Погода

Навряд чи є ще десь в нашій країні така перлина, як наметовий табір козацького вишколу «Подільсько-Волинська Січ», який розкинувся в напрочуд мальовничій місцині у Лисогірському лісовому масиві на межі Хмельницької та Тернопільської областей. Бо це справді неймовірне місце – місце сили та потужної позитивної енергетики, хто побував тут один раз, обов’язково повернеться вдруге.

Нагадаю, що вперше табір запрацював у 2019 році завдяки співпраці патріотів Тернопільщини та Хмельниччини, з ініціативи тодішнього голови Теофіпольської районної ради Андрія Петринюка та великого подвижника національно-патріотичного виховання, голови правління ГО «Тернопільський екологічний десантно-козацький рій», наказного отамана Тернопільського крайового коша Українського козацтва генерал-хорунжого Володимира Мосейка.

За ці шість років табір розбудувався, став більш комфортним для перебування тут дітей. До цього доклали великі зусилля багато людей з Теофіпольщини та Тернополя. Викопана свердловина, бо як без своєї води, окрім того, виявилося, що має вона цілющі властивості, збагачена мікроелементами, які наближають її до мінеральних лікувальних вод; придбаний генератор, встановлені сонячні панелі; викопаний септик, встановлені душові кабінки, стаціонарні та біотуалети; розчищена та загороджена територія, сплановані футбольний та волейбольний майданчики; збудована стаціонарна кухня, вимурована піч, духовка, плита на шість місць. На сьогодні вже добудовані приміщення реабілітаційного центру та їдальні-актової зали.

Отож, в неділю, 9 червня, опівдні, відбулася урочиста презентація «Подільсько-Волинської Січі-2024». Як і кожного разу, це було незабутньо, це було пречудово. І дощ витримав, і було тепло, і була маса гостей – дітей, дорослих, майстрів мистецтв та дитячих колективів.

В рамках цих урочистостей відбувся традиційний велопробіг пам’яті загиблих Героїв російсько-української війни за маршрутом Теофіполь – Святець – Лисогірка – Подільсько-Волинська Січ. Ініціатором знову став голова ГО «Теофіпольська районна спілка ветеранів та пенсіонерів органів внутрішніх справ «Єдиний щит»» Анатолій Стучинський. Разом з головою відокремленого підрозділу організації ветеранів України Теофіпольської територіальної громади Володимиром Коберою та заступником директора Теофіпольської ДЮСШ Оленою Лизак вирішили всі організаційні питання. Отож, з Теофіполя вирушило 57 любителів велопробігу, це і дорослі, і школярі, родини з батьками та дітьми. Як от заступник голови Теофіпольської селищної ветеранської організації Борис Пислар, лікар-отоларинголог Теофіпольської багатопрофільної лікарні Олександр Рибак, завідувач закладу дошкільної освіти «Бджілонька» Зінаїда Шовкомуд, тренери ДЮСШ Андрій Сусь та Олександр Кеда, вчителі фізичного виховання Теофіпольського ліцею № 1 Володимир Кравчук та Віктор Нестерук, психологи КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Лілія Яковчук та Зінаїда Сім’яченко; Олена та Олександр Чулкови з Волиці, Інна та Вероніка Сокотович, Анна та Євангеліна Данилюки, Віктор та Матвій Нестеруки, Антон та Олексій Вальчуки, Ольга та Дмитро Лавренюки з Теофіполя, Віра Пухніченко з внуками. Всі отримали сувенірні футболки від ПП «Аслан-текстиль», фотоальбоми про попередні велопробіги. Супроводжували колону велосипедистів дільничний офіцер громади Сергій Череп’юк та старший дільничний офіцер Олександр Базалійський на двох спецавтомобілях. Медичний супровід здійснювала фельдшер Теофіпольського Центру первинної медико-санітарної допомоги Альона Семенюк з водієм Віктором Войтюком.

У Святці учасників велопробігу зустрічали в.о. голови сільської ветеранської організації Іван Сут, заступник директора Святецького ліцею з виховної роботи Надія Сут, бібліотекар сільської бібліотеки Віра Букевич. Разом поклали квіти до обеліска загиблих односельців в роки Другої світової війни, вшанували загиблих Героїв російсько-української війни на Алеї Слави Святецької громади. До велопробігу доєдналося ще 20 учнів Святецького ліцею.

У Лисогірці колону зустріли староста Святецького старостинського округу Алла Щур, директор Лисогірської гімназії Павло Стецюк, його заступник Інна Стецюк. Тут також поклали квіти до пам’ятника загиблим землякам у роки Другої світової війни.

Подільсько-Волинська Січ гостинно зустріла любителів велосипедної їзди. Володимир Мосейко нагородив грамотами Благодійної організації «Благодійний фонд «Подільсько-Волинська Січ» велосипедистів поважного віку – Бориса Пислара, Олександра Рибака, Віру Пухніченко, Зінаїду Шовкомуд, наймолодших учасників велопробігу Олексія Вальчука, Костянтина Пасічника та Матвія Поліщука, а також сімейні екіпажі.

Участь в урочистостях відкриття взяв митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор, разом з священниками Тернопільщини та Теофіпольщини освятили пам’ятний знак загиблим Героям російсько-української війни Ланівецької та Теофіпольської громад, відправили молебень за загиблими. Освятили і музей під відкритим небом військової техніки російсько-української війни та новобудови Січі.

