Погода

Шостий місяць триває широкомасштабна агресія російської федерації в Україну. Шостий місяць наші доблесні Збройні Сили України стримують наступ загарбників, визволяють тимчасово окуповані території. Хоч ворогу не вдалося реалізувати свій план з швидкої окупації нашої держави, хоч вже поніс значні втрати особового складу та техніки, ця кривава війна продовжується, втрати несуть і українські війська. Про те, як працює під час війни 8 відділ Хмельницького територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), розмовляємо з його начальником підполковником ЗСУ Василем Кубіним.

 Отож, які завдання виконує сьогодні відділ, який ви очолюєте?

  • Ми працюємо згідно чинного законодавства, законів про воєнний стан, про мобілізацію. Ми військовослужбовці, тому без всяких обговорень зобов'язані виконувати накази. А під час дії воєнного стану здійснювати подачу людських та транспортних ресурсів на території відповідальності є нашим головним завданням. З поставленими планами ми справляємося. Дуже дякую учасникам бойових дій АТО, ООС, резервістам, які першими добровільно відгукнулися на призов та пішли захищати українську землю від загарбників. Але ж оголошена загальна мобілізація, наші Збройні Сили потребують постійного поповнення. Тому всі, кому ми вручаємо повістки, зобов'язані з'явитися на звірку, пройти медичну комісію. Всі військовозобов'язані повинні розуміти, що треба виконувати 5 статтю нашого Основного закону про конституційний обов'язок  - захищати Батьківщину. Бо якщо ми, українці, самі не будемо її захищати, ніхто за нас не буде це робити. Чому сьогодні США та країни Європи так потужно підтримують Україну? Бо світ побачив, що Україна  мужньо бореться за свою Незалежність, за свободу, за європейський вибір, що саме вона сьогодні захищає світ від держави-агресора. Тому всі чоловіки віком 18-60 років, придатні до військової служби, у яких немає поважних причин відстрочки, повинні служити, захищати нашу Вітчизну.

Запровадження воєнного стану передбачає вилучення транспортних засобів та їх передачу, а також пального, для потреб ЗСУ. Завдяки кому виконуєте поставлені завдання в цьому напрямку?

  • Треба розуміти, що це не одноразова дія, це триває постійно, бо транспортні засоби пошкоджуються, ламаються, а пальне ж потрібне щодня. Тому без благодійників, без цих справжніх патріотів ми б не змогли виконати завдання. За розуміння, за співпрацю щиро дякую Теофіпольському селищному голові Михайлу Тененеву, адже селищна рада виділила кошти на придбання 5 тонн пального. За підтримку дякую депутатові Хмельницької районної ради, комерційному директору ТОВ «Подільське» Андрію Петринюку, директору СТОВ «Волиця» Василю Кравчуку, депутату Хмельницької обласної ради, генеральному директорові ПП «Добрий хліб» Віктору Лебединському, голові ФГ «Кунчанський» Володимиру Пицюку, приватному підприємцю В'ячеславу Шведі, директору СГВК «Олійники» Василю Демчуку, голові ФГ «Карабіївське» Миколі Іванюку.  За постійну допомогу дякую президенту групи компаній ТОВ «Україна-2001» Вадиму Лейві. Внесок цих свідомих людей дуже значний.

Розкажіть про роту охорони відділу, які завдання вона виконує сьогодні?

  • З 121 бійців роти 60 вже на сьогодні служать у бойових підрозділах ЗСУ, і решта буде служити, а поки що вони виконують завдання з охорони об'єктів критично важливої інфраструктури , які знаходяться на території громади. Тож хочу спростувати чутки, нібито набрали сюди своїх, кумів, сватів. Якщо будемо добирати, то і нові бійці підуть на фронт. Бо війна є війна. Зі слів побратимів маємо інформацію, що при виконанні бойового завдання загинув боєць нашої роти Роман Юрасюк з Мар'янівки.  Офіційного підтвердження поки що немає. Але, на великий жаль, скоріш за все, це правда.

Відомо, що нещодавно ви разом з отаманом Теофіпольського козацького коша Андрієм Петринюком зустрічалися з учасниками наметового табору козацького вишколу «Подільсько-Волинська Січ -2022». Які ваші враження?

  • Знаєте, як на мене, то вважаю, що останнім часом в нашій країні виникла якась прогалина у військово-патріотичному вихованні . Значна частина юнаків не хотіла служити в ЗСУ, це мали робити контрактники, акцент робився на професійну армію. Але тепер ситуація змінилася, служити, захищати країну мають всі. Які мої враження: неймовірні. Бо просто неймовірно потрібну справу робить організатор вишколу наказний отаман Тернопільського крайового коша Українського козацтва генерал-хорунжий Володимир Мосейко разом зі своїми побратимами-подвижниками.. Бо треба готувати нашу молодь до захисту Вітчизни, ні на кого не нападати, не загарбувати, а просто захищати.  Я бачив, як світилися у дівчаток та хлопчиків очі, у багатьох з них батьки на фронті, багатьом з них довелося стати переселенцями. Однозначно, це незаперечна мотивація, захисників  Вітчизни треба виховувати, їх треба ростити.

Дякую, Василю Васильовичу, за розмову. Бо кожному треба бути просто на своєму місці. Робити свою роботу, таким чином наближати перемогу.

Галина Тебенько