Погода

Безпечне довкілля – ось що головне

 

Не втихають пристрасті в Базалії стосовно діяльності трикотажної фабрики. Рибалки, які живуть поруч, і вже 10 років зариблювали ставок, продовжують стверджувати, що весною риба здохла через те, що внаслідок аварії на очисних спорудах у ставок потрапляла неочищена стічна вода. І що її було набагато більше, ніж два мішки. І чого тепер ловиться лише карась, а де короп, товстолобик, білий амур? Адже 240 кілограмів малька запустили 25 жовтня 2016 року, про що є відповідний акт. Навряд чи в тому ставку будуть купатися діти, батьки переживають за їх здоров’я. Та й господарі, які поруч на пасовищі випасають свою худобу, у ставку її не напувають, кажуть, що солона, не хочуть її корови пити, та й неясно, чи та вода безпечна. Ще ж люди кажуть, що час від часу на селище від фабрики, адже найчастіше дме західний вітер, поширюється задушливий сморід. Просили не називати їх прізвища, казали, що ще хочуть жити. Але рано чи пізно, терпіння лопне, буде вибух, будуть дорогу перекривати. Хай буде фабрика, ніхто ж не добивається її закриття, адже понесені величезні затрати, люди мають роботу, але хай не допускають збоїв в роботі очисних споруд, адже поруч селище, довкілля має бути безпечним. Не треба ж людей душити. А на схід селища керівник підприємства не прийшов, хай би розказав людям, що роблять все по совісті, дотримуються відповідних норм, заходів безпеки.

Ось від чого загинули бджоли


До редакції звернулися пасічники з Колісця та Ільковець, у яких 3-4 червня масово загинули бджоли. Люди стверджують, що це сталося внаслідок обробітку пестицидами крайніх меж озимого ріпаку, які цвіли, на площах Ільковецького відділку філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП». Ще бджоли загинули у пасічників з Гаврилівки, Дмитрівки, Кунчі, а також у ФГ «Кунчанський».
Нагадаємо, що у «Житті Теофіпольщини» за 26 квітня цього року було опубліковане повідомлення головного спеціаліста Дерпродспоживслужби у Хмельницькій області Марії Ярош. Там чітко було вказано, що відповідно до чинного законодавства, забороняється проводити оранку та будь-яким іншим чином руйнувати медоносні угіддя, застосовувати засоби захисту, стимулятори росту, мінеральні добрива та здійснювати будь-які роботи, що можуть призвести до фізичного знищення бджіл під час медозбору. Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти в безпечне місце або забезпечити ізоляцію бджіл у вуликах на відповідний термін токсичної дії конкретного пестициду. Ще Марія Ярош наголошувала, що немає абсолютно безпечних пестицидів для бджіл, що взаємоповага між агропідприємствами та бджолярами, врахування ними інтересів одне одного – запорука отримання щедрого та якісного врожаю.

Дільничний - лікар суспільства


Дільничний офіцер поліції — та людина, яка відповідає за підтримання правопорядку у ввірених йому населених пунктах, захищає права, інтереси, життя і гідність громадян, займається профілактикою та розкриттям злочинів і правопорушень. Він повинен не тільки володіти професійними навиками, але і бути хорошим психологом, володіти такими людськими якостями, як порядність, чуйність, вміння вислухати людину, розібратися в суті проблеми і надати кваліфіковану допомогу. Адже за його  роботою стоїть безліч людських доль

.

Дільничний офіцер — «боєць першого фронту», поняття «нормований робочий день» — не для нього. Люди зі своїми проблемами йдуть до нього в будь-який час доби. Дільничному офіцеру чи не щодня доводиться розглядати заяви та повідомлення громадян, затримувати зловмисників, виявляти наркоманів, розкривати злочини, складати адміністративні протоколи. Він змушений тримати на контролі кожну неблагополучну сім’ю, відповідати за всіх раніше судимих і психічно хворих, які проживають на довіреній йому ділянці.

Чого ж доля так розпорядилася?


Про Володимира Цимбалюка зі Строків, хорошу, чесну, справедливу людину, ми писали двічі: як 21 квітня 2015 року, він, 49-річний не зовсім здоровий чоловік, був мобілізований в АТО. Не ховався, як другі, молодші та здорові, сказав, піде і все, щоб хлопців його не забрали. Бо ж Віталій та Вася спортсмени, боксери, вчилися якраз в Івано-Франківському коледжі фізичної культури. Що вони ще в житті бачили, а він Кам’янець-Подільський радгосп-технікум закінчив, строкову відслужив, скрізь раду собі давав, робив електриком в колгоспі, далі в «Україні-2001». Як було далі, ми дізналися від його дружини Світлани, героїні нашої «Лебідки». Повідала вона нам, що був її Володя на передовій лінії оборони, ремонтував військову техніку, Бог милував, повернувся 7 липня 2016 року з посвідченням учасника бойових дій. Тим часом хлопці їхні позакінчували коледж, стали працювати в Івано-Франківську, Віталій – в міській школі, Вася - в коледжі та спортивній школі. Вася далі призвався в Національну гвардію, відслужив строкову службу. Володимир же сторожував у Строковецькій школі, разом доглядали велике господарство, старалися для хлопців.

МАЄМО ПРИЙМАТИ ВИВАЖЕНІ РІШЕННЯ


«Скільки людей, стільки думок» - гласить народна мудрість. І це безперечно. Дійсно, народ мудрий і треба завжди прислухатися до кожної думки. В черговий раз в тому переконуюся, прочитавши в минулому номері газети замітку Василя Сторожука «Чи буде в Теофіполі футбольний майданчик зі штучним покриттям?» Хочу відповісти, насамперед автору, а також тим, хто поділяє його думку, що ніколи я, як голова районної ради, не приймаю одноосібних рішень. Особливо, коли йдеться про питання соціально-економічного та культурного розвитку району. Усі ключові питання виносяться на розгляд депутатів або ж громадськості. Так було і при визначенні місця будівництва дитячого майданчика у Теофіполі. Було розроблено анкетування і вивчено думку батьків вихованців двох дитячих садочків у райцентрі: «Бджілонька» і «Зірочка». Звичайно, окремі вважали кращим місцем розташування – місце демонтованих веселих гірок, інші – ділянку між районною державною адміністрацією і будівлею, де розташовані відділ освіти та податкової служби. Але переважна більшість батьків, десь відсотків 90, назвали кращим місцем для спорудження дитячого майданчика територію центрального стадіону (між церквою і стадіоном). Це, звичайно, важливий аргумент, але є ще й інші. Вони озвучувалися членам ініціативної групи, але вони їх чомусь вперто не беруть до уваги. На будівництво. дитячого майданчика будуть спрямовані кошти від продажу кінотеатру та автомобілів (майна районної ради), а земельна ділянка, де були розміщені демонтовані «Веселі гірки» та «Оглядове колесо», належить селищній раді. Тож гроші із спецфонду не можуть бути направлені на це будівництво. Також є питання щодо охорони об’єкта.