Погода

Працюємо  на благо

 

громади

У підпорядкуванні відділу культури та туризму Теофіпольської селищної ради перебуває 55 установ культури, з них 30 закладів культури клубного типу, 23 бібліотеки та два мистецьких заклади: дитячі музична та художня школи.
За досить короткий період діяльності відділу культури та туризму Теофіпольської селищної ради маємо деякі здобутки. Одним із важливих досягнень стало те, що 17 закладів культури підключили до високошвидкісного інтернету, раніше доступ був лише у 6 закладах. Відтепер жителі нашої громади будуть мати можливість скористатися безкоштовним інтернетом у таких населених пунктах, як: Волиця, Великий Лазучин, Гаврилівка, Гальчинці, Кунча, Михиринці, Поляхова, Човгузів, Шибена, Базалія, Новоставці, Святець, Волиця-Польова, Бережинці, Коров’є, смт. Теофіполь (ТЦКД, ЦБС). На даний час займаємось розводкою інтернету.
Також отримали 8 комп’ютерів від Міністерства цифрової трансформації України для реалізації національної кампанії з цифрової грамотності за проєктом «Дія. Цифрова освіта» для Поляхівської, Михиринецької, Бережинецької та Човгузівської сільських бібліотек.


Завдяки підтримці Теофіпольської селищної ради з нового навчального року, у Теофіпольській дитячій художній школі відбулося відкриття класу комп’ютерної графіки та дизайну. Клас укомплектований 2 потужними комп’ютерами та комплектуючими, завдяки чому учні опановують знання з основ комп’ютерної графіки та дизайну, вивчають креслення, рисунок, різноманітні графічні редактори, архітектуру комп’ютера та багато іншого. На даний момент попит на навчання у даному класі є дуже великий, тому обов‘язково будемо розширяти цей клас, щоб охопити якомога більше бажаючих учнів.
21 жовтня цього року відбулося відкриття сучасного Бібліотечного простору у Шибенській сільській бібліотеці. Даний проєкт, створений Теофіпольською централізованою бібліотечною системою, реалізувався за фінансової підтримки МХП в межах Всеукраїнського конкурсу мікрогрантів «Час діяти, Україно!» оголошеного Благодійним фондом «МХП – громаді» та при співфінансуванні Теофіпольської селищної ради. Тут жителі Шибенського старостату будуть мати можливість навчитися цифрової грамотності, поєднувати традиційні технології з новітніми, отримувати актуальні послуги не виїжджаючи з села.
Я більш чим впевнена, що люди, які стежать за життям культури, знають у якому стані знаходяться більшість наших закладів - це незадовільний стан приміщень, які потребують капітальних ремонтів, проблеми з освітленням, опаленням, матеріально-технічною базою та інше. Але, на жаль, така проблематична ситуація у закладах культури не лише в нашій громаді, а й по всій Україні. Проте докладаємо усіх зусиль для того, щоб цю ситуацію змінити та дати нове дихання нашим закладам.


На сьогоднішній день, частково, за кошти селищної ради, проведено косметичні ремонти та заміну електропроводки у закладах культури громади. Зроблено капітальний ремонт вбиральні Теофіпольського центру культури та дозвілля за сприянням благодійного фонду Вадима Лейві «На благо України». Проводяться роботи по відновленню освітлення в приміщенні ТЦКД за підтримки ТОВ «Зімертал».
Матеріально-технічна база цьогоріч зміцнилася за рахунок підтримки селищної ради та наших благодійників: Теофіпольською селищною радою було закуплено 4 хорові мікрофони; благодійним фондом Сергія Лабазюка «Ми поруч» надано подарункові сертифікати для 3 колективів ТЦКД, 1 колективу Коров’єнського сільського клубу на придбання сценічних костюмів, подарунковий сертифікат для Поляхівського сільського будинку культури на придбання мотокоси та подаровано принтер для Теофіпольської центральної бібліотеки; благодійним фондом Вадима Лейві «На благо України» закуплено сценічне взуття для колективу Колковецького сільського клубу; благодійним фондом «МХП – громаді» закуплено принтер для Коров’єнського сільського клубу; ТОВ «Зімертал» подаровано професійний фотоапарат для ТЦКД та портативну акустичну систему для Колісецького сільського клубу; ГО «Конкретні справи» подарувала радіомікрофон для Коров‘єнського сіль-ського клубу; депутат Хмельницької обласної ради Віктор Лебединський подарував для Шибенської сільської бібліотеки 2 пуфи.
З початку року створилися нові студії на базі закладів культури, як Центр молодіжних ініціатив, фітнес «МІКС» Теофіпольського центру культури і дозвілля, молодіжний клуб «No name» та студія для людей поважного віку «Від серця до серця» у Святецькому сільському будинку культури, молодіжний клуб «За нами майбутнє» у Кунчанському сільському будинку культури.
Невід‘ємною частиною в роботі установ культури є проведення культурно-масових заходів для жителів нашої громади, які відбувалися на належному рівні та за фінансової підтримки Теофіпольської селищної ради та наших благодійників.
Дуже приємно жити і працювати з людьми, які підтримують культурне життя нашої громади.
Також було організовано тур із розважального комплексу для дітей з розвагами та батутами, яким було охоплено багато населених пунктів.
Не менш цікавим був гастрольний тур аматорського театрального колективу Коров‘єнського сільського клубу з виставою за комедійною п’єсою Михайла Старицького «За двома зайцями».
У зв’язку з карантинними обмеженнями, ми не змогли реалізувати всіх наших запланованих заходів та охопити кожний населений пункт. Але після стабілізації епідеміологічної ситуації у нашій країні обов’язково все втілимо в життя.


Маючи два мистецьких заклади, з гордістю можу сказати, що майбутнє буде, поки в цих стінах лунає музика, поки в тендітних пальчиках є сила волі до пізнання світу естетики, гармонії, з якого неможливо вийти і стати на невірний життєвий шлях. Розвиток талантів, особливо молодшого покоління – запорука виховання освіченого та цивілізованого суспільства.
Вагомими показниками роботи мистецьких шкіл є результати конкурсів. Викладачі та учні взяли участь у різноманітних Міжнародних, Всеукраїнських, обласних конкурсах, де учні здобули призові місця.
Напередодні відзначення Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва хочу привітати усіх представників найталановитішої спільноти нашої громади з професійним святом. Працівники культури – люди з творчою фантазією, креативністю і розумінням духовних та культурних запитів суспільства.
Від щирого серця хочу побажати усім вам витримати нинішні випробування, реалізувати всі задумані плани та проєкти. Міцного здоров’я, родинного затишку, особистого щастя і нових творчих здобутків.
Інна Букевич,
начальник відділу культури та туризму Теофіпольської
селищної ради

м