Погода

Минулої п’ятниці, 9 серпня, в Теофіполі відбулася надзвичайна, можна сказати, історична та доленосна подія: до нашого містечка з нагоди 25-річчя заснування тут першої парафії Української Православної Церкви – храму Покрови Пресвятої Богородиці – з першосвятительським візитом прибув Блаженнійший Митрополит Київський та всієї України Епіфаній.

Аби освятити новозбудовану дзвіницю біля храму, нагородити благодійників, які внесли найбільші пожертви на розбудову цього духовного комплексу, помолитися за полеглих захисників України.

Біля храму Покрови Пресвятої Богородиці Предстоятеля зустрів начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін, Теофіпольський селищний голова Михайло Тененев, відомі благодійники краю Андрій Петринюк, Вадим Лейві, військовослужбовці, представники громадськості, численні парафіяни. Сергій Тюрін зазначив, що Хмельниччина щаслива приймати Предстоятеля Православної Церкви України та представників поважного українського духовенства.

Варто зазначити, що на сьогодні в Теофіпольській громаді налічується біля 41 релігійних громад Православної Церкви України, діють 31 храмів. Як постійно наголошує благочинний Теофіпольського округу ПЦУ, митрофорний протоієрей, настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці отець Василь Крисак, жителі нашого краю, перейшовши до ПЦУ, прийняли мудрі та розважливі рішення задля утвердження української державності та Незалежної Помісної Православної Церкви України.

Отож, у Теофіполі, Митрополит Епіфаній звершив освячення новозбудованої дзвіниці біля храму. Ініціатором її будівництва є родина відомих благодійників Петринюків, саме її представники вклали найбільший внесок в її спорудження. До цього будівництва, до її облаштування долучилося ще багато благодійників. І тепер вона, прикрашена іконами, престолом, з сімома дзвонами стала окрасою духовного комплексу храму.

Його Блаженству співслужили керуючий Хмельницькою єпархією, архієпископ Хмельницький та Шепетівський Павло, митрополит Львівський та Сокальський Димитрій, митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор, єпископ Чернігівський та Ніжинський Антоній, настоятель храму отець Василь Крисак, місцеве та запрошене духовенство. Під час відправи разом молилися бійці-захисники нашої Вітчизни, Сергій Тюрін, родина Петринюків, представники місцевої влади, віряни Православної Церкви України. Наприкінці богослужіння Митрополит Епіфаній звернувся до присутніх з промовою та відзначив благодійників, воїнів та волонтерів церковними нагородами. Найвищі нагороди – хрести Андрія Первозванного – отримали Андрій Петринюк та Вадим Лейві.

– Ми зібралися сьогодні тут, у Теофіполі, щоби перш за все подякувати Богу. Адже якби не Його благовоління, то ми не могли б звершувати нічого. Тож в цей непростий час війни ми маємо змогу споруджувати храми та підносити в них молитви до Бога, щоб Він сподобив нас зупинити зло російської агресії та досягнути перемоги. Господь уже допоміг нам зберегти нашу ідентичність, культуру, мову й незалежну Церкву. Але від кожного з нас і надалі багато залежить, від нашої віри, нашої ревності та відповідальності. Разом ми є великою рушійною силою, яка з Божою допомогою здатна здолати будь– які підступи агресора, – зокрема, сказав Блаженнійший владика.

Слово у відповідь промовив Андрій Петринюк:

– Я дякую Предстоятелю за візит, за освячення цієї каплиці-дзвіниці. Найбільше я хочу, щоб її дзвони дзвеніли лише на щастя та радість. Я хочу, щоб наші захисники повернулися живими та неушкодженими, щоб будували хати, народжували дітей, ростили хліб. Щоб настав в Україні мир. Але без перемоги його не буде. Тож і надалі давайте разом брати участь у волонтерському русі, підтримувати Збройні Сили України.

Виступив і Вадим Лейві, висловив вдячність Митрополиту Епіфанію за його труди, за віру в перемогу, закликав вірян підтримувати наші доблесні ЗСУ, наближати перемогу.

Прикрасили це зворушливе зібрання виступи учнів Теофіпольської школи мистецтв, хор її викладачів, чоловічий склад церковного хору храму Покрови Пресвятої Богородиці.

Далі на Алеї Героїв у парку Слави, у центрі селища, Блаженнійший владика відслужив панахиду за загиблими у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

По завершенню панахиди Сергій Тюрін висловив подяку за молитву та віру в Перемогу.

– Щиро дякую за молитву, вірю, що вашими і нашими молитвами мир повернеться знову до України і буде наша Перемога у цій несправедливій війні. Бажаю многая літ поважному духовенству, усій Теофіпольській громаді. Українським храмам стояти непохитно багато віків, нести людям безцінне Боже Слово. Хмельниччина завжди буде рада знову прийняти Вас і продовжувати разом працювати для нашої Перемоги. Слава Богу і слава Україні.

Разом з Митрополитом Епіфанієм поклали квіти до меморіалу на честь загиблих воїнів.

Наступного дня, 10 серпня, візит Предстоятеля у нашій громаді продовжувався. Він звершив освячення нового престолу, нового іконостасу, новопобудованих духовних скульптур на території оновленого храму Святої великомучениці Катерини на території селища цукрового заводу. Докладно про це – у наступному номері.

А. Джус