Погода

Отож, 17-річна Анастасія Відсанко народилася та виросла у Харкові. У перший тиждень війни змушена була залишити рідне місто та зі своєю сім’єю переїхати до бабусі по мамі в Гальчинці. Дівчина готується здавати Національний мультипредметний тест,  хоче вступити до Харківського Національного Університету на факультет журналістики. Але крім гарного результату здачі тесту, для вступу їй потрібні публікації в друкованих засобах інформації. З радістю допомагаємо їй в цьому.

24 лютого ми всі відчули на собі пекельний подих війни. Коли будинки, парки, міста, села – усе руйнується,а разом з ними і людські життя. Та навіть у такому скрутному становищі українці продовжують жити та творити свою історію. Сьогодні мова піде про наших підприємців,які навіть у такий вкрай важкий час знайшли в собі силу і наснагу працювати далі.

Те, що українки споконвіку є, і залишаються найкрасивішими дівчатами та жінками на світі, є вже незаперечно істиною. Вони поєднують у собі чарівність, стриманість, ніжність та мужність. Аби зберегти цю красу, наші панночки та пані звертаються до салонів краси. І сьогодні по телефону я взяла інтерв’ю у прекрасної Аліни Ігорівни, керуючої салону “Forma”, що знаходиться у прифронтовій зон і моєму рідному Харкові.

Ось які відповіді я отримала.

– Як ви наважились працювати в таких складних життєвих умовах, коли зовсім недалеко точаться запеклі бої та кожного дня ви наражаєте себе на небезпеку?

– По-перше, життя продовжується, у нас є команда, котрій потрібна була робота, адже кожному треба купувати продукти, ліки, одяг, сплачувати комунальні послуги. На все це потрібні гроші. По-друге, ми потрібні нашим клієнтам, котрі залишились в Харкові та потребують частинку того життя, яке було до війни. Адже кожна дівчина, жінка хоче порадувати себе зачіскою, манікюром або ж косметичними процедурами.Тому 29 березня ми вирішили відкрити салон, бо було багато запитів, з’явилася можливість надавати послуги наших майстрів.

– Звідки ви черпаєте мотивацію та сили на подальшу роботу?

– Найбільшою мотивацією для нас є віра в майбутнє, в нашу перемогу. А також, це наші клієнти, котрі залишають нам відгуки, говорять нам «СПАСИБІ» за нашу роботу та записуються на наступні прийоми. Тобто, це наші щасливі відвідувачі, котрі до нас приходять та згодом щоразу повертаються.

– В разі повітряної тривоги, у вас є укриття?

– Так, є підвал, у який ми спускаємось під час повітряної тривоги, Також ми дотримуємося правила “ двох стін “, тому що зараз безпека життя – понад усе.

– Як прихід війни вплинув на економічну складову вашого салону?

– Звісно, це не те, що було раніше. І спочатку такого сильного потоку та прибутку не було. Але зараз, ми бачимо позитивну динаміку. Тому що зараз багато людей повернулося до Харкова, у нас з’являється можливість надавати нові процедури. Сподіваємось, що ми збережемо цю позитивну динаміку і надалі.

– Як ви вважаєте, після війни буде складно повернути економіку у довоєнний стан? 

– Я думаю, це залежить від керівництва салону. І немає нічого неможливого, головне – сумлінно працювати та вірити, що ти робиш добру справу і рухаєшся в правильному нап­рямку.

– Також питання, яке хвилювало всіх ще до війни – Covid– 19 все ще продовжує існувати, ви дотримуєтеся санітарних вимог, як і раніше?

– Так. Правила і норми, до яких зобов’язує нас міністерство охорони здоров’я, все ще діють у нашому салоні. Стараємося робити все так, аби це було безпечно для наших клієнтів.

– Чи займаєтеся ви волонтерською діяльністю?

– Звісно, ми намагаємося активно підтримати цей напрям. Адже наші чоловіки, які зараз знаходиться на фронті, потребують деяких речей. Наприклад, ми збирали кошти на бронежилети, шоломи. Ми запитуємо у них у чому є потреба і намагаємося допомогти по максимуму. Також підтримуємо одного хлопчика, котрий волонтерить по Харкову, допомагає літнім людям. В інстаграмі ми активно постимо історії, повідомляємо про збір коштів, передамо їх далі у волонтерські фонди. Наші дівчатка-майстри з власної ініціативи годують безпритульних тварин, скидаються разом та купують корми.

– А ось ви згадали про своїх майстрів. Скажіть, як вони відреагували на нові умови праці? Чи всі готові були вийти на роботу?

– Одразу скажу, що ми нікого не змушували. Це були виключно запити наших майстрів. Адже хочеться працювати, не сидіти в 4 стінах, аби не зійти з розуму. Кожна дівчинка, яка наразі працює, сама захотіла вийти на роботу.

– Чи не страшно вам та вашим працівникам на роботі, адже наразі ви боретесь на фронті краси майже так само, як і наші солдати на лінії вогню?

