Погода

«Ніхто на фронті не зрозуміє тих, хто маючи будь-яку політичну вагу чи будь-яку владну позицію, буде намагатись повернутися до старого життя. До життя до 24-го лютого. І якщо хтось спробує зіграти проти незалежності України – чи політичної, чи економічної, чи духовної незалежності – наша держава буде відповідати миттєво і жорстко» - це слова президента України у посланні до Верховної Ради перед Новим роком. Правильні, влучні і справедливі.

Давно настав час, коли питання кар’єри, амбіцій, заробітку, додаткового впливу – треба ставити на задній план.

На першому плані повинно стояти служіння людям (громаді). Тільки такий підхід зараз має право на існування та забезпечить будь-який розвиток. Сьогодні ми всі маємо працювати на задоволення об’єктивного запиту українців: справедливі правила для всіх.

Але повернемось до нашої громади. У мене, особисто, складається таке враження, що керівництво Теофіпольської громади, прикриваючись війною, плекає безвідповідальність. Я розумію, що цінності (як і відбитки пальців) у кожного свої… Але в питаннях покращення життя жителів нашої громади, цінностей та вкладів керівників нашої громади не видно. Напевно, або керівництво громади займається не цими питаннями, або жителі громади вже «осліпли» від щоденного покращення рівня їхнього життя. Вибачайте, але я, особисто, більше схиляюся до першого варіанту. Вони, напевно, керуються філософією за Панасом Мирним: «Своя сорочка ближче до тіла».

Якось один працівник селищної ради натякнув мені на те, що мені, начебто, нав’язують чужі точки зору. Так от, хочу вас запевнити: я нічиїх точок зору не розділяю, я маю свої, власні. В мої обов’язки не входить підлаштовуватися під вашу чи чию б то не було точку зору, так що гуляйте вальсом, панове. Мої слова можуть бути грубими або образливими, але я нікому не бажаю зла. Я просто пишу і кажу правду, і саме її (правду) я хотів би чути від вас.

Основна стратегічна мета, яку реалізовує найближче оточення голови громади – це земля. Все інше – другорядне. Свідченням цього є земельні питання, які виносяться на розгляд кожної сесії Теофіпольської селищної ради. Урвати «якусь сотню гектарів землі» про запас, коли інші втрачають життя на війні, а мирні жителі в прифронтових областях втрачають все – це не по-людськи. Депутати селищної ради від політичної партії «ЗАКОНКРЕТНІ СПРАВИ» хотіли зупинити цю вакханалію з земельними питаннями, але оточення голови громади (та і депутати від інших політичних партій) з цим не погодились. Тож виборцям варто було б задуматись над тим, кого вони обрали в депутати.

Статтею 13 Конституції України встановлено, що земля є об’єктом права власності українського народу. Статтею 121 Земельного Кодексу України встановлено, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства в розмірі не більше 2 га (тобто, не лише військовослужбовці, а й жителі громади мають на це право). Однак до цих пір не всі громадяни, які мають право і бажання отримати безоплатно земельну ділянку, її отримали, тому, що місцеві органи влади (її чиновники) порушуючи Конституційне і законне право громадян на безоплатне отримання у власність земельної ділянки, не надають її.

Я думаю, що для більшості жителів нашої громади не є новиною те, що при оформленні земельних ділянок, «пекло» влаштовують не будь-кому, а лише тим, хто не має відповідних зав’язків, а особливо тим, хто не хоче «ділитися».

Цікавим є питання до влади: «Що ви ще хочете реформувати в громаді?» Списувати все на відсутність коштів у бюджеті селищної ради (хоч для наповнення бюджету, практично, нічого не робиться) – це невміння визнавати власні помилки та вияв популістської політики. Реформування (створення) підприємств у житлово-комунальній сфері привело до того, що вже майже пів року не збирається сміття від житлових будинків, навіть по вул. Небесної Сотні в смт. Теофіполь. Чи, можливо, надання послуг в житлово-комунальній сфері вас вже не цікавить?

Є також у мене питання до влади: «А що ви у своєму житті зробили такого, щоб у вас з’явилось моральне право змінювати медичну систему? Ви що – видатні медики?...» Припиніть виставляти себе незрозуміло ким. Умови для закриття пологового відділення були створені штучно. За вашою інформацією в відділенні народилося на 13 чи 15 малюків менше, ніж встановлено нормою (150 малюків). Але за чиєю вказівкою лише за 3 місяці в Хмельницький було відправлено близько 50 породіль, не дивлячись на те, що більшість із них, могли народжувати діток в Теофіпольському пологовому відділені? Напевно причина тут в чомусь іншому. А як вагітним добиратися із сіл в Хмельницький – вас звичайно, не цікавить.

Шановні жителі громади, а ви звернули увагу на те, що як тільки приближається зима – на будівництві ЦНАПу (який мав бути зданий в експлуатацію вже більше року тому) пожвавлюються будівельні роботи. Здорового глузду в цьому я не вбачаю, але владі громади, напевно, видніше. Мене неодноразово запитували жителі громади про металеві труби, які встановлені перед фасадом самого приміщення і які псують зовнішній вигляд самої будівлі. Так, конструкції із металевих труб проектом не передбачені, але колона, на яку опирається бетонне перекриття самої будівлі, дала тріщини і щоб розвантажити (зняти навантаження) з колони і були встановлені ці конструкції із труб. Причиною всього цього є те, що на даному об’єкті представники авторського та технічного нагляду лише рахувались (і отримували кошти), а своєї конкретної функції не виконували. Та що говорити про який контроль, коли вже рік збираються здати об’єкт в експлуатацію, а склад для зберігання пелетів (паливо для котлів) так і не побудовано.

Всі ці історії поєднує незбагненне, для порядної людини, бажання відірвати від грошей громади щось і для власної кишені. Вкрасти, «відкусити» - навіть попри розуміння того, що в державі війна.

Наші предки, які першими сказали: «Що посієш – те й пожнеш» - добре розумілись в цих законах Всесвіту. Головне, нам самим слід пам’ятати основні закони Карми, про які ми всі стали забувати. Карма – це такий автобус, який може й спізнитися. Але він все одно приходить, рано чи пізно.

І насамкінець. Як сказав класик сучасності: думай-те. І шукайте рішення.

Володимир Курбацький

 смт. Теофіполь