Погода

 

Я думаю, що більшість із жителів громади погодяться зі мною, що ми не створювали сучасну країну для людей, де держава сумлінно й ефективно працює на громадян. Де у держави є прямі обов’язки, а не самі лише права. Не будували країну, де громадянам справді добре і є чим пишатися. Ми намагалися робити навпаки - змусити громадян поважати державу, яка насправді не поважає їх. А воно так не працює. Бо громадяни втрачають довіру і до політиків, і до державних інституцій, і до топ-чиновників, які десятиліттями лише створювали людям проблеми, щоб на кожній з таких проблем заробити.

Тому давайте одумаємося і почнемо з головного:

ця країна (як і громада) належить нам. Не партіям чи політикам, що зіштовхують нас між собою лобами. Треба щоб ми контролювали владу, а не влада нас;

в основі інтересів громади мають знаходитись інтереси жителів громади (в тому числі закладів освіти, культури, медицини), а не навпаки.

Мешканці нашої громади - це, здебільшого, люди похилого віку, які не є активними. Окрім того, вони не були ознайомлені з сутністю реформи місцевого самоврядування.

Основними проблемами громади є недостатня комунікація між центром громади в смт. Теофіполь та периферійними селами. Як наслідок, при плануванні розвитку громади, інтереси периферії не враховуються. Значення має сам процес планування, а не документ, який ми отримаємо в результаті. Саме тому так важливо щоб участь в плануванні брали ті особи, які в майбутньому будуть втілювати цей план в життя. Тому важливо щоб бюджетні слухання проводились хоча б у тих селах, які були центрами сільських та селищних рад. І не варто боятися показувати цифри, варто боятися їх приховувати.

Як не прикро - на все грошей не вистачить. Які б гострі  проблеми не були в громаді, навіть за 3-4 роки їх не вирішити. Треба вибирати, що включати в першочергові завдання, а що - може потерпіти. От і маємо конфлікт - між медиками та освітянами, між центром в смт. Теофіполь і колишніми сільськими радами.

Саме тому бюджетні слухання допоможуть роз’яснити багато питань, які виникають у людей, адже більшість громадян пам’ятає, які доходи бюджету були у них по їхніх сільських радах та що їм обіцяли дати після місцевих виборів. А без роз’яснень, в малих селах, поширюється думка, що бюджет розподіляється в інтересах саме смт. Теофіполь, а інші - фінансуються за залишковим принципом.

Також хочу нагадати керівництву громади, щоб вони не тішились думкою що державна та міжнародна допомога буде надаватись постійно, як субвенція на розвиток інфраструктури. Не буде. Навпаки, буде зменшуватись і припинятись. Буде щось нове і щоб «взяти» кошти - треба перемагати, і не за допомогою «свого» депутата, а на конкурентних засадах. Для цього потрібна якість проекту, реалістичність і життєздатність. Ну, звичайно ж, для цього потрібна також команда, яка візьме на себе його виконання. Чи є у нас в громаді така команда? У мене на рахунок даного питання дуже великі сумніви. Можливо, керівництво громади покладає надії на залучених експертів. Але якими б професійними не були зовнішні (залучені) експерти, - вони «парашутисти» і ніколи не просякнуться проблемами громади. А от своїх треба навчати і зберегти.

А тому представникам влади необхідно дослухатись до людей, навчатись розповідати про бюджет «простою мовою» та намагатись відповісти на запитання про ті речі, які не вдалось вирішити. Якби старости не призначались керівником громади, а обирались шляхом голосування на місцевих виборах, то тоді було б кому відстоювати інтереси своїх сіл. Ви запитаєте: чи контролюють старости сплату податків та оренди до бюджету селищної ради? Звичайно, ні. І як часто вони роблять вибірку надходжень по казначейських виписках, щоб виявити заборгованість за кожним платником податків на території, яку вони обслуговують? А саме старости найбільше повинні опікуватись розвитком своїх сіл.

Ви скажете, що питаннями розвитку громади повинні займатись депутати селищної ради. Так, але ж на місцевих виборах ми знову ж таки голосували за партії та їх кандидатів (самовисування Законом не передбачене). Навіщо брати в списки партії людей від можновладців, я розумію, як говорив римський імператор Веспасіан «гроші не пахнуть». А от навіщо саме цим людям доручати формувати бюджетну політику в громаді - загадка. І можна скільки завгодно розповідати, що конфлікту інтересів не має. Але ж, глибоко в душі, здається, ми знаємо чесну відповідь.

Так, згідно Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» роботу кожного депутата можна оцінити за трьома критеріями:

відвідування, протягом року,засідань ради. Адже за прогули більше 50% засідань протягом року депутат може бути відкликаний;

оприлюднення у публічних джерелах графіку щомісячного прийому виборців та проведення таких прийомів;

проведення звітування перед виборцями про рік роботи в раді - письмово, а також на відкритій зустрічі з громадою.

А тепер громадським організаціям (якщо вони функціонують, а не числяться на папері лише для «галочки»)необхідно у нас, в громаді, запровадити моніторинг роботи депутатів з послідуючим висвітленням результатів моніторингу у пресі. Саме цим моніторингом громадськість відзначить відповідальних депутатів та спонукатиме працювати краще і звітувати перед громадою тих депутатів, які працюють безвідповідально. Інформація про діяльність ради є публічною, а значить уся громада має право знати, як працюють обрані ними депутати.

Я розумію, що спочатку ми зустрінемо супротив та невдоволення. Та і це можна зрозуміти, адже депутат селищної ради - посада виборна і не оплачувана, однак депутати повинні розуміти, що вони повинні працювати на благо своїх округів совісно і їхнє спілкування з людьми, є їхніми «рупорами» у комунікації з владою.

Схоже, що не всі у нас у владній обоймі (керівництво громади та депутати) визначились, чого їм більше хочеться: суспільних реформ чи особистого достатку. Маніпуляції - не кращий шлях пошуку найбільш ефективних рішень. Набиваючи таким чином собі ціну - не опиніться на розпродажі. Якби в Україні був Закон про довічне ув’язнення за невиконані обіцянки, дані народу перед виборами - то: або ми жили б як в Сінгапурі, або в радах сиділо б по десятку депутатів з переляканими очима і з думкою про народ.

Моя порада керівництву громади - спробувати працювати прозоро та відкрито.

А то у влади громади вже склалася традиція - вона регулярно пробує надурити жителів громади в питаннях освіти та культури. Це завжди вилазить їй боком, але ще ніколи не зупиняло від наступних спроб. Чи знову будемо танцювати на граблях? І потрібно пам’ятати, що в житті саме головне зайняти не перше (керівне) місце …. а своє. А то для мене деякі працівники громади - як прогноз погоди. Слухаю, але не вірю.

До чого я так? Щоб пам’ятати, що все так швидкоплинне. А жити потрібно по людськи- раз ми не вічні. А то мені здається, що деякі наші «патріоти» люблять нашу громаду до глибини своєї кишені.

 

Володимир  Курбацький, смт. Теофіполь