Погода

Минулого тижня голова обласної ради Віолета Лабазюк разом з колегами представила Хмельниччину під час роботи об’єднавчого третього Конгресу самоврядування Ініціативи трьох морів. У складі української делегації посадовець працювала над розширенням міжрегіонального співробітництва та залученням партнерських потенційних інвестицій для Хмельницької області.

Ініціатива трьох морів або Тримор’я – міжнародна економічно-політична платформа співпраці між 12 країнами Європейського Союзу, розташованими на осі трьох морів – Балтійського, Адріатичного та Чорного. Україна є партнером-учасником Тримор’я.

Мережа регіонів Ініціативи трьох морів – це формат безпосередньої співпраці між органами самоврядування держав-учасниць Тримор’я, створений з ініціативи Люблінського воєводства. Документ про створення Мережі, так звану Люблінську декларацію, підписали у 2021 році.

З вітальним словом до учасників Конгресу звернувся Президент Польщі Анджей Дуда, який вкотре висловив слова підтримки та готовності всебічно допомагати нашій країні та її народу.

Під час панельних дискусій та дебатів регіонів представники влади та бізнесу, учасники Ініціативи Тримор’я, делегації з України та країн ЄС працюювали над визначенням перспектив розвитку Мережі шляхом реалізації проєктів та поглиблення співпраці в п’яти напрямах: інфраструктура, охорона довкілля, наука та освіта, цифровізація та економічна співпраця. Зокрема, голова обласної ради Віолета Лабазюк взяла участь у дебатах регіонів на тему: «Мережа регіонів трьох морів – майбутнє та виклики», де було обговорено поточні проблеми, з огляду на триваючу російсько-українську війну, пов’язані з розвитком регіонів та їх співробітництво, а також майбутній розвиток макрорегіональної співпраці в контексті нової геополітичної ситуації.

За словами голови обласної ради Віолети Лабазюк, для України участь у цьому Конгресі – вагомий сигнал від світу про об’єднання зусиль у боротьбі з ворогом.

«Цей рік боротьби не лише загартував, а й об’єднав націю. Ми навчилися мужності та жертовності. Тепер у кожного з нас свій фронт і своя місія. Ми дізналися, що таке справжні друзі та союзники. Знаємо, що таке підтримка та допомога. За це ми безмежно вдячні, перш за все, сусідній Польщі, та усім міжнародним партнерам, які допомагають нам вистояти у цей нелегкий час», – зазначила Віолета Олександрівна.

Також учасники приділили час обговоренню перспектив розвитку окремих регіонів через їх активну участь в Мережі.

Конгрес відзначився тим фактом, що Хмельниччина долучилась до підписання Угоди про економічну мережу регіонів Тримор’я. Від України у Конгресі взяли участь також представники Закарпатської, Рівненської, Львівської та Одеської областей.

Головна мета Угоди – розбудова інфраструктури регіонів шляхом реалізації проєктів у транспортній, енергетичній і цифровій сферах, створення інструментів для кращого використання європейських фондів, національних ресурсів та інвестиційного фонду Тримор’я, підтримка підприємництва, зокрема розвиток малого і середнього бізнесу, міжнародної торгівлі, розвиток та взаємний обмін у сферах культури, мистецтва, туризму та інших.

Від імені усіх жителів Хмельницької області Віолета Лабазюк подякувала партнерам за активну громадянську позицію, за взаємну підтримку та тепло сердець, за віру в нашу перемогу. «Наш регіон має великий потенціал для розвитку, потужну економіку, є одним із лідерів в аграрному секторі України. Ми успішно розвиваємо інноваційну інфраструктуру. Я сьогодні тут, аби Хмельницька область отримала змогу долучитися до співпраці в рамках Угоди про економічну мережу регіонів Тримор’я задля можливості обміну економічним досвідом, налагодження регулярних контактів та надання імпульсу органам місцевого самоврядування через співпрацю та побудову стійких зв’язків у всіх сферах життєдіяльності», – підсумувала голова ради.

Н. Вереснева