поранених бійців.

У неділю, з десятої ранку до трьох дня на базі ТОВ «Подільське» завантажували фуру. Виконали цю велику роботу активісти штабу, ветерани-волонтери, водій Володимир Сиверський та його син Костя, бійці роти охорони 8-ого відділу Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. А Герой України Василь Петринюк весь цей час працював на «Маніту», підвозив вантажі. А зранку Анатолій Козак привіз з Шибени 47 однолітрових відерець холодцю та 21 трилітрових відерець вареників з капустою. Приготували все це небайдужі сільські господині, а організувала акцію, звісно, представник штабу Зоя Нікітчук. А в Гаївці забрав завиванці та печиво. Знову наготували смачні домашні страви учасниці волонтерської групи Галини Лепетун з Колок. Доставив їх, як завжди, Володимир Яцюк. Вього ж завантажили понад 15 тонн продукції. Взяли і велику передачу з готовими стравами від групи волонтерів на чолі з Наталією Гонюк з Новоставець для земляків Володимира та Віктора Кислюків.

– Я дякую всім, – каже організатор штабу Андрій Петринюк, – хто долучився до збору продуктів, хто готував страви, хто сортував та робив мікси. Дуже добре, що люди повіддавали закрутки у півлітрових та літрових банках, це зручно. Все це дуже велика робота, і я дуже радий, що наші ряди зростають. Бо як інакше? Хочу ще декілька слів сказати про нашу попередню поїздку в Запорізьку область. Щиро дякую директору СТОВ «Волиця» Василю Кравчуку, адже надав копчені соми; Олександру Бурлаку дякую за порося, яке ми закоптили та вклали у кожний мікс копченості; дякую підприємцю з Теофіполя Миколі Струтинському за сприяння у зборі продуктів по вулиці 30 років Перемоги. А ще як ми їхали на Запоріжжя через Дніпро, то я зустрівся зі своїм добрим другом Ігорем Скорбіліним. Жив він та працював у Докучаєвську Донецької області, був головою міської ради, у 2013 році приїздив у Теофіполь з делегацією в рамках акції «Схід та Захід разом». А потім наша делегація приїздила до нього та в Донецьк. Коли росіяни окупували у 2014 році частину Донеччини, Докучаєвськ опинився на території так званої ДНР. Ігор виїхав спочатку у Вінницю, згодом переїхав у Дніпро. Живе там, має невеликий бізнес. І от він запропонував нам свою допомогу, передав нами бійцям сокири, молотки, електроди, це все вкрай необхідне нашим бійцям. Я йому дуже вдячний, адже Схід та Захід дійсно разом, і ніхто ніколи нас не роз’єднає. А ми будемо продовжувати робити це, будемо звітувати про свою роботу. Запрошуємо до співпраці тих, кому щось не подобається, хто має якийсь сумнів: беріть участь в наших акціях, приходьте сортувати, завантажувати, супроводжуйте вантажі на схід та південь. І тоді наша газета буде писати про вас. Бо те, що ми, в тилу, зараз робимо, це найголовніше, це наш внесок у перемогу. Сьогодні наш штаб – це унікальний волонтерський центр, аналогів якому нема у жодному колишньому районі Хмельницької області. Тож до самої перемоги будемо так працювати. От вже наприкінці цього тижня будемо відправляти два буси на Суми та Донецький напрямок, бо не все ще відправили. Та акція по збору триває продуктів триває.

Отож, у понеділок фура вирушила в далеку дорогу, знову це були водії Володимир та Костянтин Сиверські з Новоставець та голова штабу Анатолій Козак. Разом з ними відправився бус з продуктами, медикаментами та з причіпом (везли бійцям мотоцикл) Володимира Мосейка. Але спочатку фура заїхала у Ланівці та Вишнівець, довантажилася овочами, закрутками, ліками та одягом. Всього ж на фурі вже було понад 25 тонн гуманітарного вантажу. Приїхали у Харків о третій ночі, дочекалися ранку, стали розвантажуватися.

Ось що розказав Анатолій Козак:

– До буса приїхали бійці одного з бойових підрозділів, перевантажили собі мотоцикла та продукти. А ми з фури завантажили у цей бус кілька тонн продуктів, бо він мав їхати у район Краматорська та Слов’янська та розвезти все на 14 позицій. Передали цим бусом передачу для братів-Кислюків, від нас дали їм ще три ящички-мікси. Далі до нас з транспортом під’їхав наш знайомий капітан Володимир Пилипенко з Національної гвардії. То ми їм завантажили продукції на два підрозділи на Куп’янський напрямок. Ще до тонни продукції ми передали для 30-ої дитячої лікарні міста Харків. Решту продукції ми розвантажили у волонтерському центрі благодійного фонду «Справедливість» для цивільного населення. У Теофіполь ми повернулися в середу о шостій ранку. Проїхали понад дві тисячі кілометрів. Дякую нашим мужнім хлопцям Володі та Кості Сиверським, бо це далека та важка дорога.

Гуманітарний штаб Теофіпольщини буде продовжувати працювати, а ми про це будемо писати.

Галина Тебенько