Погода

1 грудня в Україні відзначається День працівників прокуратури. Це професійне свято правохоронців, які у цей непростий час кардинальних змін у житті суспільства, покликані зробити усе можливе, щоб захистити конституційні права і свободи громадян, інтереси держави, поставити заслін організованій злочинності і корупції, утвердити верховенство права.

Тож спілкуємося з керівником Теофіпольського відділу Волочиської окружної прокуратури прокурором Романом Дідухом.

– Отож, Романе Вікторовичу, які пріоритетні напрямки роботи очолюваного вами відділу?

– Під час воєннoго стану Теофіпольський відділ Волочиської окружної прокуратури продовжує виконувати свої конституційні функції, передбачені статтею 131-1 Конституції України. Незмінними пріоритетами в діяльності прокуратури залишаються виявлення та розкриття кримінальних правопорушень в бюджетній та земельній сферах, запобігання корупційним кримінальним правопорушенням, а також діяльність у сферах охорони навколишнього природного середовища, охорони дитинства, запобігання та протидія домашньому насильству. Також, враховуючи особливо складний для нашої держави період, пріоритетом залишається процесуальне керівництво слідством у злочинах за фактами руйнування житла цивільного населення та об’єктів соціальної інфраструктури, загибелі та зникнення безвісти військовослужбовців, викрадення та зникнення безвісти цивільного населення, що зумовлено вимушеною міграцією людей на територію Теофіпольської громади. Принципова оцінка надається кожному факту заволодіння гуманітарною допомогою та ухилення від проходження військової служби.

– З яких питань жителі громади можуть звернутися до вас?

– Право громадян на індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисте звернення до прокуратури закріплене статтею 40 Конституції України. До Волочиської окружної прокуратури відповідно до ст. 131-1 Конституції України можна звернутись:

  • з питань досудового розслідування (учасниками кримінального провадження або особами, права чи законні інтереси яких обмежуються під час досудового розслідування, щодо вчинення кримінального правопорушення, в тому числі корупційного або пов’язаного з корупцією);
  • з питань представництва інтересів держави в суді (у бюджетній, кредитно-фінансовій сферах, з питань державної та комунальної власності, земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища, у сфері охорони дитинства та щодо відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями)
  • з питань нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Водночас вкотре нагадуємо, що Законом України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 та статтею 131-1 Конституції України органи прокуратури позбавлені повноважень щодо проведення перевірок у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів та представництва інтересів громадян в суді.

– Що скажете про участь прокурорів відділу у досудових кримінальних провадженнях, зокрема, у справі директорів навчальних закладів громади щодо оплати послуг твердопаливних котелень?

– Прокурорами Теофіпольського відділу здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактом здійснення упродовж квітня-червня 2022 року незаконних проплат ряду директорів навчальних закладів Теофіпольської громади за договорами про надання послуг з центрального опалення на користь комунального підприємства після завершення опалювального сезону. З метою підтвердження розміру завданих збитків місцевому бюджету під час досудового розслідування у кримінальному провадженні призначено судово-економічні експертизи, які перебувають на виконанні. Після отримання висновків експертиз окружною прокуратурою буде вирішено питання про подальший хід досудового розслідування.

– Розкажіть про участь прокурорів відділу у судових розглядах кримінальних проваджень

– Щоденно прокурори Теофіпольського відділу окружної прокуратури реалізують функцію підтримання публічного обвинувачення в суді шляхом особистої участі в судових засіданнях, оскарження незаконних судових рішень в апеляційному та касаційному порядку. Левову категорію справ, в яких прокурори здійснюють підтримання публічного обвинувачення, складають справи за фактами вчинення кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, проти власності, безпеки руху та експлуатації транспорту, кримінальні правопорушення, пов’язані з домашнім насильством. Так, упродовж 2023 року за участі прокурорів відділу судами області розглянуто з винесенням остаточного рішення понад 40 справ. Неодноразово упродовж року у місцевих друкованих виданнях висвітлювались актуальні та резонансні судові рішення, ухвалені за участі працівників відділу. Прокурори і надалі працюють над власною професійною компетентністю задля забезпечення стабільності системи кримінального судочинства та виконання завдань кримінального провадження.

– Дякую за розмову, Романе Вікторовичу. Оскільки на шляху європейської інтеграції триває реформа прокуратури в Україні, дуже хочеться вірити, що вона буде дійсно незалежною та ефективною; що конкретно жителі нашої громади будуть почувати до працівників прокуратури повагу за професійність, доброчесність при виконанні своїх функцій.

Розмовляла Галина Тебенько