Надрукувати
Категорія: №21 від 25.05.2023 року
Перегляди: 153

Століттями покоління Героїв боролися, віддавали своє життя за вільну Україну. Ця боротьба триває і досі, бо нащадки нашого споконвічного ворога здійснили нечувану, повномасштабну агресію проти суверенної, незалежної України. Та ніколи, ніхто не поставить гордий, незламний український народ на коліна.

Тож 23 травня, у День Героїв, біля давньої козацької могили поблизу села Троянівка відбувся зворушливий захід. Жителі громади, гості, курсанти Національної Академії Державної прикордонної служби України хвилиною мовчання вшанували всіх, хто поліг за нашу волю та свободу.

До учасників скорботного зібрання звернулися Теофіпольський селищний голова Михайло Тененев та помічник народного депутата України Сергія Лабазюка, радник голови Хмельницької обласної ради Віолети Лабазюк, координатор благодійного фонду «Ми поруч» Сергій Ковальчук, висловили вдячність всім, хто вклав свою частку в оновлення козацької могили. Нагадаємо, що ініціатором її благоустрою, у спомин про безіменних вояків Богдана Хмельницького середини ХVII століття, був уродженець Троянівки, великий патріот нашого краю, вчитель хімії Теофіпольської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Андрій Костянтинович Ковальчук, батько Сергія Ковальчука.

Минулого року, на святу Покрову, козацька могила постала оновленою. Курган був підсипаний, були встановлені сходи. А до Дня Героїв був встановлений кам’яний хрест з написом «За Україну! За її волю!» з тризубом, ветерани посадили тут калину та самшит. З’явилася і гранітна табличка з написом « Увіковічнення пам’яті Героїв, полеглих за волю України, відбулося за сприяння Андрія Ковальчука, Василя Кравчука, Андрія Петринюка, Володимира Пицюка, Олега Табаркевича, Михайла Тененева, Володимира Кобери, Анатолія Стучинського, Володимира Рубашевського».

Благочинний Теофіпольського округу ПЦУ, митрофорний протоієрей отець Василь Крисак провів панахиду за загиблими, освятив новий хрест на могилі. Прекрасно провели захід ведучі Галина Присяжна та Леонід Білий, чудово прозвучали українські патріотичні пісні у виконанні народних аматорських вокальних ансамблів Теофіпольського центру культури та дозвілля «Чарівниця» та «Гук».

А далі Василь Кравчук, директор СТОВ «Волиця», запросив учасників зібрання, отця Василя Крисака на освячення напису «Слава Україні» у Волиці. Чому вирішив встановити у центрі села, поруч з адміністративним приміщенням товариства, ці два слова, які стали символом поколінь борців за свободу України?

Не міг стримати сліз Василь Петрович, коли говорив про це. Дуже його вразило, як за слова «Слава Україні!» рашисти розстріляли снайпера 119 Чернігівської бригади ТРо, 43-річного Олександра Мацієвського. Місяць колишній електрик був під Бахмутом, загинув 30 грудня 2022 року під Соледаром. Посмертно удостоєний звання Героя України. Тож в пам’ять про цього бійця, який народився та жив в Кишиневі, був громадянином Молдови, у 2008 році з дружиною та донькою переїхав у Ніжин, який став захисником України, а орки вбили його, вирішив встановити такий напис.

Не забудемо, не простимо! Слава Україні! Слава Героям! Смерть ворогам!

Лариса Томчук, координатор благодійного фонду Сергія Лабазюка «Ми поруч»