Погода

Не думали ми, не нагадали, що доведеться всім нам на своєму віку пережити таке страхіття, справжню війну. Тож коли на світанку 24 лютого Україна зазнала повномасштабного вторгнення російської навали на сході, півночі та півдні, ми зрозуміли, що це не на день, не на два, що потрібно згуртуватися та підтримувати бійців Збройних Сил України. Бо вони там, на фронті, в окопах, у чистому полі, на вулицях міст та сіл  щохвилини дивляться смерті в очі, і ніхто їм не варить їсти. Ми зрозуміли, що фронт, тільки вже гуманітарний, проходить і в нашій Шибені, що не треба сидіти, склавши руки, а вкладати свій внесок у перемогу.

Центром нашого волонтерського руху стала наша Шибенська ЗОШ І-ІІІ ступенів, слава Богу, що гуртом, громадою, ми її відстояли, вона є і буде. Одразу хочу визнати – директор школи Людмила Креденцар на своєму місці, справжній керівник. Хоч маленька, тендітна, та дуже відповідальна, сильна духом. Спочатку у спортивній залі стали плести сітки, цим займалася переважно молодь, ми ж, жінки та дівчата, стали готувати страви, робити консерви. Бо ж треба, щоб нічого не зіпсувалося, щоб могло довше зберігатися. Звісно, ми почали з вареників та пельменів, муку надав місцевий фермер Віктор Стецюк, начинку – капусту, картоплю, сир, м'ясо знесли люди. Чого не вистачало, закупляли, адже люди приносили гроші. Оскільки наш староста Володимир Петрук налагодив співпрацю з керівником волонтерської групи «Захист. Теофіпольщина» головою ФГ «Тріумф» з Гальчинець  Сергієм Рудківським, готову продукцію в нас одразу забирали чи відвозили наші люди і вона через Хмельницький потрапляла до наших бійців на передову. Готували і картоплю, і смажену капусту, і голубці. Далі вирішили робити консерви з гречки та м'яса. Наш земляк, приватний підприємець з Теофіполя В'ячеслав Шведа надав нам муку, гречану крупу, олію, томатну пасту, наш фермер Володимир Шведа закупив кілька упаковок півлітрових баночок, також люди приносили банки та кришки з дому. Але потрібний був фарш, листочки, перець. Ми вирішили зібрати гроші, звернулися до людей, хочу наголосити – ніхто нікого не примушував. Люди просто плакали, давали, хто скільки міг, ми ведемо строгий облік, ніхто не взяв собі копійки.

Далі ми робили тушонку з курячих крилець, цю заморожену курятину нам доставила від Філії «Рідний край» та БФ «МХП – громаді» координатор групи «Захист. Теофіпольщина» Юлія Сусь.  Знову треба було банки, кришки, а ще потрібно було цю тушонку варити 7 годин в автоклавах. Знайшлися добрі люди, хороші господині, які розібрали наготовлені банки та зварили їх вдома.

Ще ми пекли вдома печиво, хто купляв, тож ми для наших бійців відправили 41 ящички печива. Хочу сказати: ми робили це і будемо продовжувати це робити далі, до самої перемоги. Бо ми хочемо миру, хочемо щастя для наших дітей, хочемо впевненості у завтрашньому дні. І щоб ніколи, ніякі орки більше не посміли нам в цьому перешкодити.

Те, що ми вже зробили, це заслуга дуже багатьох людей, бо у єднанні – сила, хтось один цього ніколи б не зробив. Хтось здавав гроші, хтось приносив продукти, банки, кришки, хтось ліпив, смажив, хтось розвозив та забирав тушонку, як от Ольга Шведа, хтось відвозив в Гальчинці, в когось боліли ноги, руки, проте ніхто не зважав. Та разом наш гуманітарний фронт працював, тож хочу назвати всіх поіменно. Це шкільний кухар Наталія Базалійська, Ганна Домчук, Наталія Іванюк, Наталія Главацька, Надія Квасюк, Оксана Онопрійчук, Галина Воробчук, Ніна Демчук, Катерина Куницька, Володимир Петрук, Галина Гілевич, Неля Шведа, Оксана Бушинська, Раїса Кріса, Іван Журибіда, Петро Журибіда, Людмила Чуб'юк, Ганна Вербійчук, Галина Видаєвич, Валентина Безкоровайна, Федір Далінчун, Ніна Шевчук, Валентин Оніксімов, Степан Шевчук, Павло Стецюк, Наталія Мізерна, Юлія Галоган, Леся Базалійська, Людмила Кватерчук, Надія Поберезька, Галина Герасимова, Ганна Мельничук, Ганна Ярем'юк, Віта Копаненко, Антоніна Оніксімова, Ніна Оніксімова, Ніна Хоптяна, Марія Мельничук, Людмила Креденцар, Олександр Луцюк, Ольга Біла, Галина Марчук, Олександр Морозюк, Надія Морозюк, Лілія Морозюк, Тетяна Блошук, Людмила Домчук, Надія Замах, Надія Блошук, Марія Шмигун, Ірина Воробчук, Стефа Шведа, Людмила Хоптяна, Василь Волков, Петро Мельник, Надія Савернюк, Василь Балюк, Галина Єднобик, Аліса Стецюк, Тетяна Іванюк, Лідія Мойсєєва, Ольга Шведа, Ольга Бурлак, Сергій Савчук, Лілія Далінчун, Галина Левчунь, Зоя Домчук, Надія Домчук, Мирослава Дем'янюк, Ганна Главацька, Ніна Шведа, Марія Стецюк, Марія Мізерна, Наталія Мовчан, Наталія Садов'юк, Марічка Главацька, Ірина Мельник, а також переселенці Ганна Костюченко з Овруча, Ганна та Інна Бондаренко з Херсона, переселенці з Ірпіня та Харкова. Може, й когось не назвала, бо ще багато людей відрами приносили жир, яким ми заливали вареники. Та всім дуже дякую, зичу здоров'я, добра та миру.

Сьогодні 14 квітня, йде 50-й день війни. Ми всім серцем хочемо, аби вона закінчилася одного дня, аби Україна перемогла, світло перемогло темряву, а правда – зло. Та поки  будемо тримати міцні позиції на нашому фронті, будемо годувати наших бійців. Бо вони чиїсь сини. Бо коли нагодуєш чийогось сина, хтось нагодує твого. Слава Україні! Героям слава!

Зоя Нікітчук, представник Гуманітарного штабу Теофіпольщини, село Шибена