Погода

Прекрасне дійство відбулося у вівторок, 8 серпня у наметовому таборі козацького гарту «Подільсько-Волинська Січ-2023». Присвячене воно було успішному завершенню останньої, чевертої зміни табору. Чому успішної? Бо всі діти поїхали додому живими-здоровими, а це найголовніше. Бо про час перебуванняу таборі у хлопчиків та дівчаток залишилися найкращі спогади та враження.

Бо знайшли вони тут нових друзів, набули навиків таборування, загартувалися, ознайомилися з видами стрілецької зброї, дізналися багато невідомого для них про борців за волю України, про Героїв, провідників українського національно-визвольного руху, розучили козацькі та повстанські пісні, мандрували визначними історичними місцями, брали участь у спортивних змаганнях, брейн-рингах. А хіба можна забути щоденну вечірню ватру! Коли відчуваєш себе маленькою часткою великої країни, яка чекає на тебе, бо хто ж, як не ти, зробить її кращою, справедливою, успішною та квітучою!

– Кожна зміна для нас, для моєї команди, – казав наказний отаман Тернопільського крайового коша Українського козацтва, один з ініціаторів створення «Подільсько-Волинської Січі», голова благодійного фонду «Подільсько-Волинська Січ», один із засновників ГО «Тернопільський десантно-козацький рій», керівник відомого у Тернополі волонтерського центру Володимир Мосейко, – це велика відповідальність, велике випробування. Бо це малі чужі діти, серед них діти-сироти, діти учасників бойових дій, бійців Збройних Сил України. Але, слава Богу, все добре, ні з ким нічого не трапилося. Тож ми радіємо, що цього сезону впродовж чотирьох змін оздоровилися, стали сильнішими і тілом і духом біля 500 дітей майже з усіх областей України. Що ми сповна виконали програму козацького вишколу, яка затверджена у міністерстві молоді та спорту, навпаки, додали культурно-масових заходів, додали захоплюючих мандрівок, побудували криївку. Я дякую всім благодійникам, які долучилися до підтримки роботи нашого табору у цьому сезоні і з моєї Тернопільщини, і з Теофіпльщини. Дякую депутату Хмельницької обласної ради, генеральному директору ПП «Добрий хліб» Віктору Лебединському, адже щодня надсилав нам хліб та булочки; дякую Герою України Василю Петринюку, який зробив дуже багато для розбудови нашої Січі, надавав нам продукти, будівельні матеріали, а до цього сезону ще й закупив дуже якісну душову кабіну; дякую організатору Гуманітарного штабу Теофіпольщини Андрію Петринюку, постійно надавав нам продукти; дякую активістам відокремленого підрозділу організації ветеранів України Теофіпольської територіальної громади на чолі з Володимиром Коберою, адже також зробили для нас дуже багато. Що далі: продовжуємо надсилати у зону бойових дій гуманітарні вантажі, в тому числі і від волонтерів Теофіпольщини, на Січі добудовуємо ідальню з актовою залою, приміщення медичного пункту та реабілітаційного центру для поранених бійців з їх сім’ями. Бо вже з 1 вересня плануємо розпочати роботу цього центру. Я щиро вдячний нашій команді, це працівники Тернопільського Національного Технічного Університету імені Пулюя, викладачам Тернопільського Національного Медичного Університету, всім благодійникам з моєї Тернопільщини. Разом до перемоги!

Захопливою стала наступна частина урочистей – міжрегіональний пісенний фестиваль «Молотківський лелека-2023». Його гостями стали Андрій Петринюк, священники з Тернопільщини, а також єпископ Хмельницький та Кам’янець-Подільський Православної Церкви України владика Павло, благочиннний Теофіпольського округу ПЦУ отець Василь Крисак (які цього дня побували у всіх храмах ПЦУ нашої громади, помолилися за українських воїнів), начальник 8 відділу Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Василь Кубін, волонтери з Гуманітарного штабу Теофіпольщини з Теофіполя, Великого Лазучина, Гаврилівки, Бережинець, Заруддя, Колок та Шибени.

У фестивалі взяли участь майстри мистецтв та аматори художної самодіяльності з Тернопільщини та Теофіпольщини. З нашої сторони це були колективи Теофіпольського центру культури та дозвілля – народний аматорський хоровий колектив ветеранів «Відлуння», народні аматорські колективи «Гук» та «Чарівниця», учасники художньої самодіяльності Святецького будинку культури Дмитро Гончарук, дует «Мелодія душі», тріо сестер Каріни, Ані та Діани Славіти, Анжеліка Романчук, Олена Собко. У їх виконанні прозвучали чудові українські пісні – патріотичні, ліричні, повстанські. Власну партіотичну поезію прочитала мама двох бійців ЗСУ Світлана Кислюк. Було прекрасно.

Всі, хто цього дня побував на Подільсько-Волинській Січі, безперечно, отримали потужний заряд бадьорості духу, свіжий ковток любові до рідної Вітчизни, впевненості у нашій великій перемозі. Все буде Україна! Інакше не може бути, коли зростає молоде, наступне покоління борців за волю України!

Галина Тебенько