Погода

Продовжуємо розповідати про першосвятительський візит Предстоятеля Православної Церкви України, Блаженійшого митрополита Київського та всієї України Епіфанія у Теофіполь.

Як виникла ідея запросити Предстоятеля до нашого краю: у цьому році відзначається 25-річчя розбудови Української Православної Церкви на Теофіпольщині та 30-річчя заснування храму у селищі цукрового заводу. Коли влітку минулого року релігійна громада цього храму прийняла рішення про перехід до Православної Церкви України, ми застали його в дуже занедбаному стані.

Іконостас був практично зруйнований, підлога прогнила, грибок на стінах, ще ж щезло багато речей, придбаних на пожертви прихожан. В храмі стояв жахливий запах грибка. Я звернувся до президента групи компаній ТОВ «Україна-2001», очільника Благодійного фонду «На благо України» Вадима Лейві з проханням відремонтувати приміщення храму, тепер він названий на честь святої великомучениці Катерини. Вадим Леонідович прийшов, сам все роздивився, погодився, що потрібно провести роботи з його реставрації та оновлення.

13 травня ми з архиєпископом Хмельницьким та Шепетівським Павлом, Вадимом Лейві поїхали в Київ привітати блаженійшого митрополита Епіфанія з днем ангела та запросити його відвідати Теофіполь. І він погодився. Вже наступного дня за кошти Благодійного фонду Вадима Лейві «На благо України» ремонтні роботи у храмі розпочалися. Що було зроблено за короткий строк: постелена нова утеплена підлога, стіни очищені від грибка, місцевий художник Сергій Сірук відновив нанесені на них картини. Був придбаний новий іконостас, церковна утвар, на території храму поклали бруківку, побудували водосвятну каплицю, встановили гранітний хрест, духовні скульптури. Для того, аби в храмі було тепло, був встановлений сучасний твердопаливний котел на пелетах. До приїзду Предстоятеля був оновлений церковний хор, він поповнився за рахунок молодих співаків з музичною освітою.

І ось 10 серпня, у суботу, другого дня свого візиту у Теофіполь, Блаженійший Епіфаній зі своїм почтом прибув до нашого оновленого храму святої великомучениці Катерини. Його зустрічало багато вірян, біля храму поставили лавочки, встановили великий екран (3 на 6 метрів) для трансляції Божественної літургії. Була неймовірно піднесена атмосфера.

Предстоятель звершив освячення нового престолу, нового іконостасу, оновленого храму, освятив новопобудований гранітний хрест, новопобудовану водосвятну каплицю.

Після звершення освячення Блаженійший Епіфаній очолив божественну літургію, йому співслужили керуючий Хмельницькою єпархією ПЦУ архиєпископ Хмельницький та Шепетівський Павло, митрополит Львівський та Сокальський Димитрій, митрополит Тернопільський та Кременецький Нестор, єпископ Чернігівський та Ніжинський Антоній, місцеве та запрошене духовенство. Окрасою богослужіння став виступ нашого церковного хору, його Блаженство гідно оцінив професійність співу, висловив щиру вдячність учасникам хору.

Далі Епіфаній нагородив церковними нагородами Вадима та Людмилу Лейві, а церковними грамотами відзначив активістів парафії. Мені ж, як настоятелю храму, вручив іменний хрест Предстоятеля. У своїй промові він подякував родині Лейві за жертовність, за те, що в такий складний час відбувається розбудова Православної Церкви України, здобувається духовна незалежність України.

І я склав подяку його Блаженству, адже чотири рази він відвідав Хмельниччину, три рази був у Хмельницькому, а на четвертий – два дні перебував у нашому Теофіполі. Подякував я від нашої релігійної громади і Вадиму Леонідовичу, бо зробив він неоціненний внесок в розбудову Православної Церкви України на теренах Теофіпольщини. У наших храмах молимося українською мовою, возносимо молитви до Господа Бога за Збройні Сили України, за наших загиблих Героїв. Молимося за нашу перемогу.

Василь Крисак, благочинний Теофіпольського округу Православної Церкви України, митрофорний протоієрей