Погода

Від найдавніших часів Церква вважає освячену йорданську воду за велику святість та приписує їй чудодійну силу для душі й тіла. Святий Іоанн Золотоустий у проповіді на празник Богоявлення каже: “У цей празник опівночі всі, зачерпнувши води, приносять її додому і зберігають увесь рік…

І діється дивне явище: та вода у своїй істоті не псується від довготи часу, але зачерпнута сьогодні, вона через цілий рік, а часто і два і три роки зостається незіпсована і свіжа.

І по такім довгім часі вона така, як і вода, щойно взята з джерела”. Грецька Церква для йорданської води має назву велика “агіязма”, тобто велика святість.

 Наш народ ставився до йорданської води з великою набожністю, і перед її освяченням зберігав строгий піст і приймав її натще, наче причащаючись. Наші предки кропили йорданською водою всі свої будинки й ціле обійстя, щоб відігнати від свого господарства всяку нечисту силу. І вони радо вітали у своїх домах священика, який щорічно благословить і освячує їх і їхні доми йорданською водою.

Та не всіх священників тепер хочеться бачити на обійсті. Не від усіх приймаємо освячену воду. Бо яку чудодійну силу може мати вода освячена попом, що обікрав церкви своєї парафії? Як можна вірити попу, який бреше в очі прихожанам, стоячи перед вівтарем церкви? Як може сповідати такий піп прихожан, ще й повчати, як діяти праведно? Та чи може називатися священником той, хто свідомо порушує заповіді Господні?

Наближається Стрітення і знову треба буде іти святити воду і свічі. І як підуть наші односельці у ту хату, яку раніше і священник і його дружина називали нечистою, бо жила там жінка, яка ворожила на картах? У хату, яка стала церквою УПЦ... «Святе місце»? І там, за словами попа, є благодать?! Де ж вона там взялася? Перенесена разом з іконами, вкраденими в більш як столітній церкві? Перейшла, тримаючись за руку попа-злодія? Чи прийшла разом з паствою, яка погрожувала смертю іншим на зборах, де люди виявили волю перейти до ПЦУ? Тією паствою, яка разом з попом чекає бурятів? І це не видумка, бо чули люди і з вуст попа, і з вуст окремих прихожан, що весною буряти будуть тут (у Новоставцях). Видно зачекалися старших братів…

Така позиція попа налаштовує людей один проти одного…

Чого воду освячену у українській церкві треба ставити у холодильник? Бо масковський піп вирішив, що вона зіпсується? Після його молитв і свячення – вода свята, а після освячення українським святим отцем зіпсується?

Болить душа і нема сил дивитися на це все, тому і вилилися слова на папір, бо підтримки у влади і прокуратури та поліції ми не отримали. То нехай хоч люди знають, що діють на українській землі вигодувані нею московські попи.

Прихожани Свято-Михайлівської церкви, село Новоставці