Погода

12 травня, 78 день героїчного спротиву України рашистській навалі. Тривають важкі оборонні та наступальні бої на сході та півдні, підрозділи Збройних Сил України крок за кроком звільняють окуповані території. Та лютий ворог не здається, продовжує наносити ракетно-бомбові удари по всій території країни, обстрілює прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини. Ситуація залишається вкрай складною. Для контрнаступу на всіх напрямках Україні потрібно ще більше важкого озброєння, більше систем протиповітряної оборони, іншого сучасного ефективного озброєння. Тож надія на подальшу допомогу наших європейських партнерів, США та інших країн світу. Та Україна обов'язково переможе і врятує світ від російського фашизму.

Ми ж продовжуємо описувати, як на Теофіпольщині агропідприємства, приватні підприємства, фермери, прості люди, волонтери об'єдналися в єдиний гуманітарний фронт, як демонструють зразки підтримки бійцям Збройних Сил України. В основному це виготовлення та відправлення на фронт продуктів довготривалого зберігання, бо ж наступає тепло, треба, щоб нічого не пропало, а могло зберігатися певний час. Це тушонка, копчене сало, м'ясо та ковбаса. 

 

 Як повідомила виконавчий директор благодійного фонду Вадима Лейві «На благо України»»  Наталія Томчук, в ресторані ПрАТ «Теофіпольський цукровий завод» за ініціативи координатора благодійних проектів фонду Людмили Лейві продовжують виготовляти тушонку. Станом на 11 травня вже виготовлено та відправлено до підрозділів ЗСУ  та територіальної допомоги, а також переселенцям 12 500 півлітрових баночок тушонки. Сировину для її виготовлення надає ТОВ «Україна-2001», з початку війни на виготовлення такої продукції у ресторані, Воронівецькій та Гаврилівській ЗОШ І-ІІІ ступенів та інших закладах (сировину надавали всім, хто звертався) вже перероблено 34 527 кілограмів свинини. Також за ініціативи голови правління ПрАТ «Теофіпольський цукровий завод», президента групи компаній ТОВ «Україна-2001» Вадима Лейві у швейному цеху цукрового заводу налагоджено пошиття плитоносок (бронежилетів). Їх безкоштовно фарбують на ПП «Аслантекстиль», за що велика вдячність директору підприємства Рамазану Шишману. Вже виготовлено 73 бронежилетів, а ще до початку запуску цього виробництва Вадим Лейві закупив 150 якісних бронежилетів ізраїльського та австрійського виробництва (рівень 4+), їх вже надали мобілізованим не лише з територій, де землю обробляє ТОВ «Україна-2001», а й всім, хто звертався. Тож  вже 208 наших бійців-земляків ( в тому числі днями передали 40 бронежилетів на прохання 8 відділу Хмельницького територіального центру комплектування та соціальної підтримки для мобілізованих)  забезпечені цим спорядженням, яке буде захищати їх від ворожої зброї, за рахунок компаній Вадима Лейві.

Продовжує працювати і Гуманітарний штаб Теофіпольщини. Так, на Великдень голова штабу Анатолій Козак разом з батьками та родичами провідав бійця з Великого Лазучина у госпіталі в Трускавці. Привезли цукор, паски, крашанки, пригостили земляка та його побратима, решту віддали у їдальню закладу. Далі штаб організував збирання картоплі, закруток для відправки на фронт волонтерською групою Володимира Мосейка з Тернополя.  Відповідно чекають  звідти вантаж з гуманітарною допомогою, нададуть її переселенцям та жителям громади, які її потребують. Долучився штаб і до забезпечення бронежилетами наших бійців, до відправки продуктів харчування в Базалію на Харківщину, на Ізюмський напрямок, в один з бойових підрозділів, де воюють наші земляки. Це і 52 банки тушонки, яку зробили у Воронівцях, копчене сало, м'ясо та ковбаса, яке приготували у Шибені.

Є співпраця з благодійним фондом народного депутата України Сергія Лабазюка «Ми поруч». Координатор фонду Лариса Томчук нещодавно привезла по дві свинячі туші у Воронівецьку та Гальчинецьку школи для перероблення на тушонку, одну – в Шибенську  школу.

Про те, як у Шибені стали готувати копчене сало, м'ясо та ковбасу, розповідає представник Гуманітарного штабу Теофіпольщини Зоя Нікітчук:

  • Привезли нам ту свиню, ми подумали і вирішили: а давайте будемо коптити, що ж має бути одна тушонка. Спочатку разом з директором нашої школи Людмилою Креденцар, кухарем Наталією Базалійською ми розібрали тушку, далі звернулися до людей, які мають коптильні. Найперше, до голови ФГ «Траволинь», нашого відомого благодійника Володимира Шведи. Він одразу погодився, того дня покинув посівну, замочив м'ясо та сало у маринаді, разом з  донькою Ольгою підготували ковбасу. Аби ці продукти могли зберігатися, закупив за власні кошти вакууматор та спеціальні поліетиленові пакети. Погодився приготувати копченості і вчитель-пенсіонер Володимир Білий.  Робив це з допомогою своєї доньки, вчителя історії Ольги Білої. Завдяки цим добрим людям, а на це є треба було потратити свій власний час, вкласти свою душу, вийшло 75 пакетів з цими смачними калорійними продуктами. 39 пакетів ми передали в Базалію, 36 пакетів забрала Лариса  Томчук для відправки на фронт волонтерами гуманітарного штабу Хмельницької обласної ради. Хочу сказати, що погодилися готувати копченості ще кілька господарів з нашого села, тож будемо продовжувати це робити, коли нам знову доставлять свинину. Для цього наш штаб замовив вакууматор, вже  отримали його на «Новій пошті». Ще ж, користуючись нагодою, хочу назвати ще двох жінок, які брали активну участь у приготуванні вареників, інших страв для наших бійців – це Лариса Левчунь та Ніна Бурлак. Дуже їм дякую, бо сам же нічого не зробиш, а разом ми велика сила.

Отож, справжні патріоти нашої громади об'єдналися в єдиний гуманітарний фронт, аби підтримати наші Збройні Сили України, внести свою частку у перемогу. Переможемо разом! Все буде Україна!

Галина Тебенько