Погода

Ще в 2014 році, після жахливої сторінки російсько-української війни – Іловайського котла, була зареєстрована Всеукраїнська громадська організація «Об’єднання матерів та дружин захисників України». Коли у Києві зібралися матері та дружини військовослужбовців, а також загиблих, безвісти пропалих, і вирішили: треба щось робити, гуртуватися, аби не опинитися сам на сам з проблемами, які чомусь не вирішувалися на рівні держави.

Але ця війна триває вже дев’ятий рік, а другий рік триває страхітливе повномасштабне вторгнення російської федерації. Гине кращий цвіт української нації, справжні патріоти України, а скільки поранених, покалічених! І часто трапляється, що ці родини, і загиблих Героїв, і зниклих безвісти, і військовослужбовців, і ветеранів залишаються наодинці зі своїм горем, потребують допомоги та підтримки, і юридичної, і психологічної, звичайного людського співчуття.

Тож з ініціативи матері двох бійців Збройних Сил України, громадської активістки, в.о. голови Новоставецької сільської первинної ветеранської організації Світлани Кислюк в понеділок, 11 вересня, в Агенції місцевого розвитку відбулося зібрання матерів та дружин військовослужбовців, загиблих, зниклих безвісти Теофіпольської громади. Йшлося про створення у громаді осередку Всеукраїнської громадської оргнізації «Об’єднання матерів та дружин захисників України», налагодження сталих партнерських відносин в тому числі за напрямками соціального запезпечення таких родин. Оскільки у Полонному вже діє відокремлений підрозділ цієї організації у Хмельницькій області, запросили на ці збори її керівника Світлану Пулим, її активістів Наталію Сарнацьку та Ірину Гуцол, а також волонтера з Хмельницького, дружину військовослужбовця, матір п’ятьох дітей Ольгу Козак.

Виступила Світлана Пулим, розказала про кроки становлення підрозділу, перші здобутки, про проведення акцій «Подаруй паску солдату», «Нагодуй солдата», про благодійні концерти, про відправлення на фронт вже 70 автомобілів, аби там бійці були мобільними, виконували бойові завдання та при цьому могли вберегти своє життя. Про проведення зустрічей з матерями та дружинами, про спілкування, про організацію поїздок. Про те, що допомагає вистояти, пережити горе та разом боротися далі.

Наталія Сарнацька та Ірина Гуцол говорили про те, що, на жаль, є багато несправедливості, одних беруть, другі – недоторкані, і вони собі жирують, насміхаються, для них немає війни.; вони чекають, коли їм на блюдечку піднесуть перемогу та мир. Ще ж у суспільстві не склалося відповідного рівня поваги та пошани до військовослужбовців, їх можуть побити, обізвати. Ще жахливі речі, це велика проблема. Тому потрібні такі громадські організації, які б захищали людей, вирішували їх проблеми, бо самій простій людині важко добитися справедливості.

Ольга Козак займається волонтерською діяльністю, конкретно опікується пораненими у військових госпіталях та цивільних лікарнях. Доводиться їй бачити, як привозять пораненого бійця, в бинтах, голого, прикритого простирадлом. І коли то хто повідомить рідним, щоб про нього попіклувалися, аби він не відчував себе безпорадним. Сумно від того, як ставляться до поранених у цивільних лікарнях, бо ж ніхто на них не заробить.

Участь у зібранні взяв Теофіпольський селищний голова Михайло Тененев. Наголосив, що створення осередку громадської організації є гарною ініціативою. Подякував Світлані Кислюк за те, що вона взялася за таку потрібну справу. Адже коли буде створена громадська організація, селищна рада зможе прийняти відповідну Програму підтримки, спрямувати кошти на залучення фахівців з надання юридичної та психологічної допомоги родинам бійців.

Головою осередку обрали Світлану Кислюк, а її заступником Лілію Яковчук. Світлана Михайлівна запевнила, що вона із завданнями справиться, бо це її обов’язок, вона не відступить, спокійно нікому не буде. Вже має плани як розбудувати організацію, у кожному населеному пункті визначити представника. А далі активно працювати, таким чином наближати перемогу.

Галина Тебенько