Погода

НВ публікує підбірку зворушливих фото, на яких українські захисники — воїні ЗСУ, ТрО, працівники Нацгвардії, поліції, ДСНС — позують разом з котами та собаками, яких вони врятували, або які допомагають нести їм службу.

У Національній гвардії України розповіли зворушливу історію про їх бойову подругу — собаку Лею: «Вона вже декілька років служить в кінологічному центрі Нацгвардії України. Забезпечувала охорону громадського порядку та розшукувала зниклих людей. Через російський напад бригада перегрупувалася і собак з кінологічного центру евакуювали. Біль­шість чотирилапих гвар­дійців врятували, але Лея через потужні вибухи злякалася і втекла. Кінологи ще тривалий час шукали її, але без успіхів. Одного дня, Лея, подолавши хтозна скільки кілометрів знайшла свого «друга-кінолога».

“Враховуючи те, що я навчав її саме слідовій роботі, в Леї дуже розвинені нюхові здібності. Вона самостійно відшукала мене і, голодна та знесилена, прийшла до мене на позицію. Лише уявіть моє здивування та радість від того, що вона жива!”, — розповідає гвардієць Богдан. Зараз Лея продовжує нести бойову службу та разом з гвардійцями захищає нашу землю від російського загарбника”.

На службу у 112 Бригаду територіальної оборони міста Києва прийшла бельгійська вівчарка, якій дали позивний «Кіра»: «Вона добровільно приєдналася до підрозділу — просто прибігла на позиції до наших захисників і залишилася з ними. Вівчарка Кіра стала на бойове чергування разом зі своїм підрозділом на околиці столиці і готова покусати і навіть загризти будь-якого клятого московського окупанта, який захоче прийти до Києва».

МВС України поділилися роликом, присвяченим своїм чотирилапим побратимам: «Чотирилапі охоронці держрубежу — незамінні помічники прикордонників, які завжди поруч та готові допомогти затримати злочинця чи знайти контрабанду. А під час війни вони стали ще й антидепресантами для військових, які виконують завдання з оборони своєї держави. Без цих хвостатих напарників нині не обходиться жоден підрозділ охорони кордону чи блокпост. Вони допомагають бійцям у важкі моменти та вміють розрядити обстановку».

Раніше МВС поділилися ще одним зворушливим роликом, на якому показали довгоочікувану зустріч патрульного роти ТОР Володимира Сімонова з його собакою. З міркувань безпеки пес зараз живе з сусідами у бомбосховищі.

Також раніше у Міністерстві внутрішніх сил розповіли, що у ДПС України на службу заступила новонароджена помічниця — цуценя на прізвисько Джессі: «Джессі — собака, яка народилася на фронті. Їй всього місяць, але вона вже вправно розпізнає тип обстрілу за звуком.Дівчинка заступає у спеціальний наряд, який їй придумали хлопці – „Фішка“. Коли мала відчуває небезпеку — починає гавкати, таким чином попереджає захисниць та захисників України. Джессі так прикипіла до прикордонників, що разом з ними і в наряді, і під час приймання їжі, і на відпочинку. А після війни Джессі обов’язково поїде додому з одним із прикордонників».

Рятувальники ДСНС з Одещини розповіли про нетипову історію порятунку тварин: у пожежну частину підкинули двох червоновухих черепах. Працівники вирішили передати їх до Одеського зоопарку, який під час війни надає тимчасовий або постійний прихисток тваринам (окрім котів та собак), які втратили дім.

Вірусним у Мережі також стало фото, на якому український захисник звільнив собаку, який залишився в окупованому місті без господарів. Його зробив фотограф Gleb Garanich. Військові забрали її з собою і хотіли би знайти її власників. Видання DW присвятило цій історії короткий ролик.

З інтернет-видань