Погода

Добру новину повідомив голова ГО «Благодійний фонд Добра, Надії та Любові», організатор Гуманітарного штабу Теофіпольщини Андрій Петринюк. У понеділок, 8 січня, у Хмельницький, до Благодійного Фонду Сергія Вавренчука «Авангард» прибув гуманітарний вантаж з Німеччини. Завдяки кому це сталося: колишній Поляхівський сільський голова Микола Дем’янович Романюк часто буває в Німеччині. Тут проживає його дочка Лілія, яка разом зі своїм чоловіком з початку війни займається організацією надання волонтерської допомоги Україні. Роблять це вони через Червоний Хрест Німеччини.

– І ось Микола Дем’янович зателефонував мені, – розказує Андрій Васильович, – запропонував отримати гуманітарну допомогу. Оскільки з 1 грудня минулого року змінилися правила ввезення гуманітарної допомоги з-за кордону, тож наш Благодійний Фонд ще не може її отримати, бо треба підготувати ще один пакет документів, домовилися, що цей вантаж отримає Благодійний Фонд Сергія Вавренчука «Авангард». То цей вантаж у 19 тонн 750 кілограмів прибув на базу цього фонду. За новими правилами, він має бути скрупульозно прийнятий та описаний. Наступного дня ми з Анатолієм Козаком, Василем Гандовським та Миколою Тимощуком взяли в цьому участь. Що у цьому вантажі прибуло: це якісні продукти харчування (макарони, консервовані супи, каші, сухе харчування, спеції, мука), ковдри, простирадла, памперси, дитячий одяг, візки, ліки, обладнання для госпіталів. Тобто, багато всього, що потрібно і для цивільних, які постраждали від війни, і для дітей, і для наших бійців. Тож від усієї нашої волонтерської спільноти щиро дякуємо Миколі Дем’яновичу, його дочці та зятеві, бо ж потурбувалися, а ми все це отримали. Що будемо з усім цим робити: 12 грудня начальник 8 відділу Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Василь Кубін разом з Сергієм Вавренчуком визначаться, на які напрямки на передову будуть відправлені вантажі для наших бійців-земляків, і не тільки, бо всі бійці – наші. Частину цього вантажу буде відправлено до військових госпіталів, а також до одного з дитячих будинків міста Житомир.

Щодо планів відправки з Теофіполя великого гуманітарного вантажу до волонтерського центру у Харків, то це трохи переноситься. Чому: автомобіль, який завантажений гуманітарною допомогою для волонтерського центру Харкова, затримується, наразі він ще у Франції, але він прибуде і «Благодійний Фонд Добра, Надії та Любові» зможе його прийняти. Це 22 тонни гуманітарного вантажу, який буде перевантажений на ДАФ, довантажений продуктами, які зібрав Гуманітарний штаб Теофіпольщини. Частину цього гуманітарного вантажу планується відправити у Херсон, місто, яке нещадно обстрілюється, і люди, які там залишилися, зможуть для себе щось отримати.

– Поки що, – додає Андрій Петринюк, – ми готуємо до відправки посилку «Новою поштою» для племінника Миколи Дем’яновича на Бахмутський напрямок, це біля 200 кілограмів. Це для цього 21-річного хлопця та десяти його побратимів. Також ми завантажили у середу, 10 січня, продуктами автомобіль Володимира Мосейка з Тернополя, адже щодня звідти відправляються вантажі на передову. Знову звертаюся до батьків бійців з Теофіпольської громади: повідомляйте, що треба доставити, куди не доходить «Нова пошта», що передати.

Є ще одна добра новина: Володимир Мосейко передає Гуманітарному штабу «Газель». Автомобіль треба перебрати та відремонтувати, тоді і він зможе з Теофіполя виїжджати з вантажами на передову.

Ось так продовжує працювати Гуманітарний штаб Теофіпольщини, розвиває зв’язки, налагоджує співпрацю із європейськими волонтерськими центрами. Бо війна триває, і волонтери Теофіпольщини будуть це робити до самої Перемоги.

Галина Тебенько