Погода

Розпочали працювати пересувні відділення поштового зв’язку

Як відомо, в Україні триває реформування Укрпошти. З 1 грудня і на Хмельниччині пересувні відділення поштового зв’язку стали обслуговувати населені пункти, де проживає менше ніж 1200 людей. Як це відбувається на теренах Теофіпольської територіальної громади, тобто колишнього Теофіпольського району?

У Теофіполі, селищі цукрового заводу, Новоставцях, Святці та Базалії стаціонарні відділення продовжують працювати, адже у кожному з перелічених населених пунктах проживає по більше ніж 1200 людей. Продовжують працювати стаціонарні відділення і в Шибені, Гальчинцях та Михиринцях, ці відділення підпадають на другий етап реформи, на 2022 рік. Решта стаціонарних відділень поштового зв’язку припинили свою діяльність з грудня 2021 року – у Лисогірці, Воронівцях, Кунчі, Турівці, Лідихівці, Бережинцях, Поляховій, Кузьминцях, Волиці, Волиця-Польовій, Олійниках, Гаврилівці, Борщівці та Строках. З працівників цих відділень начальники з Лідихівки та Лисогірки стали начальниками двох пересувних відділень, також залишилися листоноші у Поляховій, Олійниках та Човгузові.
В середині листопада на внутрішньому дворі Теофіпольського відділення поштового зв’язку з’явилися 14 новеньких автомобілів, адже Укрпошта закупила найбільшу на ринку України партію автомобілів. 25 березня Укрпошта та ВІДІ Авто для бізнесу підписали договір про закупівлю 1860 авто Сitroen Berlingo L2 «Worker» Peugeot, які стануть мобільними поштовими відділеннями. Загальна вартість автівок становить 1,3 млрд грн . До кінця 2021 жителів сіл та маленьких містечок обслуговуватимуть 2500 пересувних відділень, що надаватимуть 100% сучасних послуг. Закупка стала можливою завдяки залученню кредиту European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) на 33 млн євро та сприянню Міністерство інфраструктури України.


Отож, 14 екіпажів пересувних відділень з 1 грудня у вівторок-суботу розпочали обслуговувати населені пункти колишніх Теофіпольського, Білогірського та частини Ізяславського районів (на фото). Про те, як все розпочиналося, розмовляємо з начальником Теофіпольського пересувного від-ділення поштового зв’язку Альоною Середою.
Звісно, запровадження чогось нового ніколи не проходить гладко, люди вже нікому не вірять та не сподіваються на щось добре. Було ж просто і ясно, пошта працювала по кілька годин тричі на тиждень, листоноші розносили пенсію, грошові перекази, доставляли газети та журнали, приймали передплату. Чи буде тепер не гірше, а краще, як пояснює нам Хмельницька дирекція Укрпошти? Адже минулого тижня графік роботи пересувних відділень порушувався, люди чекали, мерзли, не скрізь порозвозили передплатні видання. Тож жителі сіл справедливо обурювалися, хвилювалися, телефонували у Теофіпольське відділення поштового зв’язку, до редакції нашої газети, висловлювали своє невдоволення у соціальних мережах.
- Ми дуже сподіваємося, що поштові послуги покращаться, - каже Альона Юріївна, - графіки роботи пересувних відділень будуть коригуватися, переконана, що в короткі строки все вирішиться. Там, де були стаціонарні відділення, у тих самих приміщеннях начальники пересувних відділень будуть приймати комунальні платежі, видавати пенсії, інші виплати, приймати передплату. З керівництвом ОТГ та старостами вирішується питання про надання приміщень для роботи пересувних відділень у решті населених пунктів. Зрозуміло, що там, де залишилися листоноші, не буде ніяких труднощів. Складніше буде спочатку немісцевим листоношам відділень, бо ж в селах не позначені вулиці та будинки. Але, вважаю, що це лише на початку роботи. На звернення людей обов’язково будемо реагувати, адже поштові послуги мають лише покращитися.
Приємно, що у цій історії вже є позитивні приклади. Оскільки отримання поштових послуг для жителів сіл є життєво важливим, налаштуванню роботи пересувного відділення у Турівці посприяла староста Лідихівського старостинського округу Антоніна Гуменюк. Попросила соціального працівника Валентину Ляшук проїхатися по селу з листоношею, аби показати де проживають пенсіонери, які отримують пенсію через Укрпошту, та передплатники періодичних видань. Тож поштові послуги тут люди отримали вчасно та якісно.
Хочеться вірити, що дійсно у короткі строки все налаштується, що люди будуть задоволені, що дійсно все так буде, як запланувала Укрпошта.
Галина Тебенько