Надрукувати
Категорія: №13 від 30.03.2023 року
Перегляди: 211

Брати Володимир та Ярослав Яцюки живуть у Зарудді, вони одноосібники, хазяйнують на своїй землі, ще допомагають іншим людям обробляти земельні паї. Господарювати останніми роками вкрай тяжко, бо ж ціни на мінеральні добрива, засоби захисту, насіння, техніку дуже зросли. А тут ще й війна, стрибнули ціни на пальне, а зерно впало. Але, як кажуть ці трудящі чоловіки, з усім вони впораються, головне, щоб настала перемога, такий довгожданий мир.

Тож з початку цієї страхітливої війни, як можуть, підтримують Збройні Сили України, наших бійців-земляків. Володимир Валерійович, як очільник ветеранських організацій сіл Заруддя та Лідихівка, вже не раз організовував збір продуктів довготривалого зберігання для ЗСУ – овочі, фрукти, крупи, цукор, закрутки. Разом з братом Ярославом своїм транспортом привозили все це до волонтерських центрів громади. А з літа минулого року активно співпрацюють з Гуманітарним штабом Тео­фіпольщини.

– Бо ми переконалися, – кажуть, – що тут нічого не пропаде, не зіпсується, а все буде доставлене бійцям на передову, жителям прифронтових визволених територій. Люди ж віддавали нажите своєю працею, щось купляли на свою мізерну пенсію, тому ми до цього дуже бережно ставимося.

Днями до бази штабу у ТОВ «Подільське» Яцюки привезли біля п’яти тонн вантажу зібраних продуктів.

– Ми просто не очікували, що люди так відгукнуться, – каже Володимир Валерійович, – бо ж то не перший раз. Ми забрали зібрані продукти не лише з Заруддя та Лідихівки, а й з Турівки, Червоної Дубини, Строків та Троянівки, тобто, з усього Лідихівського старостату. Забрали і з Волиця-Польової, тут все організувавала голова ветеранської організації Ніна Козак, забрали і в Колках. Окремо хочу сказати про Ольгу Джус з Строків (на фото), бо саме до її крамниці люди зносили продукти. Тож дуже вона нам допомогла. Активно долучився до організації збору продуктів у Строках та Троянівці голова ветеранської організації цих сіл Віктор Кравчук. Вважаю, що на своєму місці і староста Лі­ди­хівського старостату Антоніна Гуменюк, і староста Олійницького старостату Наталія Щерінська. Адже постійно спілкуються з людьми, спонукають їх до таких добрих справ. Звісно, просто чудово, що є в Олійниках така хороша людина, директор СГВК «Олійники» Василь Васильович Демчук. Постійно надає продукти дівчатам у магазин «Колки-маркет», бо ж, щоб наготувати відра вареників чи голубців для наших бійців, їх треба дуже багато.

Коли привезли Яцюки вантаж до ТОВ «Подільського», допомагав їм розвантажувати автомобіль активіст, пенсіонер МВС Олексій Балагурчик (на фото) з Теофіполя. Бо і це треба зробити. А потім все спакувати, щоб благополучно доставити до місця призначення.

– Хоч почався вже новий сільськогосподарський сезон, – наостанок каже Володимир Яцюк, – ми закрили вологу, внесли мікродобрива, посіяли частину площ ячменю, будемо підтримувати Збройні Сили України і надалі. От нещодавно дали мені в штабі бронежилет, я передав його мамі мобілізованого зі Строків хлопця, маю передати бронежилет ще одному земляку. А до відправки вантажу на Херсонщину, яка планується за тиждень, будемо ще збирати свіжі яйця, бо ж там в людей нема нічого, все знищене. А жителі наших сіл погодилися, кури почали краще нестися, треба поділитися. Разом зробимо все, що в наших силах, аби наступила перемога, аби закінчилася війна, щоб людям зажилося краще.

Галина Тебенько