Погода

Продовжуємо звітувати про роботу Гуманітарного штабу Теофіпольщини. Бо ж наразі триває акція зі збору овочів та фруктів, консервації, продуктів довготривалого зберігання для Збройних Сил України, в тому числі для наших бійців-земляків. Отож, що відбулося з 11 по 18 жовтня.

У минулу середу, 11 жовтня, голова штабу Анатолій Козак разом з Миколою Тимощуком та Василем Гандовським звозили зібране прихожанами Православної Церкви України з Волиця-Польової та селища цукрового заводу на базу штабу у ТОВ «Подільське». А зранку тут був довантажений бус Володимира Мосейка, який відправився на передову. І поїхав цей бус не сам, до нього був вчеплений лафет, на якому транспортували вантажний УАЗ .

Про цю історію нам розказав організатор штабу Андрій Петринюк:

– До мене звернувся військовослужбовець, наш земляк із Заруддя Олег Калінійчук. Спочатку він був у роті охорони, а весною цього року він став бійцем ЗСУ, служить на Запорізькому напрямку. Він розказав, що з допомогою Олександра Безощука, з яким служив (Олександр демобілізований за станом здоров’я і тепер офіційно займається волонтерством, сам родом з Коров’єго, живе у Підлісках), купили у Волиці старий вантажний УАЗ. Бо треба там такий автомобіль, яким би можна було перевозити колоди, укріплювати позиції. Допомагав його відновлювати очільник ветеранської організації сіл Заруддя та Лідихівка, волонтер Володимир Яцюк, безкоштовно поремонтував, замінив частини двоюрідний брат Олександра. І от, щоб доїхати цим УАЗОм на місце дислокації, потрібно було 20 тисяч гривень. Я сказав, що навіщо тратити такі гроші, буде їхати великий бус Володимира Мосейка, вчепимо до нього лафет, та й поїдете. І так зробилося. Олег подарував нам прапор 128 гірсько-штурмової бригади з підписами бійців, ми з ним зробили фото. Наш капелан отець Василь Крисак надав шкарпетки, засоби гігієни. Олег разом з цим автомобілем доїхали на базу, все добре, і ми радіємо, що таким чином допомогли нашому земляку.

У наступні дні продовжували збирати та привозити овочі, консервацію та інші продукти з Лідихівки, Великого Лазучина, Кунчі. Вирішили, що на Донецький напрямок, у три точки, треба відправити вантажний автомобіль ДАФ ТОВ «Подільське», можна туди завантажити до 23 тонн продуктів, так буде вигідніше. У суботу та неділю сортували, вантажили, готували ящички-мікси. Це була велика робота. Завантажили продукції 15 тонн, треба було довантажти ще до 8 тонн. Так, власник Старокостянтинівського цукрового заводу Олександр Співак надав тонну цукру, голова ФГ «Тріумф» Сергій Рудківський – чотири тонни капусти, цибулі, столових буряків, гарбузів. Голова ФГ «Кунчанський» Володимир Пицюк надав 30 кілограмів меду.

Збір продуктів в Базалії організовували староста Катерина Ткачук та голова ветеранської організації Катерина Чичевич. В Гальчинцях – очільниця ветеранської організації Лідія Бурлак, дві тонни картоплі також надала голова ФГ «Адам» Тетяна Стецюк, ще й самі все привезли на базу штабу. У Волиця-Польовій та Олійниках збір організовувала староста Наталія Щерінська разом з головою ветеранської організації села Волиця-Польова Ніною Козак. У Святці – староста Алла Щур, в.о. голови сільської ветеранської організації Іван Сут та заступник директора Святецького ліцею з виховної роботи Надія Сут. У Новоставцях організували цю акцію в.о. голови сільської ветеранської організації Світлана Кислюк, директор Новоставецького сільського будинку культури Людмила Довжук разом зі старостою Григорієм Ткачуком.

– І от у вівторок, 17 жовтня, – продовжує Андрій Петринюк, – ДАФ був завантажений, освячений та вирушив у дорогу. Водій – Володимир Сіверський, його напарник – син Костя. Супроводжував вантаж наш голова штабу Анатолій Козак та Володимир Мосейко.Вже знаю, що у середу вантаж був доставлений під Ізюм та під Бахмут. Я щиро дякую всім, кожному, хто долучився до цієї великої спільної справи, бо тільки разом ми зможемо так потужно підтримати наші доблесні Збройні Сили України. Знову закликаю батьків наших воїнів: телефонуйте мені особисто, повідомляйте, що потрібно.

Отож, Гуманітарний штаб Теофіпольщини працює, акції зі збору продуктів для бійців будуть тривати. Консервація найкраще потрібна в пів літрових або літрових баночках. Як зробиться холодніше, треба буде готувати домашні страви.

Галина Тебенько