Погода

Треба просто мати


бажання

Яскравою подією культурного життя Теофіпольської громади у році, що минув, безперечно, стала прем’єра вистави за мотивами українського драматурга Михайла Старицького «За двома зайцями» театральної студії «Браво» Коров’єнського сільського клубу. Найперше цю повчальну комедію побачили жителі Коров’єго у червні минулого року, влітку захопливим сюжетом вистави та блискучою грою акторів насолодилися шанувальники театрального мистецтва у Волиці та Лисогірці. А нещодавно, на Водохреща, аматори зіграли виставу у Теофіполі, в актовій залі дитячої музичної школи. Тут відбулося і вшанування театральної студії «Браво».
Та нічого б подібного не відбулося, якби не Олена Яремко, художній керівник Коров’єнського сільського клубу. Працює тут Олена Юріївна вже три роки, до цього понад 30 років віддала роботі у Коров’єнській ЗОШ І-ІІ ступенів. Була творчим педагогом-організатором, системно займалася розбудовою учнівського самоврядування, розвитком здібностей та обдарувань школярів, усіма напрямками національного виховання, формуванням гармонійно розвиненої особистості. Та три роки тому розпочалося її нове життя, вже на культурній ниві.


- Запропонував мені цю посаду, - розказує, - тодішній Новоставецький сільський голова Анатолій Вікторович Вальчук. Це було мені до душі, разом із-завідуючим клубом Володимиром Клапощуком, сільськими активістами ми проводили цікаві масові заходи, народні гуляння. Коли утворилася Новоставецька ОТГ, були виділені кошти на ремонт приміщення клубу та встановлення сучасного опалення. Це було просто прекрасно. Я прагнула, аби в клубі діяло якнайбільше гуртків. Ідею створення театральної студії мені підказала моя учениця, вчителька історії Новоставецького ліцею Вікторія Ворона. Було це в березні минулого року, якраз почався карантин. У Фейсбуці я написала оголошення про запис до студії. І от сидимо ми з Вікторією, чекаємо, ніхто не приходить. А прийшов лише Теофіпольський селищний голова Михайло Тененев. Пожартував, підтримав. Для нашої першої вистави ми обрали цю класичну комедію «За двома зайцями», бо ж час непростий, людям потрібні позитивні емоції, потрібен сміх, радість, веселощі. Ще ж мораль, яка стверджується у п’єсі, актуальна і зараз. Передивилися багато сценаріїв, обрали найбільш для нас сприятливий. І якось все пішло, акторів ми відбирали місяць. На Зелені свята вистава вже була готова.

Головного героя Свирида Петровича Голохвастова зіграв мій син Антон Яремко, студент факультету журналістики Національного Університету «Острожська Академія», Проню Прокопівну – учениця 11 класу Теофіпольської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Оля Комісарчук, я зіграла матір Проні Євдокію Пилипівну Сіркову, Володимир Клапощук – батька Проні Прокопа Свиридовича Сірка, Химку зіграла Віка Гридіна (вже стала студенткою медичного училища), Галю – учениця Коров’єнської гімназії Яна Куліш, Світлана Ядова з Коров’єго, наша активістка, тепер грає Химку, її син, учень Коров’єнської гімназії, зіграв товариша Свирида Петровича, Вікторія Ворона – Сиклету Лимерівну. Музичне оформлення вистави зробив учень нашої гімназії Назар Ангелюк, декорації створила викладач дитячої художньої школи Наталія Година. Суфлером була вчителька початкових класів нашої гімназії Тетяна Гетьман. Коли ми вперше, у Коров’єму, грали виставу, був повний клуб глядачів, був і Михайло Тененев зі своєю сім’єю. Після цього відділ культури та туризму селищної ради запропонував нам виступити в інших селах громади. Коли ми готувалися показати свою виставу у Волиці та Лисогірці, то відчували велику підтримку відділу. Надали нам театральні мікрофони, колонку, транспорт для перевезення акторів та декорацій. Найбільше нами піклувався головний спеціаліст відділу Леонід Білий, було й таке, що перевозив нас своїм авто.
Сподіваюся, що «За двома зайцями» ми покажемо і в інших селах, звісно, у Новоставцях. Оскільки отримали схвальні відгуки про нашу роботу, а ми дійсно жили своїми героями, будемо працювати над постановкою інших вистав, бо це потрібно жителям нашої громади, театральний жанр – це справді чудово.
Ще ж Олена Юріївна додала, що дуже тепло виставу прийняли у Теофіполі. Зворушило і те, що вшанувати їх прийшов секретар селищної ради Роман Непотас. За активну громадянську позицію, за внесок у розвиток театрального мистецтва нагородив Володимира Клапощука, Олену Яремко, Вікторію Ворону, Ольгу Комісарук, Антона Яремко, Світлану Ядову, Романа Ядова, Вікторію Гридіну, Яну Куліш та Назара Ангелюка грамотами Теофіпольської селищної ради, вручив грошові подарунки та квіти.
Отож, Коров’єнський сільський клуб та особисто Олена Яремко можуть бути прикладом для інших культосвітніх закладів, як зробити дозвілля людей яскравішим, різноманітнішим, з незабутніми враженнями. Треба лише просто мати велике бажання щось змінити.
Галина Тебенько