Погода

Третій рік триває повномасштабне вторгнення російської федерації на територію суверенної, незалежної України. Третій рік триває кривава, страхітлива війна, яка забирає кращих українців, відданих патріотів своєї Вітчизни. Та доводиться констатувати: коли в країні розгорнувся потужний волонтерський рух на підтримку Збройних Сил України, коли прості люди віддають останнє, аби підтримати воїнів, в країні складається загрозлива ситуація з поширенням такого виду злочинної діяльності, як шахрайство.

Діють безліч шахрайських схем: знаходяться спритники, які маніпулюючи довірою людей, обманюють їх, дурять, виманюють гроші, позбавляють права власності, підробляють документи, згідно яких стають спадкоємцями та власниками майна, нерухомості тощо. Про основні схеми, які використовують шахраї, про те, що робити, щоб не стати їх жертвою, розмовляємо з начальником сектору поліцейської діяльності № 1 відділу № 2 Хмельницького районного управління Головного управління Національної поліції України в Хмельницькій області підполковником поліції Олександром Паламарчуком.

– Отож, чи мають місце випадки шахрайської діяльності на території Теофіпольської громади?

– На жаль, такі випадки є. І хоч працівники нашого сектору проводять роз’яснювальну, профілактичну роботу в цьому напрямку, роздають буклети, до нас, в поліцію, все частіше звертаються мешканці громади, які стали жертвами шахраїв. Є зареєстровані кримінальні провадження, триває досудове розслідування. Але треба визнати, що зібрати докази, довести вину та спрямувати справи до суду вкрай важко. Тож єдиний вихід – бути пильними та ніколи не потрапляти на гачок.

– Прокоментуйте основні схеми, які використовують шахраї та скажіть, як людям не стати жертвою, як діяти в таких ситуаціях. Розпочнемо з найбільш поширеного виду шахрайства – купівлю через мережу Інтернет.

– Дійсно, цей вид шахрайства сьогодні є найбільш поширеним. Практично ми всі щось купляємо через мережу. Приваблива занижена ціна товару манить довірливих громадян. Продавець просить обов’язково передоплату, повну або часткову, а потім зникає. Як не натрапити на шахрая? Щоб цього не сталося: вносьте передоплату лише перевіреним продавцям; а краще за все оплачуйте товар вже після його отримання; не користуйтесь «сумнівними» Інтернет-сайтами; не повідомляйте нікому дані вашої банківської картки.

– Наступний вид шахрайства – під виглядом соціальних виплат. Як цього уникнути?

– Дійсно, аферисти створюють сторінки-клони офіційних сторінок, де пропонують ввести персональні дані та номери банківських карток, щоб «виплатити допомогу» українцям, які постраждали від війни. Що робити: всю інформацію отримуйте лише з офіційних джерел, звертайтеся до управління соціального захисту, до Центру надання адміністративних послуг; ніколи не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями; ніколи нікому не повідомляйте конфіденційну інформацію стороннім.

– Є ще такий вид шахрайства, коли телефонує людина, яка представляється працівником банку. Як діяти?

– І таке є: шахрай маскується під працівника банку і просить надати інформацію: реквізити картки, одноразові паролі. Шахрай може повідомити, що рахунок у небезпеці (от-от буде заблоковано, або якісь злодії почали виводити кошти). Що робити: припиніть розмову, нікому й ніколи не повідомляє свій ПІН-код та інші дані банківської картки; не надавайте особисту інформацію у відповідь на електронні листи чи дзвінки, навіть із банку; самі перетелефонуйте на офіційний номер call-центру вашої фінустанови і з’ясуйте ситуацію.

– Наступне: шахраї телефонують друзям або родичам та змальовують екстрену ситуацію, благаючи про допомогу, у вигляді грошового переказу. Як не потрапити в таку ситуацію?

– Ніколи не треба впадати у відчай:

спочатку запитайте, в якому відділі поліції або відділені лікарні знаходиться ваш родич;

запитайте адресу його місцезнаходження та вимагайте назвати прізвище, ім’я і по батькові вашого родича, число, місяць та рік його народження;

особисто зателефонуйте родичу і з’ясуйте, де він перебуває у цей час та чи дійсно він потребує вашої допомоги;

якщо ваша близька людина не бере слухавку, то зателефонуйте за номером «102» або у відділення, де, як вам повідомили, вона знаходиться, або під’їдьте туди особисто.

– Ще таке: сьогодні, коли йде війна, коли в мережі багато оголошень з проханням підтримати збір на автомобіль чи дрон, чи для пораненого, як визначитися, де справжня інформація, а де – підстава?

– Найкраще підтримувати збори для бійців-земляків, тобто, людей, яких ви знаєте чи чули про них, коли ви не сумніваєтеся в достовірності інформації. Чи коли ви повністю довіряєте певним відомим благодійним фондам і знаєте, що ваші кошти будуть використані за призначенням. Також піддавайте сумніву вуличні та ринкові збори, коли на вас просто тиснуть, маніпулюють вашими почуттями і вимагають гроші. Бо це може виявитися так званим «психологічним шахрайством».

– Що робити, коли людина все ж таки стала жертвою шахрайства?

– Ще раз хочу порадити та застерегти від необачних дій: завжди будьте пильними, перевіряйте надану вам інформацію, не довіряйте незнайомим людям! Та якщо ви чи ваші знайомі все ж таки стали жертвою шахраїв, негайно телефонуйте за номером 102, або звертайтеся до найближчого відділу поліції.

– Дякую, Олександре Миколайовичу за розмову. Сподіваюся, що жителі нашої громади вас почують і вони не стануть обманутими та ошуканими.

Галина Тебенько