Погода

Після вторгнення Росії на терени України, в суспільстві загострився такий стереотип, що тепер потрібно розмовляти виключно українською мовою, адже це “наш кордон “. Ця думка мене зацікавила, і я би хотіла розширити світогляд нашої нації, аби люди розуміли – не словом ми патріоти, а душею!

Тому хочу навести вам декілька прикладів, коли люди розмовляли рідною мовою, а виявилися зрадниками. Найяскравішим взірцем сьогодні, як на мене, є Оксана Марченко та її чоловік Віктор Медведчук. Усі пам’ятають ті часи, коли вона вела проєкт “ Україна має талант”, підтримувала всіх учасників та розмовляла виключно українською мовою!
І зараз ми споглядаємо ганебну картину, як вона захищає свого чоловіка, який діяв не в інтересах нашої країни, а лише думав про свої. Та коли вони крали гроші в України, також говорили українською!

До речі, якщо згадати “блискучу” кар’єру Медведчука, всі пам’ятають той випадок, коли він був адвокатом у Василя Стуса, відомого українського поета, публіциста, мислителя, літературознавця, правозахисника та незламного борця за Незалежність України ХХ століття, одного з найяскравіших представників дисидентського руху в Україні. До останніх своїх днів він був на проукраїнських позиціях. Так ось коли Медведчук вів його справу, він навіть не намагався допомогти в’язню, просто сидів та кліпав очима, замість того, аби його захистити.
А є інший приклад бабці з Росії, яка вийшла на мітинг проти війни. Хоча все життя жила у країні агресора і розмовляє російською, але розуміє, що зараз відбувається неподобство, яке потрібно зупинити! Ось це апогей людяності!
Є також прекрасні приклади російських артистів, які підтримали Україну. Це – Максим Галкін, Face, Мар’яна Ро та ще декілька. Останні привселюдно просили пробачення за те жахіття, яке вчиняють російські солдати на наших територіях! Вони зрозуміли, що потрібно говорити, кричати про війну, а якою мовою – це вже не важливо!
Кожен громадянин своєї країни має володіти своєю державною мовою, знати її, але розмовляти може на якій вирішить сам. Слід пам’ятати – у нас демократична країна, з правом на свободу слова і не слід перетворювати її на ту, де править має диктаторський режим!
I can communicate in English! Umiem mуwiж po polsku! Я могу общаться на русском! Я можу спілкуватися на українській!
Але думати я буду в інтересах своєї країни та патріотично. Не потрібно засуджувати людей за їх мову, ми вільна країна, а тому не слід створювати нові стереотипи на пустому місці! Хоча з іншого боку – насьогодні російська мова – це мова агресора. Тому говорити українською – це питання честі.
Єднаймося! Слава Україні! Героям слава!
Анастасія Відсанко, Харків-Гальчинці