Погода

Православна церква України затвердила перехід на новоюліанський календар з 1 вересня. За таке рішення проголосували більшість делегатів під час Помісного Собору ПЦУ, що відбувся 27 липня, в Софії Київській.

З переходом на новий календар православні християни східного обряду України Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, День Святого Миколая — 6 грудня, а не 19 грудня, Водохреще — 6 січня, а не 18 січня, Покрову — 1 жовтня, а не 14 жовтня. При цьому на Великдень та інші свята, дати яких визначаються за місячним календарем, це рішення не вплине.

На Помісний Собор прибули 60 делегацій з усієї України. До кожної входив архієрей, священник та вірянин. Зі 161 делегата за остаточний перехід на новоюліанський календар проголосували 156, проти — 5. Водночас прийняття нового календарного стиля чи збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів.

Від Хмельницької єпархії Православної Церкви України участь у Помісному Соборі взяли участь єпископ Хмельницький та Кам’янець-Подільський владика Павло, благочинний Теофіпольського округу ПЦУ митрофорний протоієрей отець Василь Крисак та відомий благодійник, організатор Гуманітарного штабу Теофіпольщини Андрій Петринюк.

Тож про свої враження від Помісного Собору розказує отець Василь Крисак:

Найперше, бути делегатом Помісного Собору для мене було дуже великою честю, адже благочинних в нашій єпархії багато. Також це був єдиний випадок, коли і священник, і вірянин, були з Теофіполя, з однієї громади. Для нас з Андрієм Васильовичем це була дуже висока відзнака. Сильне враження справила на мене вступна промова нашого предстоятеля, митрополита Київського і всієї України, блаженійшого Епіфанія. Зокрема, він сказав: « Ми знаємо, що війна Росії проти України, проти нашої національної та культурної ідентичності, проти нашої державності, проти нашої свободи, і також проти нашої церковної самобутності – триває навіть не десять років. Вона триває понад три століття. Були часи, коли Україна опинялася у ворожій неволі. Були часи спротиву та боротьби за свободу. Нині настав той час, коли ми маємо надію, з Божою допомогою, завдяки мужності нашого народу, завдяки підтримці демократичного світу та людей доброї волі, завершити перемогою і справедливим миром цю тривалу боротьбу. Ми молимося про це і працюємо». Таким чином предстоятель спонукає нас на подальшу підтримку наших героїчних Збройних Сил України, що ми і надалі, до самої Перемоги будемо робити. Також нам було дуже приємно, що в перерві з нами зустрівся блаженнійший Епіфаній. Щиро подякував Теофіпольській громаді за те, що в нас відбувається перехід храмів УПЦ МП до ПЦУ, що люди приймають такі рішення усвідомлено, без будь-якого тиску. Бо ж такі рішення прийняли і в Кузьминцях, і от в неділю, 30 липня, в Новоставцях. Бо сьогодні, як ніколи, нам треба бути згуртованими, єдиними, бути однодумцями.

А Андрій Петринюк сказав таке:

– Помісний Собор ПЦУ 27 липня 2023 року вже став історичною подією, адже перехід на новоюліанський календар ще більше розриває духовні зв’язки з нашим лютим ворогом – московією. Бо не можемо ми бути разом із тими, хто нас вбиває, знищує. Ще ж наступного дня, 28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира Великого,ми взяли участь в урочистій літургії в –Успенському соборі Києво-Печерської Лаври з нагоди 1035-річчя Хрещення Київської Русі. Це було неймовірно! Все буде Україна!

Галина Тебенько