– На таке питання складно відповісти за всю команду, адже кожна з нас по різному реагує. Але за рахунок того, що всі приходять на роботу, є живе спілкування з клієнтами та між собою, нам це дуже допомагає. Навіть здається, що так спокійніше, ніж сидіти вдома та читати новини. Це дає нам наснаги не здаватися.

– Ви сказали, що вашій команді краще, коли є спілкування. Але хочу запитати ще про ваших відвідувачів. У мирной час майстри салонів краси часто були для клієнтів і психологами, зараз вони стали ще більше потребувати підтримки? 

– Так. Але правило, яке ми прийняли – це не обговорювати тему війни та якісь особисті теми. Адже хочемо, аби у нашому салоні клієнти відпочили від війни та хоча б на деякий час повернулися у довоєнний період. Аби вони абстрагувалися від війни, отримали якісні послуги та ми побачили усмішку на їхніх обличчях. Найчастіше ми спілкуємось на якісь світські теми аби відволіктись від сувових буднів.Також у нас грає музика, телевізор відображає картинки моря, відпочинку. І багато клієнтів нам за це дякують, за повернення у минуле життя.

– Зараз є можливість надавати ті самі послуги, що і у мирний час, та які процедури стали найбільш актуальними тепер?

– Практично 90% тих процедур, які було раніше, ми зараз надаємо наших клієнтам. Професіоналізм залишився з нами. Обов’язково проводимо стерилізацію інструментів, на матеріалах також не економимо, майстри працюють злагоджено, прикладають зусилля, аби по максимуму задовольнити відвідувачів. Що до актуальних процедур, я можу сказати, що дівчата залишаються дівчатами і тому зараз це манікюр та зачіски. Пам’ятаю, коли дівчата приходили до нас з відрослими нігтями, які потребували негайної реабілітації. Також вони приходили, аби підрівняти кінчики та пофарбувати волосся, яке вже відросло. Та зараз також став дуже популярним масаж. У нас працює класний масажист-реабілітолог. Усі просто тануть в його руках. Після підвалів, бомбосховищ тілу потрібна реабілітація. І наш майстер допомагає відновити тіло, привести його в тонус. До нас, наприклад, приходить військовий, який ходить у спеціальному екіпіруванні, вона досить важка, він розслабляється і відновлює сили для подальшої оборони нашого міста.

– Для ваших клієн­тів стало актуальним робити щось патріотичне чи повсякденне?

– Звісно, є клієнти котрі хочуть намалювати щось цікаве на нігтиках. Також у нас нещодавно з’явилася така послуга, як патріотичне фарбування волосся. Кожний клієнт особливий, і підбирає під себе. Якщо говорити чи стало більш актуальним робити щось патріотичне ніж до війни, то це однозначно так. Але на щось повсякденне попит також не зменшується.

– Наразі багато салонів не обслуговують клієнтів, через те, що вони спілкуються російською мовою. Як ваш салон відноситься до таких?

– Нам зараз, як і до війни – не важлива мова спілкування. Ми цінуємо кожного клієн­та. Якщо відвідувачу зручно спілкуватися російською, ми підлаштуємося під нього. Тут вибір за кожним, ми вільний народ та підтримуємо “свободу слова” в країні. Пригнічувати людину ми нізащо не будемо.

– Чи працювали ви з косметикою російських брендів чи перестали працювати зараз?

– Так, раніше ми працювали з російськими брендами, наприклад “Estel”. Але з початку війни ми категорично відмовились від нього і не підтримуємо будь який товар з росії. Це для нас прямо табу. Це питання ми обговорили ще на першому нашому зібранні перед відкриттям. І в Україні є також багато дуже крутих брендів косметики, котрі нічим не поступаються російським. Та й заміняти нам багато не прийшлось, лише декілька матеріалів. Ми і до цього користувалися брендами інших країн, зокрема “Loreal” – це французький виробник. Всі наші продукти легалізовані Україною.

– Чи були якісь цікаві, кумедні, чи, можливо, трагічні історії за воєнний період?

– Слава Богу, трагічних випадків не було і віримо, що й надалі не буде. А ось із кумедних, то це історія дівчини, котра під час повітряної тривоги все одно прибігла до салону, тому що дуже сильно хотіла зробити манікюр. Заради манікюру наші жінки готові на все! І це дуже приємно чути, адже це означає, що ми йдемо по правильній дорозі. Цю історію ми часто згадуємо.

– І останне питання. Зараз у соцмережі шириться тренд “ наскільки я довіряю ЗСУ”, які приклади своєї довіри ви можете навести?

– Напевно, найбільша довіра – це все таки те, що ми відкрилися і наші майстри виходять на роботу попри обстріли, адже ми віримо, що все це скоро закінчиться. ЗСУ нас захищає на всі 100%, за це ми їм дуже дякуємо!

Після цього інтерв’ю стає зрозуміло, що наш народ незламний, що попри війну українці завжди готові прийти на допомогу один одному! Давайте залишатися такими єдиними завжди, адже в єдності наша сила! Слава Україні! Слава нації! Смерть ворогам!

Анатасія Відсанко, Харків-Гальчинці