А далі власне і відбулася урочиста презентація «Подільсько-Волинської Січі-2024». Теофіпольщину представили Герой України Василь Петринюк, отаман Теофіпольського козацького коша, організатор Гуманітарного штабу Теофіпольщини Андрій Петринюк, голова штабу Анатолій Козак, представники штабу Василь Гандовський та Микола Тимощук, Володимир Кобера, Анатолій Стучинський, відомий благодійник, голова ФГ «Кунчанський», депутат Теофіпольської селищної ради Володимир Пицюк.

Володимир Мосейко подякував всім благодійникам Тернопільщини та Теофіпольщини, які долучилися до розбудови наметового табору козацького вишколу, до відкриття його шостого сезону, вручив відзнаки.

Вразили ветерани Теофіпольської громади, учасниці клубу за інтересами «Скарбниця»: Ніна Магдійчук спекла два короваї, один вручили митрополиту Нестору, другий – підприємцю з Тернополя Тарасу Юзьківу, бо вклав чи не найбільше у розбудову Січі; пошили 32 подушки для табору, сплели 80 килимків для наметів; ще й подарували плетені сувеніри-чаші для кухарів табору.

Як це все зробилося, розказала господиня «Скарбниці» Валентина Романович:

– Нас попросив Володимир Мосейко пошити для дітей, для табору подушки, і ми відгукнулися на це прохання, адже хотіли, щоб дівчаткам та хлопчикам було зручно спати. Це була велика робота, ми вдома збирали подушки, пересипали, сушили пір’я, шукали матеріали на напірники та наволочки. Це робили Ольга Бровіна, Галина Мартинюк, Людмила Волошинець, Любов Шумович, Олена Стасюк, Галина Панаріна, Раїса Соловійчук, Ніна Параїл, Надія Гурушкіна та я, а наша майстриня Олена Левицька пошила напірники та наволочки. До відкриття першої зміни ми хочемо ще пошити 18 подушок. Хто плів килимки: Раїса Гонюк, Олена Левицька, Варвара Миронова, Світлана Кислюк, Ольга Русакова та я. Ми робили це впродовж двох місяців, хочемо ще дов’язати 15-20 килимків, щоб дітям було комфортно, щоб вони не ставали босими ніжками на землю у наметах, а на килимки. Хтось хоче долучитися до цієї роботи – запрошуємо. Дякуємо директору ПП «Аслан-текстиль» Рамазану Шишману, начальнику виробничого відділу Олені Бойко за надані матеріали для плетіння килимків.

Вразили і наші майстри-художники Олександр Колєснік з Теофіполя та Олексанлр Панчук з Новоставець. Олександр Васильович виготовив та передав у музей Січі сувенірну чашу з уламку снаряда, Саша виготовив луки, стріли та козацький батіг для занять козацького вишколу.

Чудовою була святкова програма презентації: прекрасний концерт майстрів мистецтв з Тернополя, дуже гарно виступили і учні Теофіпольської школи мистецтв Софія Волкотруб, Анна Джус, Руслан Карасьов, Анна, Каріна та Діана Славіти, Анжеліка Романчук, а також старша група танцювального колективу «Ейфорія» Теофіпольського центру дитячої творчості.

Відбулися спортивні змагання з міні-футболу та волейболу, гості подивилися виставку зброї, козацької фабрики ковальства «ВІГО», всі мали можливість посмакувати козацьким обідом. А художниця з Теофіполя Галина Дмитрук майстерно писала портрети і дорослих, і дітей.

Володимир Мосейко високо оцінив внесок теофіпольців у підготовку до відкриття «Подільсько-Волинської Січі-2024:

– Я щиро вдячний волонтерам та ветеранам Теофіпольщини за величезну підтримку: моєму соратнику, моєму справжньому другові Андрію Петринюку, адже надав будівельні матеріали, міксер для виготовлення бетону і ми змогли позаливати доріжки на Січі, це великі затрати, але він це зробив; ветеранам, громадським активістам, які прибирали, клали бетон, робили доріжки, розчищали територію, ставили загорожу; жіночкам зі «Скарбниці», які і прибирали, і фарбували, і нашили подушки та наплели килимки; вдячний Теофіпольському селищному голові Михайлу Тененеву, який надав грейдер та щебінь, аби поправити дорогу до нашого табору; вдячний за прийняття Програми підтримки Подільсько-Волинської Січі на 2024-2025 роки з фінансуванням у сумі 960 тисяч гривень, чекаємо освоєння частини цієї суми – 120 тисяч для придбання 40 ліжок для табору; за постійну підтримку дякую і Володимиру Пицюку; за співпрацю висловлюю вдячність старості Аллі Щур, з яким би я проханням не звернувся, все вирішує. Тож завдяки всім цим людям, і, звісно, моїм тернополянам, вже вшосте розпочне свою роботу наш наметовий табір козацького вишколу. Я з 2014 року займаюся волонтерством, і ще жодний боєць не сказав мені, що не треба з дітьми гратися. А казали і тепер кажуть – роби, хай виростають захисники Вітчизни, хай будуть готові захищати рідну землю. Бо ми ні на кого не нападаємо, ми хочемо миру, а мир треба захищати.

Отож, перша зміна табору буде працювати з 16 по 25 червня, друга – з 30 червня по 9 липня, третя – з 14 липня по 23 липня, четверта – з 28 липня по 6 серпня, п’ята – з 11 серпня по 20 серпня. Для дітей загиблих Героїв та військових путівки безкоштовні, для інших путівка коштує 3650 гривень.

Наметовий табір козацького вишколу на чолі з директором Анатолієм Бериславським та його командою чекає на хлопчиків та дівчаток, які хочуть загартуватися, стати здоровішими, набути нових знань, стати справжніми козаками, знайти нових друзів.

В добру путь, Подільсько-Волинська Січ-2024!

Галина Тебенько