Погода

У вівторок завершила свою роботу перша зміна наметового табору козацького вишколу «Подільсько-Волинська Січ-2023». Відпочивали, набиралися у таборі сил та справжнього козацького духу 87 школярів 10-16 років з Хмельницької, Тернопільської, Миколаївської, Одеської, Київської, Запоріжської, Кіровоградської та Луганської областей.

Бо, кажуть організатори табору, хоч йде війна, треба виховувати майбутніх захисників Вітчизни, непохитних, незламних патріотів. Якщо у нашій країні зросте таке молоде покоління, ніхто більше не посміє нам загрожувати та нападати.

– Наметовий табір козацького вишколу ми проводимо вже вп’яте, – розказує керівник відділу організації та зв’язків з громадськістю «Подільсько-Волинської Січі» Тетяна Мостова, – завжди для нас це велике випробування, адже це чужі діти. Але, як завжди, все пройшло прекрасно, всі діти дуже задоволені. Як завжди, перших два дні притиралися одне до одного, далі всі дуже подружилися, а як прощалися, всі плакали, і ми разом з ними. В нас була чудова програма, ми намагалися зробити час перебування у таборі неймовірно цікавим, насиченим незабутніми спогадами. Адже вчилися виживати на природі, як справжні козаки, долали смугу перешкод, були учасниками спортивних змагань, мандрували, коло вечірньої ватри співали давніх козацьких пісень, слухали розповіді про славних ватажків українського козацтва. Тепер готуємося до відкриття другої зміни табору, вона відбудеться у неділю, 2 липня. Наші кухарі готували смачні страви, всі були здорові та веселі. Можливо, якщо в когось на Теофіпольщині є ще стара картопля, можете нам привезти, адже щоб один раз приготувати суп, потрібний цілий мішок картоплі. Дякуємо всім за підтримку, для нас це дуже важливо.

Завітали до табору під час першої зміни організатор Гуманітарного штабу Теофіпольщини Андрій Петринюк та начальник 8 відділу Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки підполковник ЗСУ Василь Кубін. Поспілкувалися з дітьми, пригостили їх морозивом.Питалися діти у військового комісара, коли закінчиться війна, як там наші воїни, що їм треба, казали, що чекають їх додому з перемогою.

– Ростуть у нас хороші діти, – каже Андрій Петринюк, – зовсім ще малі, а переживають, вболівають за долю нашої країни. Добре, що працює такий табір, що діти тут можуть загартуватися, готуватися захищати рідну Вітчизну. Бо хто міг подумати, що таке може бути, а ті запеклі вороги готувалися. Та нічого в них не вийде. Україна переможе!

Гарні спогади про табір залишилися у Тамари Хоптяної, Діани Сінчук та Дмитра Тадеуша. Тамара живе у Шибені з мамою та сестричкою. Діана приїхала у Шибену з Херсонської області, село, де вона проживала, було окуповане, а тепер окупанти його весь час обстрілюють. Діма зі своєю родиною приїхав у Шибену з прифронтового міста Селідове на Донеччині. Звісно, хочеться повернутися додому. Коли дізналися про табір, місць вже не було, допоміг потрапити їм туди Андрій Петринюк. Ніхто нікого не знає, але коли Андій Васильович дізнався про цих дітей, одразу вирішив їм допомогти. І все влаштував.

 – Ми повинні зробити все для того, – каже наостанок, – щоб наші діти більше ніколи не знали, не чули, що таке війна. Тому треба знову і знову підтримувати наші героїчні Збройні Сили України. Тому наш Гуманітарний штаб Теофіпольщини закликає жителів краю знову долучитися до збору продуктів довготривалого зберігання, домашніх закруток у півлітрових баночках. Все буде відправлене нашим бійцям, а також жителям деокупованих територій на Херсонщині. От минулого тижня, 22 червня, ми завантажили зібраними продуктами бус, який прислав керівник волонтерського центру у Тернополі, наказний отаман, генерал-хорунжий Тернопільського крайового коша Українського козацтва, організатор Подільсько-Волинської Січі Володимир Мосейко. Вантаж був доставлений нашим бійцям під Бахмут. Маємо робити це і надалі.

А. Джус