Погода

У мій сад заблукала вже осінь

У мій сад заблукала вже осінь,

Під ногами холодна роса.

Літо вітром у далеч відносить,

Посивіла русява коса.

Рясно ніжністю квітне калина,

Хоч минуло життя молоде,

І любов незабудками синіми

В моїм серці печально цвіте.

Вже отави у лузі покошені,

Що було – не повернеш назад.

У багрянці пекучому осені,

Догоряє осінній мій сад.

Я не буду журитися, плакати,

Все було у моєму житті.

Золотим падолистом спалахують

Всі стежки і дороги круті.

Саме такими віршованими рядочками 1 жовтня розпочався захід «У мій сад заблукала вже осінь» до дня людей поважного віку у Новоставецькому сільському будинку культури. Тут, за традицією, зібралися жителі сіл Кривовілька та Новоставці, члени клубу «Активне довголіття», створеного за  підтримки Філії "Рідний край" ПрАТ "Зернопродукт МХП" та Фонду "МХП-Громаді". Вони відгукнулися на запрошення, залишили усі домашні справи і прийшли відпочити у колі друзів, поспілкуватися. А тут їх чекали. У просторій залі  пахло осіннім листям та терпким запахом хризантем. Здалося, що справді осінь завітала на свято. У такий чудовий сонячний і теплий день усі присутні чекали чогось світлого, доброго. І передчуття їх не обманули. Староста Новоставецького старостату Григорій Ткачук, вітаючи усіх зі святом, не тільки висловив найкращі побажання, поділився своїм настроєм, а й зворушив піснею – спогадом про дитинство, батьківську хату, батьків. Багато гарних побажань висловила регіональний менеджер Благодійного Фонду «МХП-Громаді» Людмила Баранчук, передаючи вітання від керівництва Філії «Рідний край». З вітальним словом до гостей заходу звернулася і голова місцевої ветеранської організації, керівник клубу «Активне довголіття» Євгенія Кренціглова і прочитала свої вірші.

Ведучі свята Людмила Довжук та Світлана Кислюк пропонували присутнім хоча б на мить згадати молодість, зігрітися душею, бо життя, то є велике диво, тому треба радіти кожній його миті. Тож треба жити і мріяти, а також озирнутися і пригадати, про що мріялося у дитинстві і чи збулися ці мрії. Присутнім пропонувалися запитання, які сприяли роздумам: ким мріялося стати; чи схожі дитячі мрії бабусь, дідусів і їх онуків; які події з шкільного чи юнацького життя запам’яталися найбільше; які пісні співали у молодості; які захоплення і мрії є зараз; які дні у житті були найщасливішими; чи відчувають себе бабусями, дідусями. Діалог виявився цікавим для усіх. А найбагатшою бабусею виявилась Середа Марія з Кривовільки, у якої 14 онуків і 10 правнуків. Пригадали і пісні молодості і співали їх разом. Веселого настрою додалося, коли Олександр Висоцький прочитав свою гумореску «Ода картоплі», бо ж він перед святом картоплі 12 вересня «ночі не доспав, а вірша написав».  

Всім відома істина, що дідусі і бабусі люблять своїх онуків більше, ніж дітей. Вони знають багато казок, легенд і загадок, які і розповідають онучатам. Щоб переконатися, що це і справді так, запропонували присутнім казково-загадкову вікторину. Даючи вірну відповідь і швидше за інших, учасник отримував заохочувальний приз – смаколик. А уже за кількістю отриманих призів виявилися переможці вікторини, які і отримали інші призи, які згодяться у домашньому господарстві – сита. Переможцями виявилися: І місце – Станіслав Науменко, ІІ місце – Людмила Баранчук, ІІІ місце розділили Галина Фесун та Ганна Паранюк. Були на святі і танці. Учасники свята охоче розучували автентичний танець «Картопля». Свої гуморески присутнім читав Ростислав Стріхар. Петро Головацький та Людмила Довжук дарували пісні. Музикальний супровід забезпечив Руслан Карасьов. Книжкову виставку «Золота осінь життя» підготувала бібліотекар Людмила Шклярук, яка цікаво розповіла про книжкові новинки, та книги з виставки. Гості пили чай, пригощалися цукерками та печивом. А на закінчення свята Людмила Баранчук від Філії "Рідний край" ПрАТ "Зернопродукт МХП" та Фонду "МХП-Громаді" вручила усім присутнім невеличкі подарунки на згадку – рушнички. Ми раді, що свято відбулося, і ми змогли висловити все, що відчуваємо до односельців: свою повагу, годість, шану, ніжність. Ажде людина в світ приходить для любові й добра. І наш світ став би набагато кращим, якби його населяли люди, серця яких сповнені саме цими якостями. Щоб жити повноцінним життям, потрібно навчитися бути терпимими і терплячими, співпереживати і співчувати, а ще потрібно мати в серці хоч крихітку доброти та дарувати її людям.

Щиро дякуємо Філії "Рідний край" ПрАТ "Зернопродукт МХП" та Фонду "МХП-Громаді" та особисто Сергію Прокопчуку, Людмилі Баранчук за добрі справи, розуміння потреб людей старшого покоління, постійну підтримку та фінансову допомогу при підготовці до свята.

Усім жителям поважного віку Теофіпольської об’єднаної громади бажаю тепла в домі і в душі, не старіти серцем, мати добрих друзів, довгих років життя при доброму здоров’ї!

Світлана Кислюк, село Новоставці