Погода

Моя Україна – соборна, єдина

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді, на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.
В Акті злуки проголошувалося: “Однині воєдино вливаються століттями відірвані одна від одної частини Єдиної України, Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили, і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина, незалежна Українська Республіка”.


В знак шани та об’єднання українських земель в Новоставецькому ліцеї було проведено ряд заходів з нагоди відзначення Дня Соборності України з 18 по 21 січня в усіх класах пройшов Всеукраїнський Єдиний Урок Соборності “Єднання заради Незалежності”, але центральним заходом стало свято « Моя Україна – єдина, соборна» вихованці 1-4 класів віртуально подорожували стежками Батьківщини, розповідали про національні символи України. Вчитель Зоя Лігоміна познайомила дітей із державними символами, школярі Денис Павлюк, Павло Довжук, Павло Марків, Софія Богонюк, Кароліна Стецюра, Ангеліна Сторожук, Антон Морозов, Ліза Павлюк, Вікторія Булатова, Роман Лебідь розповіли історію створення герба, прапора та гімну. Діти виконали державний гімн України. На святі іще раз продемонстрували нерозділь-ність нашої держави та єдність українського народу з кращими традиціями поетичної та працелюбної української нації, що об’єднує народ нашої держави: співучу, м’яку та лагідну українську мову; свій національний код, або ж як ми його називаємо – ментальність; свої неповторні звичаї, обряди та традиції; і звичайно – народну пісню, без якої не обходиться жодне українське свято.
Двадцяте століття залишило нам у спадок вирішальні події минулого, які, віддаляючись, не втрачають своєї значущості та актуальності. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови духовно багатої, вільної та демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Навіть зараз, в нелегкі часи для нашої Батьківщини, ми не перестанемо вірити, що територіальна цілісність України, навіки залишиться непорушною. Адже вона скріп-лена кров’ю мільйонів незламних борців минулого століття і тих, хто і зараз веде боротьбу з ворогом, який посягнув на цілісність нашої держави, на сході України.
Тетяна Новосад,
педагог-організатор