Погода

В сучасному світі інформаційні технології розвиваються шаленими темпами, даючи широкі можливості для роботи, освіти, саморозвитку, висловлення власних поглядів, спілкування з друзями тощо. Але разом з тим їх використання таїть в собі безліч загроз та призводить до серйозних ризиків,насильства, експлуатації та іншого неналежного поводження в мережі Інтернет, хоча багатьом людям, особливо дітям, здається, що користування телефоном, планшетом чи ноутбуком є цілком безпечним заняттям.

Інформаційний простір у всьомусвіті та й в Україні, зокрема, рясніє повідомленнями про знущання над дітьми через соціальні мережі, використання сервісів для сексуальної експлуатації дітей тощо. Такі слова, як: кібербулінг, кібергрумінг, хейтинг, флеймінг, тролінг, фішинг, секстинг, хепіслепінг насправді не просто звичайний молодіжний сленг, а різновиди цькування, які поширені переважно серед дітей та підлітків.

  «Протидія кібербулінгу та кібергрумінгу в Україні» - такою була тема правопросвітницького заходу, який відбувся нещодавно у Святецькому ліцеї.  

   Що означають ці слова, як протистояти таким явищам та вміти захистити себе чи друзів, а також про відповідальність за вчинення такого виду правопорушень розповідала восьмикласникам головний юрист системи (БПД) безоплатної правової допомоги сектору  «Теофіпольського  бюро правовоїдопомоги» Ірина Савчук. Також правник розповіла, як підліткам спілкуватися з правоохоронцями.

   А ще Ірина Савчук  поділилася інформацією про послуги, які надаються  державною системою  безоплатної правовоїдопомоги, і презентувала пам’ятку БПД «Діти мають право на адвоката» та буклети  «Право дітей  на безоплатну правову допомогу» і «Правовий захист кожноїдитини».

Надалі у нашому ліцеї заплановані ще багато таких правопросвітницьких зустрічей.Від імені  адміністрації ліцею, класного керівника восьмого класу висловлюємо щиру подяку Ірині Петрівні за правопросвітницьку роботу, яка сприятиме формуванню правової свідомості учнів, а отримана інформація буде корисною для них.

Надія Сут, заступник директора з виховної роботи Святецького ліцею